Tüm Yönleriyle Sakarya’daki Fındık İşçilerine Saldırı
05 Eylül 2020

Tüm Yönleriyle Sakarya’daki Fındık İşçilerine Saldırı

Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

Fındık toplamak için Sakarya’ya gelen Mardinli ailenin ırkçı söylemlerle saldırıya uğradığı ve darp edildiği sosyal medyada hızla yayıldı. Olaya ciddi tepki gösterilmesi üzerine Sakarya Valiliği olayı yalanladı. Daha sonra İçişleri olayı doğruladı ve soruşturma başlattı. Sakarya’da yaşanan olayı tüm yönleriyle haberimizde derledik.

Olay haber sitelerine önce şöyle düştü:

Fındık toplamak için Mardin’den Sakarya’ya gelen Demir ailesinden Barış Demir, olaydan önce işverenle aralarında bir sorun olmadığını dile getirerek, “Biz sabah çalışmak için bahçeye gittik. İşveren gelip, ‘köpek sürüsü’ diye laf söyledi. Bunun üzerine bahçeden çıktık” dedi.

Bahçeden çıktıkları için işveren tarafından “Siz burayı memleketiniz mi sandınız burası bizim” şeklinde tehdit edildiklerini aktaran Demir, “Bunun üzerine bize saldırdılar. 8 kişi 3 kişiye sopalarla saldırdı” diyerek olayı anlattı.

Valilik Olayı Yalanladı

Sakarya Valiliği olayla ilgili açıklama yapıp, böyle bir olayın yaşanmadığını açıkladı.

Valilikten yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Bugün bazı sosyal medya platformları ile haber sitelerinde ilimizde mevsimlik tarım işçilerinin darp edildiği yönünde iddialara yer verilmiştir.

Konu ile ilgili yapılan araştırmada; 22.08.2020 tarihinde İlimiz Kocaali ilçesinde fındık bahçesinin sahipleri arasında yaşanan tartışmanın sonucunda arbede yaşandığı, şahıslardan birinin aracını diğer kişinin üzerine sürdüğü, bu esnada Mardin nüfusuna kayıtlı iki kadın işçi ile Düzce nüfusuna kayıtlı bir erkek işçinin yaralandığı, olayın yargıya intikal ettiği ve Cumhuriyet Başsavcılığınca tahkikat yapılarak soruşturmanın devam ettiği anlaşılmıştır.

Bu konunun bugün değişik sosyal medya platformları ve haber sitelerinde iddia edilen olayla bir bağlantısı tespit edilememiştir.

Ayrıca geçmişe dönük yapılan incelemede sosyal medya platformlarında ve haber sitelerinde iddia edildiği gibi bir olaya ilişkin Emniyet Müdürlüğü ve Jandarma Komutanlığı ile 112 Acil Çağrı Merkezine intikal eden herhangi bir konu, olay veya şikâyet bulunmamaktadır.

Bahse konu iddia edilen olayın Türkiye'nin neresinde ve ne zaman yaşandığının tesbiti ile ilgili de Emmniyet Genel Müdürlüğü ile irtibata geçilmiştir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur

İçişleri Olayı Doğruladı

Ardından İçişleri Bakanlığı bir açıklama yaparak olayın vuku bulduğunu doğruladı.

Konuyla ilgili İçişleri'nden İsmail Çataklı açıklamada şunları söyledi:

"Dün gece kapsamlı bir araştırma yaptık. Olay Sakarya'da gerçekleşmiştir. Mardin'de gelen 16 tarım işçisine karşı maalesef tatsız bir olay yaşanmış. Mağdurlar şikayetçi olmasa da soruşturma başlatılmıştır

Olayın Mağduru Mardinli Aile Konuştu

Mardin'den Sakarya'ya gelen işçileri tanıdığını söyleyen Dicle Üniversitesi İlahiyat Fakültesinden Dr. Rıfat Ablay, bizatihi Mardinli hemşehrileri ile görüştüğünü ve bu olayın gerçekleştiğini şahsi hesabından paylaştı.

Dr. Ablay sosyal medya hesabında şu bilgilere yer verdi:

Valililik Olayı Yanlış Biliyor

Mağdur edilen işçilerden B. Demir'le az önce görüştüm: Patronun torunu bahçede kaymamız gerektiğini söyleyince, kaydıklarını. Patron H. Cebecilğlu ise bize "koyun sürüsü, it sürüsü" gibi hareket etmeyin, dedi.

Patron işçilere hakaret edince işççiler işi bırakıp eve gidiyor. Daha sonra karşı taraf evin olduğu yere gelip hakaret ediyor. Daha sonra görüntülerdeki saldırı gerçekleşiyor.

Saldırıya uğrayan kadın değil 15-16 yaşlarında Ş. Demir adında kız çocuğu.

Kız çocuğunu bu şekilde döven ise patronun oğlu H. Cebecioğlu.

Olay büyüyünce araya başkaları girip kavgayı ayırıyor. Mazıdağı Yücebağ köyünden olan bu hemşehrilerimiz şu an yolda evlerine dönüyorlar.

İki taraftan da ağır bir yararlanma söz konusu değildir.

Temennimiz insanların bu tür olaylardan ders almasıdır.

Olay Sakarya/Ortaköy/Sırt Mahallesinde gerçekleşmiştir.

Olay mahallini, valiliğin olayın iç yüzünü ortaya çıkarması için paylaşıyorum.

Malesef işçi kardeşlerimizde 3 erkek bulunmasına karşın diğer tarafın 8 erkeğinin saldırısına maruz kalıyor.

Bizleri asıl yaralayan; henüz çocuk yaştaki bir kız çocuğuna ve elinde bebeği olan başka kadına hedef gözetilmeksizin saldırılmasıdır.

Olayın tarafları konu hakkında henüz bir şikayette bulunmazken, İçişleri Bakanlığı olayla ilgili soruşturma başlatıldığını duyurdu.