Türkiye, NATO’daki PYD Blokajını Kaldırdı
01 Temmuz 2020

Türkiye, NATO’daki PYD Blokajını Kaldırdı

Deutsche Welle

Köklü Değişim Medya

Türkiye, ABD’nin PYD/YPG’yi terör örgütü olarak tanımaması nedeniyle NATO'nun Doğu Avrupa ülkelerini Rusya'nın saldırılarına karşı savunma planına yönelik sürdürdüğü blokajı sona erdirdi. Erdoğan 2019 yılındaki NATO’nun 70. Yılı kutlamaları için Londra’ya gitmeden önce “Ama bizim terör örgütü olarak telakki ettiğimiz ve kendileriyle terör mücadelesi verdiklerimizi, NATO’daki dostlarımız terör örgütü olarak kabul etmezlerse atılacak her türlü adımın karşısında oluruz.” mesajını vermişti.

Litvanya Dışişleri Bakanı Linas Linkevicius, "Sorunun pratikte çözüldüğünü artık söyleyebiliriz. Planlara onay çıktı. Karar verildi ve bu başarılı bir karar" açıklamasında bulundu.

Linkevicius ittifak içindeki anlaşmazlığın nasıl çözüldüğüne dair ayrıntı vermezken Alman Haber Ajansı'nın (dpa) bilgi için başvurduğu NATO merkezinden de "NATO'nun tüm müttefikleri koruyacak geçerli planları mevcuttur. Bu planların düzenli olarak üzerinden geçilmekte ve güncellemeler yapılmaktadır" açıklaması yapıldı.

Doğu Avrupa'yı Savunma Planları

NATO'nun Doğu Avrupa'yı savunma planları, İttifak'ın Rusya'ya karşı caydırıcılık politikasının temellerinden birini oluşturuyor. 2014 yılında Rusya'nın Ukrayna'ya bağlı Kırım yarımadasını ilhakı sonrasında 2015 yılında planın güncellenmesi kararlaştırılmıştı.

Rusya'ya karşı savunma planları, özellikle kendilerini artan Rus tehdidi altında gören Polonya ve Baltık ülkeleri açısından önem taşıyor. Planlar, tehdit altındaki üye ülkelerin kriz ya da saldırı durumunda ne şekilde korunacağı, NATO'ya bağlı hızlı müdahale birliklerinin alarma geçirilmesi ve konuşlandırılması gibi konularda ayrıntılar içeriyor.

Doğu Avrupa savunma planında geçen Aralık ayında Londra'da yapılan NATO zirvesinde siyasi uzlaşmaya varılmıştı. Ancak planın uygulamaya geçirilebilmesi için tüm üye ülkelerin oy birliğiyle karar alması gerekiyor.

Türkiye, plana onay karşılığında NATO üyelerinin Suriye'deki PYD ve YPG'yi terör örgütü olarak tanımasını istemişti.

Erdoğan Ne Demişti?

NATO’nun 70. kuruluş yılına denk gelen iki günlük zirve için 2019’un Aralık ayında Londra’ya gitmeden önce Esenboğa Havalimanı’nda basın toplantısı düzenleyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin ABD’nin YPG’yi terör örgütü tanımaması nedeniyle NATO’nun, Rusya’ya karşı hazırladığı Baltık Planı’na karşı pozisyonunu koruduğu mesajını vermişti.

Erdoğan konuyla ilgili şu mesajları vermişti:

Dün Polonya Cumhurbaşkanı’yla görüşmem oldu. Nitekim, ‘Acaba Polonya ve Baltık ülkeleri olarak biraraya gelemez miyiz?’ dediler. ‘Ne demek memnuniyetle bir araya geliriz dedik. Ama bizim terör örgütü olarak telakki ettiğimiz ve kendileriyle terör mücadelesi verdiklerimizi, NATO’daki dostlarımız terör örgütü olarak kabul etmezlerse atılacak her türlü adımın karşısında oluruz. NATO’nun da hududu olan güney sınırlarımızda ülkemizle beraber Avrupa’yı ve tüm müttefikleri etkileyen hadiseler yaşanıyor. Terör, çatışma ve bunların tetiklediği düzensiz göç hareketleri Avrupa ve Atlantik coğrafyasının tamamında istikrarı tehdit ediyor. Türkiye göç akınlarının önlenmesi bağlamında kritik roller üstlenen bir ülkedir. Müttefiklerimizin bizimle sergileyecekleri samimi dayanışma ittifakımızı zayıflatmaz, tam tersine güçlendirir. Bu mesajımızı müttefiklerimize açıkça verecek, terör karşısında ilkeli bir tavır göstermelerini kendilerinden isteyeceğiz. Terörle mücadelesinde ülkemize amasız, fakatsız destek verilmesini istiyoruz’’

Bu sözlerden yaklaşık 7 ay sonra NATO’nun Doğu Avrupa planının önündeki blokajın kalkması, Erdoğan’ın öne sürdüğü PYD/PKK kartını geri çektiğini doğruluyor. PYD’nin terör örgütü olarak kabul edilmemesine rağmen bu planın önündeki blokajın kaldırılması, Türkiye dış siyasetinin, ABD’nin istekleri doğrultusunda şekillendiği gerçeğini de ortaya koyuyor.