"Çin, Sincan’da Müslüman Azınlıklar İçin 380 Toplama Kampı İnşa Etti!"
25 Eylül 2020

"Çin, Sincan’da Müslüman Azınlıklar İçin 380 Toplama Kampı İnşa Etti!"

The Guardian (El Cezire.net)

Avustralya Stratejik Politika Enstitüsü tarafından elde edilen ve The Guardian Gazetesi tarafından yayınlanan raporda Çin’in Doğu Türkistanlı Müslümanlar için yeni kamplar inşa ettiği ortaya konuyor.

“Zalimlere Meyletmeyin; Size De Ateş Dokunur!” [Hud 113]

Komünist Çin’in Doğu Türkistan’daki Müslüman kardeşlerimize yaptığı zulüm ayyuka çıkarken her fırsatta zalime karşı mazlumun yanında olduğunu dile getiren AK Parti Hükümeti’nin bu Çin sevdasına ne demeli!

•İstanbul Havalimanı ‘Çin Dostu Havalimanı’ belgesine layık görüldü: Dünyada bu belgeyi alan ilk ülke - SPUTNIK

Uygurları ve diğer Müslüman azınlıkları tutuklamak için kullanılan (Uzak Batı Çin) gözaltı tesisleri ağı ile ilgili olarak Avustralya Stratejik Politika Enstitüsü tarafından elde edilen ve The Guardian Gazetesi tarafından yayınlanan rapor El Cezire.Net’te 24.09.2020’de Arapça olarak yayınlanmıştır.

Zulmün boyutunu gösteren bu raporun özetini siz değerli okuyucularımız için Türkçeye, yazarımız Mustafa Küçük tercüme etti.

The Guardian: Çin, Sincan’da Müslüman Azınlıklar İçin 380 Toplama Kampı İnşa Etti!

•Ocak 2020’de Kaşgar yakınlarındaki yeni tesisin uydu görüntüsü (Avustralya Stratejik Politika Enstitüsü - The Guardian)

Yapılan bir araştırma, Çin yetkililerinin “yeniden eğitim” sistemlerinin tamamlanmak üzere olduğunu söylemesinden sonra bile, Çin’in son iki yılda düzinelerce inşaatına ek olarak, Sincan’da yaklaşık 400 gözaltı kampı inşa ettiğini ortaya çıkarmıştır.

Avustralya Stratejik Politika Enstitüsü tarafından elde edilen ve Uygurları ve diğer Müslüman azınlıkların üyelerini tutuklamak için kullanılan (Uzak Batı Çin) gözaltı tesisleri ağı da dâhil olmak üzere en son uydu görüntülerine göre, 14 kamp hâlâ yapım aşamasındadır.

Enstitü 2017’den beri bölgede daha az güvenlikli eğitim kamplarından güçlendirilmiş hapishanelere kadar uzanan toplam 380 gözaltı kampı belirlediğini bildirmiştir. Bu, önceki araştırmaların ortaya çıkardığından 100 adet daha fazla kamp anlamına gelmektedir. Araştırmacılar, bölgedeki gözaltı kamplarının çoğunu tespit ettiklerine inanmaktadırlar.

ABD Siyaset Bilimi Enstitüsü’nde araştırmacı olan Nathan Rosser, “Bu veri tabanındaki kanıtlar, Çinli yetkililerin tutukluların kamplardan tahliye olduklarına dair iddialarına rağmen, 2019 ve 2020 boyunca yeni gözaltı tesisleri inşa etmeye yönelik önemli yatırımların devam ettiğini göstermektedir.” dedi.

Gazete, tecrit kamplarının koordinatları da dâhil olmak üzere bilgilerin “Sincan Veri Projesi” kapsamında çevrimiçi bir veri tabanında kamuya açıklandığını bildirdi. Kamplar, hayatta kalanların hesapları ve diğer izleme projeleri ve uydu görüntüleri kullanılarak belirlenmiştir.

60 tesisin yarısında yakın zamanda güvenlik seviyelerinin yükseltildiği ve bu da merkezî hükümetin Sincan’daki azınlıklara karşı yürüttüğü politikasının niteliğinde olumsuz yönde bir değişiklik olduğunu göstermektedir.

Enstitü, şehirlerin dışında yeni aydınlatılmış alanlar aradıkları için gece görüntülerinin özellikle yararlı olduğunu söyledi. Genellikle bunlar, binanın net bir resmini veren gündüz fotoğraflarıyla yeni inşa edilmiş toplama kampları olduğu belirlenmiştir. Birçoğu endüstriyel komplekslerin yakınında da bulunmakta ve bazı toplama kamplarında zorunlu çalıştırma olarak kullanılan mahkûmlara dair yaygın raporlar da vardır.

Enstitünün veri tabanından oluşturulan bir harita, enstitünün gözaltı tesislerindeki büyüme hızının yavaşladığını belirtmesine rağmen, bölgenin nüfusu kalabalık kısımlarında bir kamp dizisini göstermektedir.

Bölgedeki en büyük belgelenmiş kamp, ​​eyalet başkenti Urumçi’nin dışında bulunan “Dabancheng”dir. Buradaki inşaat çalışmaları 2019’da bir kilometreyi aştı ve toplamda şu anda yaklaşık 100 bina içermektedir.

BİLDİRİ

Bu yıl Ocak ayında açılan tarihî İpek Yolu kenti Kaşgar’da 60 dönümlük bir alana yayılan ve etrafı 14 metre yüksekliğinde bir duvar ve gözetleme kuleleri ile çevrili 5 kat yüksekliğinde 13 konut binası ile yeni bir gözaltı kampı bulunmaktadır. Enstitü, kampları, tutukluların aşılama ve izleme düzeylerini yansıtan 4 farklı kategoriye ayırmıştır.

Enstitü raporuna göre, 60 tesisin yaklaşık yarısının yakın zamanda güvenlik seviyelerini yükselttiğini ve merkezî hükümetin Sincan’daki azınlıklara karşı yürüttüğü kampanyanın niteliğinde bir değişikliğe işaret ettiğini söylemektedir.

Rapor ayrıca, iç çitler ve çevredeki duvarlar kaldırıldığı için yaklaşık 70 kampın güvenlik kontrollerini gevşetmiş gibi göründüğünü ve 8 kampın bunlardan tamamen vazgeçmiş olabileceğini buldu. Çoğu düşük güvenlikli tesislerdir.

Rapor, daha yüksek güvenlik düzeyine sahip kamplara odaklanmadaki bu belirgin değişikliğin, “(siyasi beyin yıkama) kamplarında tatmin edici bir ilerleme göstermeyen çok sayıda tutuklu, onları barındıracak şekilde genişleyen daha yüksek güvenlik tesislerine transfer edildiğini” belirten raporlar ve hayatta kalanların ifadeleriyle tutarlı olduğu sonucuna varmıştır.

___

#DoğuTürkistanaSahipÇık