TSK’dan İdlib’de Yeni Bir Gözlem Noktası
16 Ekim 2020

TSK’dan İdlib’de Yeni Bir Gözlem Noktası

Şarku’l Avsat

Köklü Değişim Medya

Esed rejiminin İdlib’i hedef alması ve Rus savaş uçaklarının hava saldırıları devam ederken, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) İdlib’in güney kırsalındaki Zaviye Dağı’nda bulunan stratejik bir konumda yeni bir askeri gözlem noktası kurdu.

TSK’ya ait zırhlı araç, tank, top ve mühimmat taşıyan çok sayıdaki askeri araçtan oluşan konvoy, dün Zaviye Dağı’nın batısındaki Kokfin köyünde bulunan en yüksek stratejik tepeye konuşlandırıldı.

TSK’ya ait 100’den fazla askeri aracı içeren konvoy, son üç gün içerisinde İdlib’in kuzey kırsalındaki Kefr Lusin bölgesinden geçerek, İdlib’in güney kırsalında konuşlandırılan askeri gözlem noktalarına ulaştı.

Türk askeri güçleri, rejimin bölgeye yönelik saldırılarının artmasıyla Zaviye Dağı’ndan aylar önce başka bir nokta daha kurmuştu.

Rejim Saldırıları Devam Ediyor

Türk askerleri, rejimin İdlib’de yeni alanlara yayılmasını önlemek için rejim güçleri ve Türkiye’ye yakın muhalif grupları birbirinden ayıran noktalarda bulunmayı amaçlıyor.

Öte yandan, rejim güçleri Zaviye Dağı’ndaki kasaba ve köylere yönelik füze saldırılarına dün de devam etti. Muhalif gruplar da rejim güçlerinin bulunduğu alanları aralıklı olarak hedef alarak karşılık verdi.

Rejim güçleri ve ona bağlı militanlar tarafından geçtiğimiz Çarşamba günü İdlib’in doğusundaki Afs köyünü hedef alan topçu ateşi sonucu çok sayıda sivil yaralandı.

414 Bin 61 Suriyeli Ülkesine Döndü

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Türkiye’nin ‘teröristlerden temizlediği’ bölgelere dönen Suriyeli sayısının 414 bin 61’e ulaştığını bildirdi.

Soylu, Suriye Görev Gücü Değerlendirme Çalıştayı’nda yaptığı konuşmada, Türkiye’nin “terör örgütlerine” yönelik askeri operasyonları sayesinde Suriye’nin kuzeyindeki büyük bir bölümde güvenlik ve istikrar sağlandığını dile getirerek, “Türkiye’nin sınır ötesi harekâtlarıyla oluşturulan güvenlik sayesinde, bugüne kadar 414 bin 61 Suriyeli gönüllü olarak ülkesine döndü” dedi.

Esed Rejimi ve Rusya’nın İdlib’deki Sivilleri Hedef Alması ‘İnsanlığa KarşıSuçu’

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Esed rejimi ve Rusya’nın İdlib’de sivillere yönelik saldırılarının ‘savaş suçu’ ve 'insanlığa karşı suç' olduğunu belirtti.

HRW, İdlib çevresinde yüzlerce sivilin hayatına ve 1,4 milyondan fazla insanın yerlerinden edilmesine neden olan, Nisan 2019 ile Mart 2020 tarihleri arasındaki sivillere yönelik hava ve kara operasyonlarını inceledi.

46 saldırının incelenmesi sonucunda yayınlanan ‘İdlib’de hayatı hedef almak’ başlıklı 167 sayfalık raporda, yüzlerce fotoğraf, uydu görüntüsü ve uçuş kayıtlarına yer verildi. Rapor, saldırıların açık bir şekilde ‘savaş suçları’ ve ‘insanlığa karşı suçlar’ anlamına gelebilecek tekrarlanan ihlalleri içerdiğini belirtti.

HRW Genel Direktörü Kenneth Roth, “Hastaneleri, okulları, çarşıları ve yerleşim yerlerini vuruyorlar. Yanlışlıkla veya güya “teröristleri” hedef alma girişimi sırasında değil, aynı zamanda kasıtlı olarak” dedi.

Roth, 11 aylık askeri operasyonun amacının, Rusya ve Esed rejiminin bölgeyi geri alabilmesi için sivilleri bölgeden çıkarmak ve hayatlarını dayanılmaz hale getirmek olduğunu dile getirdi.

HRW, Esed ve Putin’in de olduğu 10 üst düzey Rus ve rejim yetkilisinin isimlerine raporda yer vererek, bahsi geçen kişilerin bu saldırılardan sorumlu tutulmaları gerektiğini ifade etti.