Venezuela’da Darbe Girişimi
30 Nisan 2019

Venezuela’da Darbe Girişimi

Ajanslar

Köklü Değişim Medya

Venezuela'da aylardır süren kriz darbe girişimine dönüştü. Venezuela'da kendisini geçici devlet başkanı ilan eden Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido, resmi Twitter hesabından darbe girişimini başlattıklarını duyurdu.

Guaido, Başkent Caracas'ta bir grup askerle beraber, halka askeri kuvvetleri destekleme çağrısında bulundu.

Guaido, "Venezuela, siyasi bir çatışmaya gömüldü. Özgürlüğümüzü kurtarmak için birlikte sokağa çıkmamız gerekiyor" şeklinde konuştu.

Venezuela'da kendisini geçici devlet başkanı ilan eden muhalif lider Juan Guaido, Maduro'yu devirme çağrısı yaptığı sırada yanında bazı askerler de bulunuyordu.

Tutuklu Belediye Başkanını Serbest Bıraktı

Guaido'nun açıklama yaptığı videoda, 2014'teki hükümet karşıtı gösteriler sırasında halkı şiddete teşvik etmekle suçlanan ve Yüksek Mahkeme tarafından 14 yıl hapse mahkûm edilen muhalif lider Leopoldo Lopez'in de yer aldığı görüldü. Lopez, Guaido'yu destekleyen bir grup asker tarafından serbest bırakıldığını açıkladı.

Venezula'da muhalif lider Juan Guaido'nun açıklamasıyla başlayan darbe girişimine ilişkin dünyadan ilk tepkiler gelmeye başladı.

Venezuela'da yaşanan darbe girişimine ilişkin Beyaz Saray, Trump'ın bilgilendirildiği açıklamasını yaptı.

Maduro Hükümetinden İlk Açıklama

Venezuela hükümeti, muhalefetle bağlantılı bir grup askerin darbe girişimi başlattığını ve girişimin bastırılmaya çalışıldığını açıkladı.

Kurucu Meclis Başkanından Halka "Maduro'yı Koruyun" Çağrısı

Venezuela Kurucu Meclis Başkanı Diosdado Cabello, halkı, Devlet Başkanı Maduro'yu savunmak için başkanlık sarayında toplanmaya çağırdı.

Savunma Bakanı Konuştu

Venezuela Savunma Bakanı Vladimir Padrino Lopez ise, Guaido'yu kastederek "ülkeyi şiddet ile doldurmayı amaçlayan hareketleri reddediyoruz" dedi. Lopez ayrıca "Hain darbe girişimi karşısında teyakkuzdayız. Askeri birliklerde olağan dışı bir durum yok" ifadelerini kullandı.

Abd'li Senatörden Skandal Açıklama

ABD'li Senatör Marco Rubio, Venezuela'da yaşanan darbe girişimine açık destek verdi ve ekledi: "Bir daha böyle bir fırsat gelmeyebilir."

Guaido'yu geçici devlet başkanı olarak tanıyan ABD'den de açıklama yapıldı.

Venezuela'da yaşanan darbe girişimine ilişkin Beyaz Saray, Trump'ın bilgilendirildiği açıklamasını yaptı. Küba ve Bolivya, Maduro'nun yanında olduklarını açıklarken, İspanya darbe girişimini desteklemediklerini söyledi.

Beyaz Saray'dan Açıklama

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamalarda şu ifadelere yer verildi, "ABD Başkanı Trump Venezuela hakkında bilgilendirildi ve durumu takip ediyor."

İspanya: Darbeyi Desteklemiyoruz

İspanya'nın geçici hükümet sözcüsü Venezula'daki darbe girişimine ilişkin açıklama yaptı. Sözcü Isabel Celaa ülkede katliam yaşanmamasını umduklarını belirterek, "Venezuela'da yönetimin seçimle değişmesi gerektiği aşikâr. İspanya hiçbir askeri darbeyi desteklememektedir" dedi.

Küba ve Bolivya'dan Maduro'ya Destek

Küba Devlet Başkanı Miguel Diaz-Canel ve Bolivya Devlet Başkanı Eva Morales, Twitter üzerinden yaptıkları açıklamalarda, Maduro hükümetine destek verdiklerini belirtti.

Diaz-Canel, "Ülkeyi şiddet sarmalına sokmayı amaçlayan bu darbe hareketini şiddetle reddediyoruz. Venezuela'nın cadde ve sokaklarında terör yaratmayı amaçlayan silahlı grupların girişimini kınıyoruz. Venezuela halkının yanındayız." ifadelerini kullandı.

Morales de "Venezuela'daki yabancı çıkarlara hizmet eden darbe girişimini kınıyoruz. Kardeş Maduro ve dost Venezuela halkının yanındayız." değerlendirmesinde bulundu.