Türkiye’den, NATO’ya Hizmetinin 70. Yıldönümünde Sadakat Mesajı
18 Şubat 2022

Türkiye’den, NATO’ya Hizmetinin 70. Yıldönümünde Sadakat Mesajı

Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

Türkiye, Uluslararası sömürge şebekesi NATO’ya katılımının 70. Yıldönümü münasebetiyle bir sadakat mesajı yayımladı. Bilindiği üzere Türkiye’nin bu örgüt ile ilişkileri, NATO üyesi olmak için girdiği Kore Savaşı ile 1952 yılında başlamıştı.

1950 genel seçimlerinde İngiltere eksenli bir siyaset izleyen CHP’yi mağlub eden Adnan Menderes ABD çizgisinde hareket eden ve yakınlaşma gösteren ilk muhafazakar demokrat parti olarak TBMM'nin 30 Haziran 1950 tarihli oturumunda çıkardığı kararla Kore'ye asker gönderdi. Adnan Menderes’in lideri olduğu Demokrat Parti, Kore'ye asker gönderme fikrini, artan Sovyet Rusya tehdidine karşı NATO'ya üye olabilmek için olduğunu öne sürse de bu kararın en büyük nedeni ABD eksenli dış siyasete adapte olma girişimiydi.

Savaşın başından Temmuz 1953'teki ateşkese kadar geçen sürede toplam 14.936 Türk askeri Kore'de görev aldı. Bunların 721'i yaşamını yitirdi, 175'i kayboldu, 234'ü esir düştü ve 2147'si yaralandı. Böylelikle Türkiye yüzde 22'lik zaiyat oranına ulaştı ve bu bakımdan ABD'nin ardından ikinci sırada yer aldı. Başta Filistin olmak üzere onlarca İslam beldesi işgal altındayken Kore’ye asker gönderilerek sömürgeci Batı güdümlü dış siyasete entegre olma isteği ve sadakat gösterisi NATO üyeliğiyle taçlandırıldı. 18 Şubat 1952’de NATO’ya üye olan Türkiye, en son Afganistan’ın işgali olmak üzere birçok operasyona destek verdi ve Türkiye sınırları içinde yer alan onlarca üssü kullandırarak da NATO’ya hizmet etmeye devam ediyor.

Türkiye’den Sadakat Mesajları

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, SETA Brüksel ofisi tarafından düzenlenen Türkiye'nin NATO üyeliğinin 70'inci yılı konulu toplantıya video konferans yöntemiyle katıldı.

Kalın, Türkiye'nin NATO’nun tek Müslüman üyesi olarak, İslam coğrafyasıyla köprü vazifesi gördüğünü dile getirerek üstlendiği rolü ifade etmiş olduç

Türkiye'nin NATO'nun mevcut güvenlik mimarisine somut biçimde katkıda bulunduğunu vurgulayan Kalın, Türkiye'yi vazgeçilmez bir ortak olarak tanımladı.

Dışişleri Bakanlığı'ndan Açıklama

Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, bugün Türkiye'nin NATO’ya katılımının 70. yıldönümünün kutlandığına dikkat çekilerek, "Türkiye Soğuk Savaş döneminde olduğu gibi sonrasında da ittifakın sorumlu ve öncü üyelerinden biri olmuştur. NATO’nun sınırlarının korunmasında oynadığı rolün ötesinde misyon ve harekatlarına kapsamlı katkılarda bulunmuş, ittifakın temel değerleri doğrultusunda ilkeli ve vizyoner yaklaşımlarıyla NATO’nun istikametine yön veren önde gelen müttefikler arasında yer almıştır" denildi.

Açıklama şöyle devam etti:

"Bir yandan 2030’lu yılların NATO’sunun tartışıldığı, diğer yandan kapsamlı güvenlik sınamalarından geçilen bu dönemde ülkemiz hem savunma ve güvenlik bağlamında üzerine düşeni fazlasıyla yapmakta, hem NATO’nun değişim ve dönüşüm sürecine yönelik anlamlı ve özgün katkılarını sürdürmektedir. Sadece ülkemize değil Avrupa-Atlantik coğrafyasının geneline tehdit oluşturan terörizmin tüm biçim ve tezahürleriyle mücadele başta olmak üzere güvenliğin ve istikrarın 360 derece anlayışla korunması yolunda gayretlerimiz kararlılıkla sürdürülecektir. Bu itibarla müttefiklerimizden de beklentimiz NATO’nun ortak paydasını oluşturan birlik ve dayanışma ruhunun eksiksiz sergilenmesidir."