Zelenskiy’den ’Rusya İle Yüzleşmekten Çekinen NATO’ya Hızlandırılmış Üyelik Başvurusu
01 Ekim 2022

Zelenskiy’den ’Rusya İle Yüzleşmekten Çekinen NATO’ya Hızlandırılmış Üyelik Başvurusu

Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

ABD liderliğindeki NATO’nun Rusya’yı tahrik etmek için yem olarak önüne attığı Ukrayna’nın dört bölgesi dün Moskova’da imzalanan kararla ilhak edildi. Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Ukrayna'nın hızlandırılmış prosedür kapsamında NATO üyeliğine başvuracağını duyurdu.

ABD liderliğindeki NATO’nun ‘Ukrayna’yı NATO’ya alma” tehdidi üzerine patlak veren savaş ardından oluşan enerji ve gıda krizi sürüyor. Rusya’yı dize getirmek için Ukrayna’yı kullanan sömürgeci Batı, silah yardımı ile desteklediği Kiev’in NATO üyeliği için ise ipe un sermeye devam ediyor. Zira Ukrayna NATO’ya dahil edilirse NATO ile Rusya arasında bir savaşa evrilmiş olacak. Böyle bir yüzleşmeyi kesinlikle istemeyen ABD ve NATO, diplomatik manevralara başvuruyor.

Zelenskiy İlhak Kararının Ardından Konuştu

Donetsk, Luhansk, Herson ve Zaporijya bölgelerinin Rusya'ya bağlanmasının ardından açıklamalarda bulunan Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, “Putin görevde olduğu sürece Rusya ile müzakere masasına asla oturmayacağım" dedi. Müzakerelerin yeni bir Rus devlet başkanı ile yapılacağını da söyledi.

Vladimir Putin ilhak hamlesini imzalamasının ardından yaptığı konuşmada "Kiev rejimine derhal ateşi kesmesi, tüm düşmanlıklara son vermesi ve müzakere masasına dönmesi çağrısında bulunuyoruz" ifadelerine yer verdi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya'nın Ukrayna'daki 4 bölgeyi ilhakının gayrimeşru ve yasa dışı olduğunu söyledi.

Ukrayna'nın üyelik başvurusunu değerlendiren Stoltenberg, "Ukrayna'nın kendi yolunu, ne tür bir güvenlik düzenine gireceğini seçme hakkı vardır" açıklamasında bulundu.

NATO Genel Sekreteri, Ukrayna'nın üyeliğine sadece 30 üyenin karar verebileceğini, bunun için oy birliği gerektiğini ileri sürdü.

İlhak kararının "İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana Avrupa topraklarını zorla alma girişiminin en büyüğü olduğunu" ifade eden Stoltenberg, sahte referandumun uluslararası hukukun ihlali olduğunu vurguladı.

Ukrayna güçlerinin ilhak edilen bölgelere saldırıp saldırmaması ile ilgili soruyu yanıtlayan NATO Genel Sekreteri, Kiev'in kendisini savunmaya ve topraklarını geri almaya devam edebileceğini söyleyerek ateşi körükledi.

Stoltenberg, geri adım atılmasının nükleer şantajı kabul etmek anlamına geleceğini de söyledi.