Ukrayna, Rusya Sınırları İçinde Bulunan Belgorod’a Saldırdı
25 Mayıs 2023

Ukrayna, Rusya Sınırları İçinde Bulunan Belgorod’a Saldırdı

Köklü Değişim Medya

Ukrayna ordusu, Rusya’nın Belgorod bölgesine SİHA’larla saldırı düzenledi. Bölgeden gelen habrerlere göre kara birliklerinin de bölgeye sızdığı ve çatışmalar yaşandığı yönünde.

Köklü Değişim,Rusya ve Ukrayna, Belgorod'da Çatışıyor.jpg (Rusya'nın Belgorod'da ele geçirdiği Ukrayna'ya ait zırhlı araçlar)

Belgorod Bölgesi Valisi Vyaçeslav Gladkov, bugün, Ukrayna sınırındaki bölgenin, Ukrayna'dan gelen silahlı bir saldırının ardından gece boyunca çok sayıda silahlı insansız hava aracı (SİHA) tarafından saldırıya uğradığını duyurdu.

Gladkov, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Gece sakin geçmedi. Çok sayıda insansız hava aracı saldırısı oldu. Çoğu hava savunma sistemleri tarafından etkisiz hale getirildi. En önemlisi can kaybı olmadı” detayını paylaştı.

Köklü-Değişim,Ukrayna,-Rusya-Sınırları-İçinde-Bulunan-Belgorod’a-Saldırdı,Harita.jpg

İnsansız hava araçlarıyla daha önce Putin’in Moskova’daki konutu Kremlin Sarayı’nı hedef alan ABD destekli Ukrayna, bu tip sansasyonel saldırılarla psikolojik bir harp yürütüyor. Rusya’nın prestijine darbe niteliğindeki saldırılar sonrası Zelenski’nin hedef alınması çağrıları yükselmişti. Kremlin saldırısı sonrası Ukrayna’dan çıkarılan Zelenski Avrupa’yı dolaştıktan sonra Suudi Arabistan’da Arap Birliği ve Japonya’daki G7 zirvelerine katılmış ve ABD’nin desteği ile propaganda yapmıştı.

Rusya, silahlı kuvvetlerinin, geçtiğimiz Pazartesi günü Rusya sınırındaki Belgorod bölgesini hedef alan bir grubu, hava araçları ve topçu atışlarıyla ezdiğini açıkladı. Bunun Moskova'nın Ukrayna'yı işgalinin başlamasından bu yana Rus topraklarına yapılan en ciddi saldırı olduğu ifade edildi.

Savaşçılar, geçtiğimiz Pazartesi günü Ukrayna'dan Rusya'ya girerek Belgorod bölgesindeki birkaç kasabaya saldırdılar.

Kremlin de bu harekattan sonra derin endişe duyduğunu dile getirerek, son aylarda artan akınların önlenmesi için daha fazla çaba gösterilmesi çağrısında bulundu. Kiev'in geniş çaplı taarruza hazırlandığı bir dönemde, Rusya'nın savunmasının sağlamlığı hakkında sorular gündeme geldi.

”Zelenski'nin Tasfiyesinin Engellenmesi İçin Ukrayna’dan Çıkarıldı”

12 Mayıs 2023 tarihli “Kremlin’e İHA Saldırısı” başlıklı siyasi analizde Kremlin saldırısının arka planına ışık tutan Hizb-ut Tahrir, saldırının Amerika tarafından planlanmış Rusya’ya bir meydan okuma olduğunun göstergesi olarak, Ukrayna Devlet Başkanının Ukrayna’dan çıkarılması olduğuna dikkat çekmişti:

“Ukrayna Devlet Başkanının saldırı sabahı aniden Finlandiya’nın Helsinki kentini ziyaret ettiği ortaya çıktı. Ardından uçağının Hollanda’nın Amsterdam kentine iniş yaptığı görüldü. Daha sonra Almanya Başbakanı’nın programında Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski’nin kabul edilmesi yer aldı. Bütün bunlar, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski’yi Rusya’nın yanıtından korumak yani Medvedev’in talep ettiği gibi tasfiyesini engellemek için yapılmıştır.”

Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitry Medvedev, saldırı sonrası yaptığı açıklamada, “(Kremlin’e karşı) bugünkü terör saldırısının ardından Zelenski ve zümresinin fiziki tasfiyesinden başka seçenek kalmadı” ifadesini kullanmıştı.

Saldırının arkasında ABD’nin olduğuna dair bir başka kanıtın ise sızdırılan belgeler olduğu analizde yer alıyor:

“ABD’nin Rusya Devlet Başkanı Putin’e suikast girişiminde rol aldığının göstergesinden biri de geçtiğimiz aylarda sızdırılan ve Nisan 2023’te açığa çıkan Amerikan belgeleridir. Belgelerde, savaş senaryolarından biri olarak Rusya Devlet Başkanı Putin’in öldürülmesinden bahsedilmektedir.

Gizli belgelerde Ukrayna savaşından bir yıl sonra olağanüstü durumla başa çıkmak için geliştirilen planların ayrıntıları da var. Sızan gizli belgeler, ABD Savunma İstihbarat Kurumu’nun Rusya-Ukrayna savaşında ortaya çıkabilecek dört varsayımsal senaryoyu da ele aldığını ortaya koydu ve savaşın gidişatı üzerinde bir etki bırakıp bırakmayacağı da değerlendirildi. The New York Times’ın aktardığına göre, ABD Savunma İstihbarat Kurumu’nun ele aldığı söz konusu senaryolar arasında, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski’nin olası ölümleri, Rusya Silahlı Kuvvetleri’nin üst düzey isimlerinin görevden alınması ve Ukrayna’nın Kremlin’i vurması yer almaktadır.”

Analizin son bölümde ise, Moskova’da Kremlin Sarayı’na düzenlenen drone saldırısının, Ukrayna’daki savaşın tehlikeli bir tırmanışı anlamına geldiğine ve Amerika’nın yanı sıra Ukrayna’nın da savaşın gidişatını değiştirebilecek güçlü saldırılar başlatmak için Rusya içinde yeterli ajana sahip olduğuna işaret ediliyor. Rusya’da demiryollarını, petrol ve elektrik tesislerini ve diğer yerleri hedef alan patlamaların başladığı ve giderek artan bir nitelik kazandığı hatırlatılıyor.

Rus ordusunun Ukrayna’da büyük ölçüde bitkin düşmüş ve savaşın seyrini değiştirebilecek etkili saldırılar gerçekleştirmesinin artık zor olduğu ifade edilirken, Amerika öncülüğündeki Batı’nın, savaşın gidişatını Ukrayna lehine değiştirmek için Ukrayna’yı daha sofistike silahlarla donatmaya devam ettiği böylece Ukrayna’nın Herson şehrini ve Kharkiv’deki bölgeleri geri almasının ve Bakhmut kentine yönelik sekiz aydır süren ve kenti ele geçiremediği saldırısında Rusya’nın kayıplarının ciddi şekilde artmasının ardından savaşın şu anki seyrinin Rusya lehine olmadığı ifade ediliyor.

Rusya, çok fazla kayıp verdiği çatışmalar sonrası Bakhmut'u kısa süre önce ele geçirdiğini duyurmuştu. Ukrayna'da açmaza düşen Rusya, yaptırımlarla da ekonomik olarak yıpratılıyor. ABD liderliğindeki Batı, Rusya ile savaşında Ukraynalıları kullanırken, bölgeden milyonlarca sivil Avrupa'ya göç etti. Rusya'nın büyük devletler liginden düşürülmesini ve Çin ile bağının koparılmasını hedefleyen savaş, 1. yılını Şubat ayında doldurmuştu.