Sömürgeci ABD Başkanı Donald Trump’ın, Ukrayna’ya harcadığını iddia ettiği yüzlerce milyar doları tahsil edebilmek için değerli maden ve minerallerle ilgili anlaşma için Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenski’nin Washington’a geleceği duyuruldu.
ABD, Ukrayna’da 2022 yılında Rusya’yı yıpratmak ve Çin ile bağlantısı zayıflatmak için başlattığı savaşın faturasını Ukrayna’ya kesmeye hazırlanıyor.
ABD ve Ukrayna arasında bu konuda bir süredir görüşmeler devam ediyordu. Ukrayna basınında ve Financial Times’ın haberinde tarafların anlaşmaya vardığı yönünde haberler servis edilmişti.
Ukraynalı yetkililer, ABD’nin bu maden kaynaklarından 500 milyar dolarlık gelir talebinden vazgeçmesinin ardından anlaşmayı imzalamaya hazır olduklarını ifade etmişlerdi.
ABD Başkanı Donald Trump Pazartesi günü Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile görüşürken, Ukrayna ile madenler konusunda anlaşmaya yakın olduklarını belirtmişti.
Reuters’a bilgi veren ve konuyla ilgili bilgi sahibi olan iki kaynak Ukrayna basınında yer alan haberleri doğruladı ve iki ülkenin madenler konusunda anlaşmaya ilişkin koşullarda anlaştığını söyledi.
Kaynakalrın verdiği bilgiye göre Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski’nin, Beyaz Saray’ın çağrısı üzerine Cuma günü ABD Başkanı Donald Trump’la görüşmek üzere Washington’a gelmesi bekleniyor.
ABD Başkanı Donald Trump da Salı akşamı Oval Ofis’te kararname imzalarken yaptığı açıklamada, “(Zelenski’nin) Cuma günü geleceğini duydum. Gelmek istiyorsa benim için uygun” demişti.
ABD Başkanı Donald Trump Ukrayna savaşının sona erdirilmesine yönelik anlaşmaya varılması halinde Ukrayna’da bir tür barış koruma gücü gerekeceğini de söylemiş ve bu işi de Avrupa’ya havale etmişti.
Bu konu Başkan Trump ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron arasında dün yapılan görüşmeleri sırasında da gündeme gelmişti.
ABD Başkanı’nın Perşembe günü de Beyaz Saray’da bir diğer Avrupalı lideri İngiltere Başbakanı Keir Starmer’i ağırlaması bekleniyor.
Ukrayna’nın Değerli Madenleri
Ukrayna’nın tahminlerine göre dünyadaki kritik hammaddelerin yüzde 5’i Ukrayna’da bulunuyor.
Bunlar arasında yaklaşık 19 milyon ton elektrikli araçların bataryalarının yapımında kullanılan grafit rezervi yer alıyor.
Ukrayna’nın aynı zamanda Avrupa’nın lityum rezervlerinin üçte birine sahip olduğu tahmin ediliyor.
Ukrayna, nadir bulunan ve silah, rüzgar türbini, elektronik gibi ürünlerin imalatında kullanılan 17 elementin önemli miktarda rezervlerine de sahip.
ABD Başkanı Donald Trump bu ay başında yaptığı açıklamada Amerika’nın Ukrayna’ya askeri ve ekonomik yardımının 500 milyar doları bulduğunu söylemiş ve Ukrayna’da bu değerdeki mineralleri açıkça sömürmek için talepte bulunmuştu. Siyasi uzmanlar, her ne kadar talep etti denilse de bunun apaçık tehdit ve şantaj olduğu ifade ediyor.
Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski ise Amerika’nın yardımının 100 milyar dolar tutarında olduğunu ve bu konuda yapılacak herhangi bir anlaşmanın güvenlik garantilerini de içermesini istemişti.
Kapitalist Batı’nın askeri gücü NATO’nun lideri olan ABD, Ukrayna’nın NATO’ya üyelik tehdidini sürekli canlı tutarak başlattığı savaşta büyük bir zafer elde etti. Batı eksenli statükoya meydan okuyan Rusya, sahada bataklığa çekilirken, Finlandiya ve İsveç’in birliğe katılması sağlandı. Ayrıca Rusya korkusu öne çıkarılarak NATO’ya yeniden önem kazandırmış oldu. Hatırlanacağı üzere Ukrayna savaşı öncesi Fransa, “NATO’nun beyin ölümü gerçekleşti” ifadesini kullanmış ve bir öneminin de kalmadığını vurgulamak istemişti.
24 Şubat 2022’de başlayan üç yılı aşkın zamandır devam eden savaş her ne kadar sahada Rusya ve Ukrayna arasında cereyan etse de asıl tarafların ABD ve Rusya olduğu biliniyor.
Uzmanlar, Rusya ile el sıkışan Washington’ın Ortadoğu’da da sükuneti sağlayıp rakibi Çin’e odaklanacağını düşünüyor.