Zelenski’nin Üyelik İsteğine Avrupa’dan Red!
11 Mart 2022

Zelenski’nin Üyelik İsteğine Avrupa’dan Red!

Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

ABD ve AB, Rusya’yı kışkırtmak ve işgal ile tuzağa düşürmek için yem olarak kullandıkları Ukrayna’nın isteklerini geri çevirmeye devam ediyor. Avrupa Birliği, Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenski'nin ‘Acil AB’ye katılma talebini” reddetti. Batı, savaşa dahil olmadan Ukrayna sınırları içinde çatışmayı devam ettirerek Kremlin’i köşeye sıkıştırma stratejisini sürdürüyor.

Avrupa Birliği'ne üye hükümet ve devlet başkanları, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski'nin, Rusya'nın işgalinden sonra ‘acil olarak hızlandırılmış bir prosedür ile AB'ye katılma’ talebine onay vermedi. AB mevzuatında ‘hızlandırılmış adaylık’ diye bir sürecin olmadığını bahane eden liderler, adaylık yerine yakın ilişki kurulmasını önerdi.

AB'ye üye 27 ülkenin hükümet ve devlet başkanları, Ukrayna krizini konuşmak üzere 2 günlük zirve için Fransa'nın başkenti Paris yakınlarındaki tarihi Versay Sarayı'nda toplandı. AB Dönem Başkanı Fransa'nın ev sahipliğinde yapılan zirvenin ilk oturumunda liderler, Avrupa'da jeopolitik, enerji, ekonomi ve diplomasi alanında tüm dengeleri değiştiren Rus saldırısına nasıl ortak bir yanıt vermeleri gerektiği masaya yatırıldı.

Zirvenin ilk oturumunda, Ukrayna ile Gürcistan ve Moldova'nın Rusya korkusuyla AB'ye "hızlı adaylık" için başvurusu görüşüldü. Yaklaşık 3 saat süren ilk oturumun ardından liderler, akşam yemeğinde de tartışmaya devam etti.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, "Ukrayna krizinin diplomatik yoldan çözümü konusunda endişeli ve karamsarım. Avrupa pandemi karşısında değişti, savaş darbesinin altında daha fazla ve hızlı değişecek" yorumunda bulundu. Macron, Versay'da düzenlenen zirvenin, Avrupa mimarisini tamamen yeniden tanımlayacak, özellikle enerji ve savunma alanında tarihi kararlar alınacak bir zirve olacağını ileri sürdü.

Ukrayna'nın AB'ye "hızlı üyelik" başvurusu hakkında ise Macron, "Savaşta olan bir ülkeyle şimdi bir katılım prosedürü başlatabilir miyiz? Sanmıyorum. Ancak kapıyı kapatıp asla da dememeliyiz? Bu haksızlık olur" ifadelerini kullandı.

Hollanda Başbakanı Mark Rutte, AB üyeliğiyle ilgili olarak birliğin mekanizmasında hızlı bir prosedür olmadığını hatırlatarak, "Ukrayna'nın AB'ye katılımı, eğer olacaksa, uzun vadeli bir konudur. Üyelik başvurusu ihtimalinden bağımsız olarak, Ukrayna'ya destek verdiğimizi ve yoğun bir şekilde birlikte çalışmak istediğimizi teyit edeceğiz" taahhüdünde bulundu.

Lüksemburg Başbakanı Xavier Bettel, "Ukraynalılar'a her şeyin bir gecede olabileceği izlenimini veremeyiz" diye uyardı. AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de, "Ukrayna'yı Avrupalı ailemizin bir üyesi olarak tartışacağız. Ortak bir kaderi paylaştığımız özgür ve demokratik bir Ukrayna istiyoruz" temennisinde bulundu.

Liderlerin Ukrayna’nın isteğini nazik açıklamalarla reddetme çabası dikkat çekti. ABD ve Avrupa, Ukrayna’yı kullanarak Kremlin’i köşeye sıkıştırmaya ve savaşa müdahil olmamaya, NATO ve AB hinterlandına sıçramamasına azami gayret gösteriyor.

Avrupa savunması: NATO’nun Kilit Rolüne Vurgu Yapıldı

AB liderleri 24-25 Mart tarihlerinde toplanacak zirve öncesinde planlanan Paris buluşmasında net bir karar almayacak, ancak önümüzdeki döneme yön verecek politik ekseni belirleyecek. Zirve sonrasında yayınlanacak sonuç bildirisi taslağında, Avrupa savunmasında "NATO'nun kilit rolünün" önemine vurgu yapılarak, liderlerin "askeri alanda daha fazla ve daha iyi yatırım yapılmasını istedikleri" ifadeleri yer aldı. 24-25 Mart zirvesinde bu konunun yeniden tartışılması öngörülüyor.

AB’de Rus Gazına Bağımlılığı Azaltma Çalışması

Versay zirvesinde ayrıca, AB Komisyonu'nun hazırladığı ve Rusya'ya enerji bağımlılığına son vermeyi hedefleyen ‘REPowerEU’ adlı proje de gündeme alındı. Liderler, "Rus gazına olan bağımlılığı 3'te 2 oranında azaltma, tedarikçileri çeşitlendirme ve yenilenebilir enerjiler gibi alternatif enerjiler geliştirerek Rusya'dan kömür ve petrol ithalatını azaltma planını" görüştü.

Macron, toplantının açılışında, "Avrupa'nın Rus gazına bağımlılığının bir güvenlik açığı" olduğunu dile getirerek, "Kısa vadede hızla, başka tedarikçiler ve sistemler bulunmalı" çağrısında bulundu. AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, "AB'nin 2027 yılına kadar Rusya'dan gelen fosil yakıtları kullanmayı bırakması gerektiğini" ileri sürdü.

Zirvede İspanya'nın ısrarla gündeme getirdiği "gaz stoklarının güçlendirilmesi" ve İspanya ile birlikte Fransa'nın da savunduğu "elektrik piyasasının işleyişinin optimizasyonu" ve artan enerji fiyatlarının Avrupalı tüketiciler için etkisini hafifletmeyi amaçlayan yeni acil önlemlere ilişkin politikalar da ele alınacak.

NATO’nun beyin ölümünün gerçekleştiğini söyleyerek sürekli ABD karşıtı bir profil çizen Fransa’nın ev sahipliğindeki toplantıda henüz AB’ye özgün bir ordu kurulması kararı çıkmadı. Ukrayna’daki krizi tahrikleriyle derinleştiren ABD, ortaya çıkan Rusya korkusuyla Avrupa’yı yeniden NATO şemsiyesi altında topladığı gözlemleniyor.