Yenidoğan Çetesi Soruşturması Kapsamında 9 Hastane Mühürlendi
21 Ekim 2024

Yenidoğan Çetesi Soruşturması Kapsamında 9 Hastane Mühürlendi

Köklü Değişim Medya

Menfaat ilkesi üzerine kurulu kapitalist nizamın son sabıkası olan yenidoğan çetesi ile ilgili yeni gelişmeler yaşanırken, 9 hastanenin hizmetine son verildiği duyuruldu.

Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan 8 bin lira alabilmek için 12 bebeğin ölümüne neden olan çeteye ilişkin soruşturma kapsamında İstanbul’da 9 hastanenin hizmetine son verilirken, bu hastanelerdeki hastalar devlet hastanelerine sevk edildi. Skandala adı karışan 3 hastanedeki ambulansların ruhsatları da İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü tarafınca iptal edildi.

Sağlıktaki yozlaşmayı gözler önüne seren yenidoğan çetesi soruşturması kapsamında her gün yeni gelişmeler ortaya çıkıyor.

İstanbul’da 112 Acil Çağrı Merkezi’nde çalışan kişilerle ortak hareket edilerek bebek acil hastalarının önceden anlaşılan özel hastanelerin yenidoğan ünitelerine nakledilip ölümlerine sebebiyet verildiği ve haksız kazanç sağlandığı iddiasına ilişkin soruşturma kapsamında, ruhsatı iptal edilen İstanbul’daki 9 özel hastane boşaltıldı.

Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nden İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü’ne gönderilen yazının ardından başlatılan taburcu ve sevk işlemleri tamamlandı.

Hangi Hastaneler Kapatıldı?

Bu kapsamda, sevk işlemleri tamamlanan Özel Silivri Kolan Hospital, Özel Güney Hastanesi, Özel Avcılar Hospital, Özel TRG Hospitalist Hastanesi, Özel Beylikdüzü Medilife Hastanesi, Bağcılar Özel Şafak Hastanesi ve Özel Bağcılar Medilife Hastanesi mühürlendi, bu hastanelerin tabelaları indirildi.

Hizmetlerine son verilen bazı hastanelerin önünde toplanan çalışanlar, suçluların cezalandırılması ancak hastanelerin kapanmaması çağrısında bulundu.

Bakan Işıkhan: “Ödemeler Durduruldu”

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, yenidoğan skandalına karışan hastanelerin sözleşmelerinin feshedildiğini, ödemelerin de durdurulduğunu açıkladı. Işıkhan, hastanelerin geçmiş alacaklarına bloke konulduğunu söyledi.

Buzdağının Görünen Kısmı mı?

Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan (SGK) 8 bin lira alabilmek için 12 bebeğin ölümüne neden olan yenidoğan çetesi gün yüzüne çıkarken, SGK’yı dolandırmak isteyen özel hastanelerle ilgili olarak “buzdağının görünen kısmı” olduğu uzmanlarca ifade ediliyor. Yüksek mevkideki bürokratların ve siyasilerin de bu skandalın için de olduğu ileri sürülüyor.

Hazırlanan iddianamede, örgütün ölümüne sebep olduğu bebeklerin babalarının ifadeleri de yer alıyor. İfadelere göre, örgüt üyeleri “Annenin durumu kritik.”, “Bebek burada kalırsa ölür.” ve “Yoğun bakımlarımız dolu.” gibi yalanlarla aileleri şebekenin faaliyet gösterdiği hastanelere sevk etti. Babalardan biri, sevk sonrası kendisinden 8 bin lira talep edildiğini anlatırken, bir diğeri ise “Bebeğimi görmek istediğimde, yenidoğan yoğun bakım ünitesinde kuvözde bebeğimin ölü halini gösterdiler.” diye konuştu.