Washington’ın Memnuniyeti İçin Ankara Yoğun Çaba Sarf Ediyor
10 Haziran 2021

Washington’ın Memnuniyeti İçin Ankara Yoğun Çaba Sarf Ediyor

Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 14 Haziran’daki Biden-Erdoğan görüşmesi öncesinde açıklamalarda bulundu. Pentagon’un ‘Kabil’deki havalimanının güvenliğine ilişkin Türkiye ile ön görüşmelerin yapıldığını’ açıklaması, Türkiye’nin Washington’ın memnuniyeti için yoğun çaba sarf ettiğini ve bölgede yükünü hafifletmek için çalıştığını doğruladı.

Bilindiği üzere 14 Haziran'da NATO Zirvesi'ne katılacak olan Biden ve Erdoğan, Brüksel'de ikili bir görüşme yapacak. Bu görüşme öncesi ABD’nin memnuniyeti için Türkiye yoğun çaba sarf ediyor.

Washington’ın memnuniyeti için kısas süre önce Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD’nin küresel sömürü aparatları büyük şirketlerin Türkiye’de yatırım yapması için şartları kolaylaştıracağına dair taahhütte bulunmuştu.

Gündeme ilişkin konular hakkında konuşan Çavuşoğlu, görüşmede, Beyaz Saray'daki yeni yönetimle ilişkiler konusunda hangi adımların atılacağı konusunun gündeme geleceğini söyledi.

Çavuşoğlu, katıldığı programda bu sorunlara ilişkin, "Evet sorunlar var, (Barack) Obama döneminde başlayan sorunlar var, (Donald) Trump döneminde de devam etti. İlaveten şimdi Sayın Biden'ın sözde soykırım ile ilgili kullandığı kelimeler ve devam eden sorunlar var. YPG'ye verdikleri destek devam ediyor. FETÖ ile ilgili herhangi bir netice alamadık. Bir müttefike, Türkiye'ye karşı yaptırım ortada. S-400 meselesi halen devam ediyor" dedi. Bu açıklamalar da ABD-Türkiye hattında görüşme öncesi yoğun bir çalışma yapıldığını doğruluyor.

Bu sorunlara rağmen Washington yönetiminin "Türkiye'yle birçok stratejik alanda çalışma arzusu olduğunu" söyleyen Çavuşoğlu şöyle devam etti:

"Bunu (ABD Dışişleri Bakanı Antony) Blinken'da da gördük, diğer muhataplarımızda da gördük. Tüm muhataplarımızda bunu görüyoruz, Biden'ın kendisinde de var. Bir taraftan bu sorunları nasıl çözeceğiz, diğer taraftan geleceğe yönelik ilişkileri tamir ederken bu iş birliğini güçlendirebilecek miyiz?

Trump döneminde 100 milyar dolarlık bir ticaret hacmi hedefi vardı. Salgından bu yana ABD'ye ihracatımız artıyor, ekonomik iş birliğimiz artıyor, yatırımlarla ilgili de çok büyük ilgi var. Bu hedeflere ulaşmak için neler yapmamız lazım?"

Çavuşoğlu, Blinken'a bir görüşme sırasında sorunların çözümü için atılması gereken adımların yer aldığı bir "vizyon belgesi" verdiklerini söyleyerek, "En son telefon görüşmemizde Sayın Blinken bu kağıt üzerinde çalıştıklarını ve bize döneceklerini söylediler" dedi.

Çavuşoğlu açıklamalarını şöyle sürdürdü:

"ABD'nin birçok bölgesel konuda da daha yakın çalışmak arzusunda olduğunu görüyoruz. Bunları yapabiliriz ama bizim de beklentilerimizin karşılanması gerekiyor.

Her bakımdan Sayın Cumhurbaşkanımızın Biden'la görüşmesi, önemli ve kritik bir görüşme olacak. Biz olumlu geçeceğine inanıyoruz

Suriye ve Libya

Suriye ve Libya konusunda da ABD’li yetkililerle görüştüğünü açıklayan Çavuşoğlu şunları ifade etti:

"Örneğin Suriye konusunda ABD bizimle bu dönemde daha iyi bir şekilde çalışmak istiyor. Bir ara Suriye'den tamamen kopmuştu, sadece kuzeydoğu Suriye ile ilgileniyordu. Trump döneminde 'Burada petrol var onun için kalacağız' diyordu. Örneğin Libya'yla hiç ilgilenmiyordu ABD, şimdi daha yakından ilgileniyor.

Bizim bölgemize yönelik bir önceki yönetimin ilgisi azdı. Hatta Obama'nın son döneminde de ilgi azdı. Şimdi yeni yönetimde bu ilgi var.

Sadece Libya ve Suriye meselesinde değil Akdeniz'den Karadeniz'e ve Kafkasya'ya kadar birçok alanda bizimle iş birliği yapmak arzusunda olduğunu görüyoruz."

Kâbil Havalimanı

Türkiye'nin ABD ve NATO'nun çekileceği Afganistan'daki Kabil Havalimanı'nın korunmasını üstlenmeyi teklif etmesiyle ilgili de konuşan Çavuşoğlu, "Bunları müttefiklerle, ABD'yle, diğer ülkelerle ve NATO'yla görüşüyoruz. Türkiye'nin önerisi, NATO çatısı altında olmasa bile, NATO ve önemli ülkelerin desteğiyle bazı ülkeler bu sorumluluğu üstlenebilir" dedi.

ABD Kabil Havalimanı İçin Ön Görüşmeler Yapıldığını Doğruladı

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü John Kirby’nin, ABD'nin çekilmesinden sonra Afganistan'ın başkenti Kabil'deki Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı'nın güvenliği için Türkiye ile ön görüşmeler yaptıklarını açıkladı.

Habere göre günlük basın toplantısında, Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın, şartları yerine getirildiği takdirde Türkiye'nin Kabil Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı'nın güvenliğini sağlayabileceği sözlerine ilişkin soruya yanıt veren Kirby, bu açıklamalardan haberdar olmadığını ancak Ankara ile bu konuda görüşmelerin olduğunu belirtti.

Kirby, "Türk liderlerle onların havaalanına güvenlik sağlama planları hakkında devam eden görüşmelerimiz var. Açıkçası bu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın vermesi gereken bir karar ve buna saygı duyuyoruz ama tabii ki bazı ön görüşmelerimiz oldu ve daha önce de genel anlamda söylediğimiz gibi havaalanındaki güvenlik, hangi şekilde olursa olsun sadece ABD'nin değil aynı zamanda diğer ulusların da Kabil'de diplomatik varlıklarını sürdürebilmeleri için önemli olacak" dedi.

Gülen’in İadesi

Fethullah Gülen'in Türkiye'ye iade edilmesi talebine ve genel olarak ABD'nin Gülen yapılanmasına yönelik tutumuna ilişkin bir soruyu da yanıtlayan Çavuşoğlu, "Beklentimiz var ama o beklentimizi karşılayacak henüz bir sinyal aldınız mı derseniz, hayır almadık. O yüzden Pazartesi günü yapılacak ikili görüşme önem arz ediyor" dedi.

Çavuşoğlu konuyla ilgili sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bir taraftan ABD içinde FETÖ faaliyetlerine karşı soruşturma başlatan FBI var, diğer taraftan ABD'de bulunan FETÖ'cüler konusunda beklentilerimizi karşılamayan ve uluslararası platformda da bu konularda henüz istediğimiz adımları atmayan, bize destek vermeyen bir ABD yönetimi var. Trump yönetiminde de böyleydi, Obama yönetiminde de öyleydi."

Çavuşoğlu, Federal Soruşturma Bürosu'nun (FBI) soruşturmalar hakkında Türkiye'ye zaman zaman bilgi verdiğini de söyledi ve "Sonuçta bir ikilem var. Kendi iç güvenliği için tedbir alıyor ama müttefikinin beklentilerini karşılamak için bir adım atmıyor" eleştirisini ekledi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nun açıklamaları, Türkiye’nin Washington’ı memnun etmek için Suriye, Libya ve Afganistan’da yoğun çaba sarf ettiğini ortaya koyuyor. Ayrıca ABD’nin FETÖ VE PYD ile samimi ilişkilerine ve bu örgütlere yardımına rağmen Ankara’nın ABD İle dost ve müttefik olarak çalışmaya devam edeceğini ortaya koyuyor.