TSK, Kuzey Irak’a ‘Pençe Kilit’ Operasyonunu Başlattı
19 Nisan 2022

TSK, Kuzey Irak’a ‘Pençe Kilit’ Operasyonunu Başlattı

Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

TSK (Türk Silahlı Kuvvetleri), Kuzey Irak’a ‘Pençe Kilit” adını verdiği operasyonu başlattı.

TSK, Irak’ın kuzeyindeki Metina, Zap ve Avaşin-Basyan bölgelerindeki hedeflere yönelik hem havadan, hem de karadan geniş kapsamlı operasyon başlattı.

"Pençe 1", "Pençe 2" ve "Pençe Kartal" operasyonlarının devamı olarak, Irak’ın kuzeyine yönelik "Pençe Kilit" operasyonu Pazar günü hava kuvvetlerinin bombardımanıyla başladı . Hedeflerin daha sonra Hakkari'nin Derecik ilçesinde konuşlu 34'üncü Hudut Tugay Komutanlığı'ndan Fırtına obüsleri ve çoklu namlulu roketatar ÇRNA ile ateş altına alındı.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, operasyonun ilk gününü kuvvet komutanları ile birlikte Hava Kuvvetleri Komutanlığındaki karargahtan takip ederken, operasyonun planlandığı şekilde yürütüldüğünü ve birinci safhada belirlenen hedeflerin ele geçirildiğini söyledi.

Öte yandan Milli Savunma Bakanlığı (MSB), ‘Pençe-Kilit Operasyonu bölgesinde, el yapımı patlayıcının (EYP) patlaması sonucu Muhabere Üsteğmen Ömer Delibaş'ın şehit olduğunu’ duyurdu.

MSB, sosyal medya hesabından “Teröristler için ne Irak’ın ne de Suriye’nin kuzeyi güvenli!**” diyerek Suriye’de ABD’nin koruması altında bulunan PYD/PKK’yı işaret etse de bu bölgeye kapsamlı bir operasyon henüz gerçekleşmedi.

Meşru Müdafaa Hakkı

Milli Savunma Bakanlığı'ndan (MSB) yapılan açıklamada da "terör örgütünün geniş çaplı saldırı hazırlığı içinde olduğu, PKK/KCK'nın Irak’ın kuzeyinde bazı bölgelerde varlığını halen sürdürmeye devam ettiği" ifade edilerek, operasyonun "terör saldırılarını bertaraf etmek amacıyla Birleşmiş Milletler Anlaşması’nın 51’inci maddesinden doğan meşru müdafaa hakkı doğrultusunda" yapıldığı da kamuoyuna duyuruldu.

Türkiye, Kuzey Irak’a yönelik son dönem operasyonları 2018 yılında "Dicle Kalkanı (Kararlılık) Harekâtı" ile başlatmış daha sonra bu operasyonlar, ilki 2019 yılının Mayıs ayında başlatılan Pençe operasyonlarıyla devam etmişti. TSK’dan verilen bilgiye göre, PKK/KCK tarafından kullanılan mağara ve sığınakları imha ettikten sonra, askeri üsler kuruyor ve bölgede konuşlanıyor. Bu şekilde PKK/KCK’nın yeniden o bölgeye yerleşmesinin önüne geçilmesi hedeflenirken, keşif-gözetleme faaliyetlerinin de bu üsler üzerinden yapıldığı kaydediliyor.

Barzani'nin Ziyareti

Operasyonun, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi lideri Mesrur Barzani’nin Türkiye'yi ziyaret etmesi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmesinden sonra düzenlenmesi dikkat çekiyor. Barzani, üç gün önce Erdoğan ile yaptığı görüşmenin ardından, iki ülke arasında güvenlik ve istikrar alanlarındaki işbirliğinin genişletilmesinden memnuniyet duyduğunu açıklamıştı.