Yeni Bir ‘Geri İade’ Zulmü
18 Eylül 2017

Yeni Bir ‘Geri İade’ Zulmü

Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

Özbek Yazar ve Hijran Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Shavkat Qo'shmuratov (Şevket Kuşmuratoğlu) ve ailesi 17 Eylül 2017 günü Özbekistan’a “iade edilmek” üzere İstanbul'da gözaltına alındı. Duyarlı Müslümanlar olarak kamuoyu baskısı oluşturarak bu geri gönderme/deport işlemini durduralım.

Özbekistanlı muhacir yazar, Hicran Dergisi Genel Yayın Yönetmeni aynı zamanda kendisi ve Eşi de öğretmen olan Shavkat Ko'shmuratov Şevket Kuşmuratoğlu 17 Eylül 2017 gecesi saat 00.30 sıralarında Başakşehir'deki evinden ailesi ile birlikte gözaltına alındı.

Yazar Shavkat Kuşmuratov (Şevket Kuşmuratoğlu) BM kararıyla Türkiye'ye sığınmıştı ve yüksek lisans için hazırlık yapıyordu. Ancak ani ve gerekçesiz bir kararla gözaltına alındılar. Şu an eşi ve 3 çocuğu ile birlikte ailecek Başakşehir Güvercintepe karakolunda tutuluyorlar.

Aile karakolda çektiği videoyu paylaşarak yardım talebinde bulunuyor.

Evdeki daha önceki kiracı yüzünden polisin geldiği, yabancı (Özbek) olduğu için karakola götürüldüğü, suçsuz olduğu halde ifadesinin bile alınmadığı, Göç İdaresi tarafından sınır dışı işlemi başlatıldığı bildiriliyor.

Çıkardığı KHK ile Muhacirleri geri iade yapmak isteyen Türkiye, masum Müslümanları ölüme gönderiyor.

#Müslümanların #Özbekistan’a, #Kırgızistan’a, #Rusya’ya ve #Çin’e iade edilmesi, ağır işkencelerle yıllarca cezaevinde yatması veya idam edilmesi demektir.

Son dönemde #Türkiye’ye sığınan Muhacirlerin sıkça yaşadığı bu zulümleri yaşatan sorumluların kimler olduğu, hangi kurumlar olduğuna yönelik bir açıklamanın yapılmasını kamuoyu sabırsızlıkla bekliyor.

Hanife Abdıkarımov ve Üç Çocuğu Pehlivanköy’de Tutuluyor

#21DoğuTürkistanlı olarak bilinen davada gözaltına alınan ve Kırklareli Geri Gönderme Merkezine gönderilen Kırgızistan uyruklu Khanifakhon (Hanife) Abdıkarımova ve üç çocuğu 4 ayı aşkın Kırklareli Pehlivanköy Geri Gönderme Merkezi'nde tutuluyor. Üstelik bu aile, Türkiye’de oturma iznine sahip olduğu halde.

8 Eylül’de 2 Özbek muhaciri Özbekistan’a teslim eden Aydın Göç İdaresi, daha sonrada 8 Muhacir kardeşimizin geri göndereceği haberi üzerine, Müslümanların dayanışması ve baskıları sonucu İstanbul Atatürk havalimanındaki geri gönderme/deport işlemi son anda durduruldu.

Kamuoyu baskıları sonucu zor durumda kalan Göç İdaresi yetkilileri, yaptıkları bu haksız-hukuksuz iade işlemini inkâr etme yoluna giderek, böylesi bir durumun söz konusu olmadığını iddia etmek zorunda kalmışlardır.

694 Sayılı KHK Ne İçeriyor?

18 Ağustos 2017 tarihinde Cumhurbaşkanı’nın başkanlığında yapılan Bakanlar Kurulu toplantısında karara bağlanan yeni KHK Türkiye’ye sığınan muhacirlerin iade edilmesini içeriyordu. Resmi Gazete’de yayınlanarak uygulamaya konulan 694 sayılı KHK, Türkiye’de tutuklu veya hükümlü bulunan yabancı ülke vatandaşlarının gerekli görüldüğünde kendi ülkelerine veya başka bir ülkeye iade ya da takas edilmesini konu ediniyor.

KHK’daki 2937 sayılı kanunun 26. Maddesi’ne eklenen fıkra şu şekilde: “Türk vatandaşları hariç olmak üzere tutuklu veya hükümlü bulunanlar; ırkı, etnik kökeni, dini, vatandaşlığı nedeniyle cezalandırılmayacağı, onur kırıcı ceza veya muameleye tabi tutulmayacağı ya da işkence ve kötü muameleye maruz kalmayacağına ilişkin güvenceler bulunması kaydıyla, milli güvenliğin veya ülke menfaatlerinin gerektirdiği hallerde Dışişleri Bakanının talebi üzerine Adalet Bakanının teklifi ve Cumhurbaşkanının onayı ile başka bir ülkeye iade edilebilir veya başka bir ülkede bulunan tutuklu ve hükümlüler ile takas edilebilir.”

Konu ile alakalı makale ve haberlerimize aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz:

Hanife ve Üç Çocuğu 4 Aydır Suçsuz Yere Mahpus

Muhacirlerin İadesi Kimin Sorumluluğunda?

Allah’tan Korkun! Özbek #MuhacirlerÖlümeGönderiliyor!

‘Yeni KHK İle Kimler İade Edilecek?’ Demiştik, Belli Oldu!

Yeni KHK İle Kimler İade Edilecek?

‘21 Doğu Türkistanlı’ Ö. Faruk TEKE ile Röportaj

#21DoğuTürkistanlı Muhacirin Bir Kısmı Serbest Bırakıldı

Av. Mehmet OKATAN’la ‘21 Doğu Türkistanlı’ Üzerine Röportaj

‘21 Doğu Türkistanlı’ Olarak Duyduk, Duyurmaya da Devam Edeceğiz! - 1

DoğuTürkistanlı Müslümanları Kime Teslim Ediyorsunuz? Zulme Rıza, Zulümdür!