Almanya Ekonomisi Resesyona Girdi
25 Mayıs 2023

Almanya Ekonomisi Resesyona Girdi

Köklü Değişim Medya

Almanya'da yılın ilk çeyreğinde milli gelire ilişkin son okuma yüzde 0,3 daralmaya revize edilirken, ülke ikinci kez çeyreklik bazda daralarak teknik olarak resesyona girdi.

Faiz, borsa ve karşılıksız kağıt para temelleri üzerine kurulu kapitalist iktisat nizamını uygulayan Avrupa’nın en büyük ekonomisi Almanya'nın 2023 ilk çeyreğine ilişkin GSYH verisinde son okuma yüzde 0,3 daralmaya revize edildi. Önceki okumada ülke ekonomisinde GSYH'de değişim yaşanmadığı açıklanmıştı.

İlk çeyrekte kaydedilen çeyreklik bazdaki yüzde 0,3 daralmayla ülke ekonomisi resesyona girmiş oldu. Almanya ekonomisinde 2022'nin son çeyreğinde çeyreklik bazda yüzde 0,5 daralma yaşanmıştı.

Küçülme verisinde kamu harcamalarında yaşanan düşüş ve enflasyonun tüketicileri olumsuz etkilemesi sonucu hane halkı harcamalarında yaşanan gerileme etkili oldu. Yatırım harcamaları ise inşaat sektörü öncülüğünde yükseldi.

Uzmanlar hizmet sektörünün de zarar görmesinin yüksek olasılıklar içinde olduğunu belirtiyor.

Avrupa Merkez Bankası’nın gerçekleştirdiği faiz artışları da kıtanın en büyük ekonomisini olumsuz etkilemiş durumda.

Banka enflasyonu hedef oran olan yüzde 2 seviyesine getirmek için Temmuz ayından bu yana faizleri 375 baz puan artırırken artışların henüz sona ermediğinin altı çiziliyor.