Washington Güvenlik Endişesiyle “Askeri Kışlaya” Döndü!
16 Ocak 2021

Washington Güvenlik Endişesiyle “Askeri Kışlaya” Döndü!

Şarku’l Avsat

Köklü Değişim Medya

Washington, seçilmiş Başkan Joe Biden'in yemin töreninden önce, güvenlik endişesiyle 30'dan fazla eyaletten binlerce Ulusal Muhafız askerini Başkente konuşlandırdı.

Güvenliği sağlamak için binlerce askerin geldiği Washington, adeta "askeri kışlaya" dönüştü. Sert kış ve soğuk havaya rağmen Ulusal Muhafızlar ve güvenlik güçleri tüm şehirde devriye geziyor. 6 Ocak'ta Kongre binasında yaşanan isyanın tekrar edilmemesi hedefleniyor.

Güvenlik yetkilileri, Kongre binasını tamamen bir güvenlik çiti ile çevreledi. Ulusal Muhafızlar ve güvenlik güçleri gün boyunca binanın içinde ve çevresinde hazır bulundu. Sosyal medyada, Ulusal Muhafızların eğitimlerini Kongre binası içinde ve çevresinde yaptığını gösteren görüntüler yer aldı. Bunun yanı sıra Kongre binası koridorlarında yerlerde yatan Ulusal Muhafızların fotoğrafları da sosyal medya platformlarında çokça paylaşıldı.

Buna ek olarak, ABD güvenlik güçleri, Biden göreve başlamadan önce olası herhangi bir şiddet eylemini engellemek amacıyla ülke çapında bir güvenlik operasyonu düzenliyor. Federal ve eyalet yetkilileri internette dolaşıma sokulan tehditleri ve Kongre üyelerine gönderilen tehdit mesajlarını inceliyor. Yetkililer, güvenlik operasyonlarıyla herhangi bir saldırıya yanıt vermek amacıyla yoğun çaba harcıyorlar.

Washington'da Sıkı Güvenlik Tedbirleri!

FBI, Washington'da ve 50 eyaletin merkezinde hafta sonu veya yemin töreni sırasında gerçekleşebilecek olası silahlı protestolar konusunda uyarılarda bulundu.

Bir savunma yetkilisi basına yaptığı açıklamada, yemin töreninden önceki günlerde Kongre binasına saldırmayı planlayan kişilerin el yapımı patlayıcı kullanabileceklerini ve Ulusal Muhafız güçlerinin bu duruma hazırlıklı olmaları gerektiğini belirtti.

Başkentteki kolluk kuvvetleri, geçen hafta Cumhuriyetçi ve Demokrat ulusal komite merkezlerine patlayıcı cihaz yerleştirilmesinin münferit bir olay olmadığını düşünüyor. Çünkü patlayıcı cihazları yerleştirenler henüz tutuklanmış değil. Sosyal medyada yer alan iddialara göre FBI, başkentte oturanların kapılarını çalıp şüphelilerin belirlenmesine yardımcı olabilecek herhangi bir fotoğraf veya video görüntülerine sahip olup olmadıklarını soruyorlar.

Ulusal Muhafız Güçleri Sözcüsü Ogrady Walsh, güvenlik güçlerinin “ölümcül ve ölümcül olmayan güç kullanımı, koruyucu ekipman kullanımı ve gerilimi azaltma teknikleri" konusunda eğitildiğini söyledi.

Askeri mühendisler, piyade birimleri ve askeri polis dâhil olmak üzere bazı koruma birimleri sivil kargaşaya müdahalede edebildikleri gibi el yapımı patlayıcı tehdidine yanıt vermek üzere de eğitiliyor.

ABD Başkanı Donald Trump, Çarşamba akşamı Temsilciler Meclisi'ndeki azil oylamasından kısa bir süre sonra yaptığı açıklamada uzlaştırıcı bir mesaj verdi. Trump söz konusu mesajında, “Geçen hafta tanık olduğumuz şiddet olaylarını tamamen kınıyorum. Şiddet ve sabotajın ülkemizde ve hareketimizde yeri yoktur. Herhangi bir şiddet, kanun ihlali veya sabotaj olmamalıdır” dedi.