Ankara, ABD’nin Planı Olan Lübnan ile “İsrail” Arasındaki Anlaşmadan Memnun
28 Ekim 2022

Ankara, ABD’nin Planı Olan Lübnan ile “İsrail” Arasındaki Anlaşmadan Memnun

Köklü Değişim Medya

Dışişleri Bakanlığı, Lübnan ile “İsrail”in deniz yetki alanları sınırlandırma anlaşması imzalamasının memnuniyet verici olduğunu açıkladı. Bilindiği üzere anlaşma ile Filistin’in yeraltı kaynaklarını sömüren “İsrail”, Hizbullah'ın da desteklediği ABD’nin hazırladığı planla ihtilaflı sahalarda Lübnan’a ait olan gaz sahalarını da sömürebilecek.

Dışişleri Bakanlığı’ndan anlaşma ile ilgili yapılan açıklama şöyle:

ABD’nin arabuluculuğunda Lübnan ve ‘İsrail’ arasında yapılan dolaylı görüşmeler neticesinde bugün (27 Ekim) imzalanan deniz yetki alanları sınırlandırma anlaşmasını memnuniyetle karşılıyoruz.

Bu anlaşmanın, halihazırda birçok sınamalarla karşı karşıya olan Doğu Akdeniz’deki barış ve istikrara katkı sağlamasını temenni ediyoruz.

Anlaşma, aynı zamanda, iki tarafın kıta sahanlığındaki belirli hidrokarbon ruhsat sahaları için, üçüncü taraf aracılığıyla, ortak işletme modeli ve gelir paylaşımı öngörmektedir. Dünyada benzer örnekleri de olan bu model, bölge ve özellikle Kıbrıs Türkleri ve Rumları için olumlu bir emsal teşkil edebilir.

Nitekim KKTC geçtiğimiz Temmuz ayında Rum tarafına, uluslararası petrol şirketlerinin mevcut haklarını haleldar etmeyecek şekilde, hakça gelir paylaşımı oranlarının tespit edilerek, ortak işletme anlayışına dayalı bir işbirliği önerisinde bulunmuş ve bu amaçla bir ortak komite kurulmasını teklif etmişti.

2020 yılında kapsayıcı bir Doğu Akdeniz Konferansı düzenlenmesi önerisinde bulunan Türkiye, KKTC'nin 2011, 2012, 2019 ve 2022 yıllarında ortaya koyduğu hidrokarbon iş birliği önerilerini desteklemeyi sürdürmektedir.”

**ABD’nin Arabulucu Olduğu "İsrail" ile Lübnan Arasındaki Anlaşma **

“İsrail” ile Lübnan arasında yaklaşık 860 kilometrekarelik deniz sahası anlaşmazlığı bulunduğu ifade ediliyor.

İki ülke de bu bölgenin kıta sahanlığında hak iddia ediyor. “İsrail”, Lübnan hükümetinin lisanslama sürecine başladığı 5 bloktan üçünün “İsrail” kıta sahanlığı sınır bölgesinde yer aldığını öne sürüyor. Lübnan tarafı ise tartışmalı bölgenin 2 bin 290 kilometrekare olduğunu savunuyor.

ABD ara buluculuğundaki dolaylı müzakereler, 5 Haziran 2022'de “İsrail”in Kariş Gaz Sahası'ndan gaz arama ve çıkarma işlemlerini tamamlandığını duyurmasıyla hız kazanmıştı.

“İsrail” Başbakanı Lapid, 11 Ekim'de, Lübnan'la deniz sınırlarının çizilmesi konusunda anlaşmaya vardıklarını duyurmuştu.

Ardından arabulucu ABD’nin, anlaşmayla “İsrail”e kalan Kariş bölgesinde gaz üretimine başlaması sağlandı.

Lübnan Cumhurbaşkanlığı da “İsrail” ile deniz sınırı çizimi müzakerelerinde ara bulucu konumdaki ABD'nin gönderdiği nihai anlaşma tasarısında, Lübnan'ın tüm haklarının korunduğunu iddia etmişti.

Yolsuzluk ve rüşvete bulaşmış Lübnanlı siyasiler iflas ettirdikleri ekonomiyi canlandırabilmek için çözüm ararken, bu zayıflığı fırsat bilen ABD-“İsrail” ikilisi, anlaşmanın imzalanması için baskıyı artırmıştı. Lübnan yönetimi de küçük kırıntılar karşılığında anlaşmaya oturarak ihanete imza atmıştı.