ABD’den, Refah’ta Dikkat Çekmeyen Küçük Çaplı Katliamlara Yeşil Işık
14 Mayıs 2024

ABD’den, Refah’ta Dikkat Çekmeyen Küçük Çaplı Katliamlara Yeşil Işık

Köklü Değişim Medya

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, ‘İsrail’ Savunma Bakanı Yoav Gallant'a, Refah'a yönelik büyük bir saldırıya karşı oldukları mesajını verdi ve ‘İsrailli’ bakandan Gazze'ye yardımların girişini kolaylaştırmaları çağrısında bulundu.

Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre Blinken, Gallant ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirirken, bu görüşmede ABD'nin ‘İsrail'in güvenliğine olan bağlılığını bir kez daha vurgulayan Blinken, Hamas'ın yenilmesi konusunda ‘İsrail’ ile aynı çizgide olduklarını teyit etti.

Gazze ve Refah'taki son durumu da ‘İsrailli’ bakanla değerlendiren Blinken, ABD'nin, ‘İsrail'in Refah'a yönelik büyük bir saldırı düzenlemesine karşı olduğu şeklindeki pozisyonunu tekrarladı.

7 ayı aşkın süredir Gazze’de devam eden vahşi soykırımın en büyük destekçisi Washington, dünya çapında oluşan kamuoyu ve bilhassa üniversitelerde yayılan ABD ve ‘İsrail” karşıtlığından rahatsız. Ayrıca müesses kapitalist nizamın da hedef alındığı gösterilerde uluslararası kurumların adalet anlayışının da sorgulanması ABD yönetiminde endişelere neden oluyor.

Blinken, 7 Aydır Aynı Çağrıyı Yapıyor

7 Ekim’den bu yana çocuk, kadın, gazeteci ve yadım kuruluşu çalışanlarını kasten hedef alan ve katleden ‘İsrail’e bu konuda çağrıda bulunan ABD, karşılığı olmayan yeni bir çağrı daha yaptı.

Blinken, Gallant'tan, Gazze'deki sivillerin ve insani yardım görevlilerinin hedef alınmamasını, bölgeye insani yardımların girişini kolaylaştırmalarını istedi.

Dün ‘İsrail”, Gazze’de bir BM (Birleşmiş Milletler) aracın hedef almıştı. Saldırıda aracın şoförü hayatını kaybederken, BM görevlisi de yaralanmıştı.

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Sullivan da Uyardı

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, ‘İsrailli’ mevkidaşı ile yaptığı görüşmede ABD olarak ‘İsrail'in Refah'a yönelik kapsamlı bir kara saldırısı konusundaki ciddi endişelerini yineledi. ‘İsrailli’ mevkidaşı Tzachi Hanegbi ile bir telefon görüşmesi gerçekleştiren Sullivan, hem Gazze'deki son durumu hem de Refah'a yönelik ‘İsrail’ tehdidini ele aldı.

Sullivan, 7 Ekim'deki Hamas saldırılarını unutmadıklarını ve Hamas'la mücadelesinde ‘İsrail'e verdikleri desteğin sarsılmaz olduğunu bir kez daha taahhüt etti.

Görüşmede Sullivan, ABD Başkanı Joe Biden'ın, ‘İsrail'in Refah'a yönelik kapsamlı bir kara saldırısına karşı olduğu yönündeki yaklaşımının altını çizdi ve bu konudaki endişelerini ‘İsrail’ tarafına ilettiklerini belirtti.

Açıklamaya göre, ‘İsrail’ Ulusal Güvenlik Danışmanı Hanegbi ise ABD'nin bu konudaki endişelerini ve mesajlarını dikkate aldıklarını söyledi.

Sullivan ayrıca, Gazze'deki Hamas mensuplarının sivillere zarar verilmeden hedef alınması hususunda alternatif yöntemler konusundaki görüşlerini de ‘İsrail’ tarafına iletti.

ABD ve ‘İsrail’, kamuoyuna bu tür mesajlar verse de bölgeden gelen görüntüler, bu açıklamaların tam tersini söylüyor. Soykırımın arkasındaki ABD ve ‘İsrail’, dünya kamuoyunu oyalamak için bu tür aslı olmayan açıklamalarda bulunuyor. Blinken’ın “Refah'a yönelik büyük bir saldırıya karşı oldukları” açıklaması, uzmanlarca Refah’ta kapsamlı olmayan katliamlara yeşil ışık yaktığı şeklinde yorumlanıyor.