Zamlara Rağmen Enflasyon Yerinde Sayıyor
24 Eylül 2020

Zamlara Rağmen Enflasyon Yerinde Sayıyor

Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

Türkiye İstatistik Kurumu’nun verielerine göre bi yıl konutlarda kullanılan elektriğin fiyatı yüzde 32.3, doğalgazın fiyatı yüzde 34.7 yükseldi. Seri zamlar sürerken, enflasyon yerinde saymaya devam ediyor.

TÜİK’in verilere göre, konutlarda, 1 kilowatt saat elektrik için, tüketicilerin 2020 yılı birinci döneminde ödediği tutar bir önceki döneme göre yüzde 7,2, bir önceki yılın aynı dönemine göre ise yüzde 32,3 artarak ortalama 71,2 kuruş oldu.

Doğalgazda yaşanan artış ise elektrikten daha fazla. Buna göre konutlarda, 1 metreküp doğalgaz için tüketicilerin 2020 yılı birinci döneminde ödediği tutar bir önceki döneme göre yüzde 2,4, bir önceki yılın aynı dönemine göre ise yüzde 34,7 artarak ortalama 182,6 kuruşa yükseldi.

Vatandaşın aldığı maaşı belli başlı dört beş kalem için harcamasına rağmen, enflasyon çatal iğneden, şemsiyeye yüzlerce kalemin içinde bulunduğu havuzdaki malların tümü üzerinden, enflasyona etki oranlarını da TÜİK’in belirlediği karmaşık bir yöntem ile hesaplanıyor. Maaş artışları da enflasyon üzerinden hesaplanıyor. Hiisedilen enflasyon çok yükseklerde olmasına rağmen hesaplanan enflasyon rakamları ile verilen zamlarla vatandaş geçim sıkıntısı içinde boğuluyor. İlgili Bakanlık da “İşçiyi enflasyona ezdirmedik” diyerek ciddi pahalılığa rağmen yapılan cüzi zammı savunuyor.