Afganistan’da Camiye Saldırı: 50 Kişi Hayatını Kaybetti
30 Nisan 2022

Afganistan’da Camiye Saldırı: 50 Kişi Hayatını Kaybetti

Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

Afganistan’ın başkenti Kabil’de bir camiye düzenlenen bombalı saldırıda 50 Müslüman hayatını kaybetti. Yerel uzmanlar Afganistan’da özellikle Ramazan ayında üst üste meydana gelen patlamaların Batılı istihbarat örgütlerinin ülkede huzursuzluğu yaymak için gerçekleştirdiğini ifade ediyorlar.

Başkent Kabil’deki bir camide Cuma namazının ardından meydana gelen güçlü patlamada en az 50 kişinin hayatını kaybettiği belirtiliyor.

Afganistan İçişleri Bakanlığı yetkilisine göre, başkent Kabil’in batısında bulunan Sünni Halife Sahib Camii’ne saldırıda resmi rakamlara göre hayatını kaybedenlerin sayısı 10. Saldırının cami cemaatinin Cuma namazından sonra zikir için toplandığı bir sırada meydana geldiği belirtildi.

Cami İmamı Sayid Fazıl Ağa, zikire intihar eylemcisi olduğu sanılan bir kişinin katıldığı ve üzerindeki patlayıcıları patlattığını söyledi. Sayid Fazıl Ağa, yeğenlerinin de saldırıda ölenlerin arasında olduğunu belirtti.

Taliban yönetimi sözcüsü de patlamayı kınayan yazılı bir açıklama yaparak, faillerin bulunacağını ve cezalandırılacağını belirtti.

Batı İstihbaratı Şüphesi

Hizb-ut Tahrir Afganistan Vilayeti, son günlerde vahşice düzenlenen patlamalardan sonra yaptığı açıklamada, saldırılardan İslam Emirliği'ni baskı altına almak isteyen Batı'nın istihbarat örgütlerini sorumlu tuttu. Açıklamada, İslam Emirliği’nin IŞİD’e yönelik düzenlediği operasyonlarda örgütün direncinin kırıldığına ve bu şekilde büyük saldırıların arkasında Batılı devletlerin istihbarat örgütlerinin olabileceğine dikkat çekildi.

Saldırıyı henüz üstlenen olmadı. Ancak Afganistan’da son birkaç hafta içinde düzenlenen saldırılarda çok sayıda sivil hayatını kaybetti ve bu saldırıların bazılarını IŞİD üstlenmişti. Suriye'de de Müslümanları hedef alan IŞİD, kanlı saldırılar düzenlemiş ve Suriye'deki İslami devrimi zayıflatan ve Esed rejiminin yeniden güç kazanmasını sağlayan operasyonlara girişmişti.

Taliban ülkede yönetimi devraldığı Ağustos ayından bu yana ülkede güvenliği sağlamak için IŞİD’in Afganistan kolunu büyük ölçüde ortadan kaldırdığını açıklamıştı.

Geçtiğimiz Cuma günü yine Cuma namazı sırasında Kunduz kentindeki Sünni bir camide meydana gelen patlamada 33 Müslüman vahşice katledilmişti.