Amasra’daki Maden Kazası İçin TBMM Araştırma Komisyonu Kuruldu
20 Ekim 2022

Amasra’daki Maden Kazası İçin TBMM Araştırma Komisyonu Kuruldu

Köklü Değişim Medya

TBMM Genel Kurulu’nda grubu bulunan AKP, CHP MHP, İYİ Parti ve HDP’nin ortak önergeleriyle, Amasra’da meydana gelen maden faciasıyla ilgili Meclis araştırma Komisyonu kurulması kabul edildi.

Türkiye Taşkömürü Kurumu Amasra Müessese Müdürlüğü'ne ait maden ocağında 14 Ekim'de meydana gelen grizu patlamasında 41 madencinin hayatını kaybettiği ve 11 işçinin de yaralandığı kazayı 3 ay boyunca araştıracak Komisyon, gerekli olması halinde 1 aylık ek süre alarak çalışmalarını en geç 4 ay içinde tamamlayarak, raporunu TBMM Başkanlığı’na sunacak.

Kazanın ardından 6 savcı adli soruşturmayı yürütmekle görevlendirilirmiş, siyasi partiler de olayın Meclis tarafından da araştırılması için önerge vermişlerdi. Yapılan görüşmelerin ardından tüm siyasi partilerin desteğiyle Meclis Araştırma Komisyonu kurulması kabul edildi.

TBMM Araştırma Komisyonu 19 üyeden oluşacak ve siyasi partiler parlamentodaki sandalye sayısına göre üye ile komisyona katılacak. Siyasi partilerin bildirdikleri üyelerin Genel Kurul’da okunmasının ardından, komisyon görev dağılımı yapacak.

Komisyon, maden kazasını tüm yönleriyle araştırabilecek, gerekli görmesi halinde kazanın yaşandığı Amasra’daki işletmede incelemelerde bulunabilecek. Komisyonun madenciler ve yaşamını yitiren madenci ailelerinin yanı sıra ilgili tüm kurum ve kuruluşların yöneticileri ile de görüşmeler yapması bekleniyor.

Araştırma komisyonlarının, herhangi bir yaptırım yetkisi bulunmuyor, ancak konuyla ilgili idarenin gerekli önlemleri alması için önerilerde bulunma hakkı var.

Daha önce TBMM’de, 2014’deki Soma maden kazasından sonra bir komisyon kurulmuştu.

Ancak komisyonun raporu, TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmediği için hükümsüz kalmıştı.