Aliyev, Azerbaycan’da 5. Kez Cumhurbaşkanlığı Seçimini Kazandı
08 Şubat 2024

Aliyev, Azerbaycan’da 5. Kez Cumhurbaşkanlığı Seçimini Kazandı

Köklü Değişim Medya

İlham Aliyev, dün Azerbaycan’da yapılan seçimlerin resmi olmayan sonuçlara göre oyların yüzde 92’sinden fazlasını alarak beşinci kez Cumhurbaşkanı seçildi.

Azerbaycan Merkez Seçim Komisyonu Başkanı Mazahir Panahov, sabah erken saatlerde yaptığı açıklamada, ülkede oyların yüzde 93'ünden fazlasının sayıldığını ve Aliyev’in oyların yüzde 92,05'ini aldığını duyurdu. Aliyev’e en yakın adayın oyları ise yüzde 2,19’da kaldı. Ülkede, Aliyev’le birlikte yedi adayın yarıştığı Cumhurbaşkanlığı seçimine katılım yüzde 76,7 oldu.

62 yaşındaki İlham Aliyev, 1991'de Sovyetler Birliği’nin dağılmasının ardından bağımsızlığını kazanan Azerbaycan’da 10 yıl cumhurbaşkanlığı yapan babasının yerine geçerek 20 yılı aşkın süredir iktidarda bulunuyor.

Karabağ'da Seçime Dahil Edildi

Ülkede Cumhurbaşkanlığı seçiminin 2025'te yapılması bekleniyordu. Ancak Azerbaycan’ın geçen yıl Karabağ bölgesini 30 yıldır kontrol eden etnik Ermeni güçlerinden geri almasından sonra seçim erkene alınmıştı. Karabağ da bu seçimlerde sandığa gitti.

Uzmanlar, “Aliyev'in Eylül ayındaki Karabağ zaferinin ardından artan popülaritesinden faydalanmak için seçimi öne çektiğini” ifade ediyorlar.

Aliyev’i seçim zaferinin ardından ilk kutlayanlar arasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Macaristan Başbakanı Viktor Orban ve İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi yer aldı.

Dünkü seçime ülkedeki muhalefet partileri Azerbaycan Halk Cephesi Partisi (APFP) ve Musavat Partisi, oylamanın ve seçim kampanyası sürecinin şeffaf ve tarafsız yapılmadığını söyleyerek, seçimleri protesto etti ve katılmadılar.

İlham Aliyev 2003’ten beri iktidarda ve 2008, 2013 ve 2018 yıllarındaki seçimleri açık arayla kazandı.

Azerbaycan’da 2009 ve 2016’daki referandumların ardından yapılan anayasa değişiklikleriyle cumhurbaşkanlığı süresi beş yıldan yedi yıla çıkarılmış ve cumhurbaşkanının kaç dönem görev yapabileceğine dair süre sınırı kaldırılmıştı.