Umut Satmaktan Vazgeçip Enerji Planlaması Yapın!
26 Ocak 2022

Umut Satmaktan Vazgeçip Enerji Planlaması Yapın!

hizb-türkiye

Köklü Değişim Medya

Hizb-ut Tahrir Türkiye Medya Bürosu’nun 25 Ocak 2022 Salı günü gerçekleştirdiği Haftalık Gündem Değerlendirme Toplantısında Türkiye’nin elektrik sıkıntısı ele alındı. Toplantıda ayrıca Merkez Bankası’nın faizi sabit tutması, İslam’a hakaretin cezasız kalması ve Suriye halkına yardım edenlerin tutuklanması konularında değerlendirmelerde bulunuldu.

Toplantıda konuşan Hizb-ut Tahrir Türkiye Medya Bürosu Başkanı Mahmut Kar, enerji meselesinin sadece kış döneminde değil her dönemde önemli olduğunu, hele ki uluslararası arenada söz sahibi olmak için enerji konusuna özellikle elektriğe daha fazla ehemmiyet verilmesi gerektiğini söyledi.

Türkiye’nin elektrik üretiminin yaklaşık yüzde 25’ini doğalgazdan elde ettiğine dikkat çeken Kar, bunun da hem doğalgaz temin ederken, hem de bunu elektrik üretimine dönüştürürken döviz bazlı maliyetlere sebep olduğunu ifade etti.

Mahmut Kar şöyle konuştu: “Zaten birkaç aydır yaşanan döviz bazlı fiyat artışları tedarik zincirini sıkıntıya sokmuş ve her sektörde fiyatlar 2’ye 3’e katlanmıştı. Şimdi bir de elektrik krizinden doğacak artı maliyetler ürünlere yansıyacak, yöneticilerin beceriksizliklerinin faturası vatandaşa kesilecek.

**Buradan yöneticilere ve hükumete sesleniyorum! Halka umut satmaktan artık vazgeçip acilen kısa ve uzun vadeli enerji planlaması yapmalısınız. Her şeyden önce ülkenin kendi dinamiklerinin bilincinde olmanız gerekir. Neyimiz var neyimiz yok doğru bir envanter çalışması yapmanız gerekir…**Türkiye gerek stratejik konumuna, gerek genç nüfusuna, gerek jeopolitik konumuna rağmen hala dışa bağımlı. Tarım ve hayvancılığa elverişli toprakları olmasına rağmen bunların hiçbirisi doğru bir şekilde kullanılmıyor. Her yıl bir değil iki değil defalarca kez ekonomik kalkınma paketleri açıklandı. Bu kalkınma paketlerinde ne gördük? Ülke hazine tahviliyle alınan borçların faizini ödemekten belini doğrultamıyor. Tek iyi bildikleri mesele; faizle borç alıp ülkenin sermayesini, servetini bankalar akıtmak. Sonrada vergi üstüne vergi koyarak oluşan açıkları halkın sırtından kapatmak…

Enerji Bakanı dün çıkmış televizyonda açıklama yapıyor; neymiş efendim, Avrupa ülkeleri ve birçok Batılı ülke Türkiye’den daha pahalı akaryakıt kullanıyormuş. Türkiye’de benzin motorin Avrupa ülkelerinden daha ucuzmuş. Bunu söyleyen bakan şunu gizliyor: Avrupa ülkelerinden en düşük ücretli çalışan işçinin maaşı minimum 1700 Euro... Yani bugün TL bazında 25000 Türk lirası... Ne olacak şimdi sayın Bakan! Türkiye’de petrol ucuz ama işçilikte ucuz değil mi? Siz benzin, mazot fiyatlarının Avrupa ile mukayese hesabını yapmayı bırakın da, 3-4 gün elektrik kesintisi sebebiyle ülkenin yaşayacağı zararı bir hesaplayın da bilelim. Sizin gibi hesapsız, plansız iş yaptığı için ülkeyi zarara uğratan yöneticilere Avrupa’da ne yapılıyor söyleyin onu da bilelim.”

Gündem Değerlendirme Toplantısında ayrıca Suriyeli Mazlumlara yardım edenlerin teröre yardım suçundan tutuklanması, İslami değerlere yapılan hakaretlerin cezasız kalması ve Merkez Bankası’nın faizi sabit tutması hakkında önemli değerlendirmeler yapıldı.

#YenidenHilafet