Trump’ın Yeni Tercihi Pompeo ve Gina, Sahip Olduğu Ruh Halinin Yansıması
14 Mart 2018

Trump’ın Yeni Tercihi Pompeo ve Gina, Sahip Olduğu Ruh Halinin Yansıması

Ajanslar

Köklü Değişim Medya

ABD Dışişleri Bakanı Tillerson'ın yerine göreve getirilen CIA Direktörü Mike Pompeo ve CIA Direktörlüğüne getirilen tescilli işkenceci Gina Haspel ile artık ABD zorba yüzünü maskeleme ihtiyacı duymuyor.

Mike Pompeo Kimdir?

- Cumhuriyetçi Parti içerisindeki muhafazakar Çay Partisi hareketinden gelen eski kongre üyesi Pompeo, ABD Kara Kuvvetleri'ne subay yetiştiren West Point'teki Askeri Akademi'den 1986 yılında sınıf birincisi olarak mezun oldu.

- Trump başkanlık koltuğuna oturduktan sonra CIA'in başına geçen Pompeo, öncesinde Temsilciler Meclisi'nde Kansas'ın Cumhuriyetçi delegelerinden biriydi. Emekli bir asker olan Pompeo, West Point Askeri Akademisi ile Harvard Hukuk Fakültesi'ni bitirdi.

Berlin Duvarı Yıkılmadan Önce 'Demir Perde'deydi

- Eski CIA başkanı, Berlin Duvarı yıkılmadan önce ‘Demir Perde'nin devriyesinden sorumlu birlikte görev yaptı.

Açlık Grevindeki Mahkumlarla Dalga Geçmişti

- Barack Obama'nın Guantanamo Üssü'nü kapatma planına da karşı çıkan Pompeo, 2013'te cezaevini ziyaret ettikten sonra, açlık grevindeki mahkumlar hakkında “Bana pek çoğu kilo almış gibi geldi” demişti.

Snowden İçin İdam İstemişti

- Pompeo, devlete dair gizli belgeleri gazetecilere sızdıran eski Ulusal Güvenlik Kurumu (NSA) çalışanı Edward Snowden'ın ‘idam edilmesi gereken bir vatan haini' olduğunu düşündüğünü söylemişti.

Clinton İle 'Libya' Gerilimi

- Trump'ın başkanlık seçimindeki rakibi Demokrat aday Hillary Clinton'a yönelik eleştirileriyle bilinen Pompeo, Clinton'ı 11 Eylül 2012'de Libya'nın Bingazi kentinde ABD Büyükelçiliği'ne düzenlenen saldırının ‘üzerini örtmekle' suçlamıştı.

Türkiye Hakkında Ne Düşünüyor?

- CIA'in başkanlık koltuğuna geldiği 2017 yılında ilk yurt dışı seyahatini Türkiye'ye yapan Pompeo, darbe girişiminin ertesi günü Twitter'da Türkiye'yi ‘totaliter İslamcı diktatörlük' olarak tanımlamıştı.

- ‘Erdoğan hükümeti anca İran yönetimi kadar demokratik' ifadelerini de kullanan Pompeo daha sonra bu tweetini silmiş ve Twitter hesabını da kapatmıştı.

Müslümanlara Yönelik Tutumu

- Pompeo'nun 2013 yılında da ‘İslamcı teröristleri sert bir şekilde eleştirmeyen Müslüman din adamlarının terör saldırılarında suç ortağı olduklarına' yönelik sözleri, Demokratlar ve Müslüman lobi kuruluşları tarafından kınanmıştı.

Kuzey Kore

- 54 yaşındaki Mike Pompeo, Trump'a düzenli olarak istihbari konularda rapor veriyor. Pompeo'nun Trump'ın yakın çevresinde Kuzey Kore konusundaki en 'şahin' seslerden biri olduğu düşünülüyor.

Rusya Soruşturması Pompeo İçin Önemsiz

- Pompeo, ABD'nin 2016 seçimlerine Rusya'nın müdahale ettiği iddialarını önemsiz buluyor. Yeni Dışişleri Bakanı'na göre, Moskova on yıllardır ABD seçimlerini etkilemeye çalışıyor.

İran Konusunda Katı Bir Tutuma Sahip

- Pompeo ile Trump'ın aynı çizgide olduğu bir diğer konu da İran. ABD'nin yeni Dışişleri Bakanı olmaya hazırlanan Pompeo, tıpkı Trump gibi 2015 yılında imzalanan nükleer anlaşmanın iptal edilmesi gerektiğini savunuyor. Pompeo, anlaşmanın İran'a bölgede 'zalim bir şekilde tırmanan hegemonik bir güç' verdiğini savunuyor.

İletişim Bilgilerinin Toplanabileceğini Savunmuştu

- Pompeo, ABD hükümetinin vatandaşların tüm iletişim bilgilerini toplamasını destekliyor. Eski CIA Direktörü, 2016'da yaptığı açıklamada, tüm yerel telefon kayıtları ile finansal ve hayat tarzıyla ilgili bilgilerin içerisinde arama yapılabilen tek bir merkezde toplanması gerektiğini söylemişti.

- Trump başkanlık koltuğuna oturduktan sonra CIA'in başına geçen Pompeo, öncesinde Temsilciler Meclisi'nde Kansas'ın Cumhuriyetçi delegelerinden biriydi. Emekli bir asker olan Pompeo, West Point Askeri Akademisi ile Harvard Hukuk Fakültesi'ni bitirdi.

Pompeo'nun Ardından CIA'nin Başına Gelen Gina Haspel Kimdir?

Donald Trump’ın Rex Tillerson'u görevden alıp, yerine CIA başkanı Mike Pompeo'yu atamasının ardından, CIA'in başına da Pompeo'nun yardımcısı Gina Haspel'in atandığı öğrenildi. Herkesin merak ettiği Haspel ise Asya'da 'işkenceci' olarak nam salmış bir isim...

Donald Trump'ın yeni CIA yöneticisi Gina Haspel'in Tayland'da işkence merkezini yönettiği ortaya çıktı.

CIA'in ilk kadın yöneticisi unvanıyla gündeme gelen Gina Haspel'in Tayland'da gizli bir hapishaneyi yönettiği ve terör suçlularına su işkencesi yapılan video görüntülerini imha ettiği belirtildi.

Su İşkencesi Uygulamasıyla Nam Yapmış

Telegraph.co.uk'in haberine göre Gina Haspel, 2002'de terörizmle suçlanan Abu Zubayadah ve Abd al Rahim al-Nashiri'nin su işkencesi gördüğü “siyah alan” biriminden sorumluydu.

Amerikan Adalet Bakanlığı tarafından uzun süreli soruşturmaya yol açan ancak bir ceza kararı çıkmayan olayla ilgili videoların silinmesi emrini verdiği ifade edildi.

Donald Trump daha önce Haspel'in terör şüphelilerine yaptığı su işkencesini destekleme sinyali vermişti. Bu işkence türü ise George W Bush tarafından başlatılmış ve on yıl kadar önce durdurulmuştu.

Ancak Amerikan Senatosu tarafından da yöneticiliği onaylanmak zorunda olan Haspel'in onay alması da zor gözüküyor.

CIA Başkan Yardımcısı olarak atandığında Trump'ın su işkencesi yöntemini tekrar getirip getirmeyeceği tartışılmıştı.

Haspel 1985 yılında CIA'ye katıldı. CIA bürolarında görev aldığı dönemlerde kariyerini çoğunlukla gizli olarak sürdürdü.

Tayland'da Sorgulama Eylemleri Görmezden Gelindi

Tayland hapishanesi ise CIA'nin ilk denizaşırı gözaltı merkeziydi ve Abu Zubaydah'ın 83 kere su işkencesine maruz kalması gibi birçok sorgulama eylemi görmezden gelindi.

2005 yılında sorgulamaların kasetinin iptal edilmesi emrini veren Haspel'in ismi ise kasetin üzerinde yazılıydı.

CIA'deki iş arkadaşları ise kurum içinde onu "hayli sayılan” bir isim olarak tanımlıyor.

TRUMP: GİNA'YI YAKINDAN TANIYORUM

Haspel, Trump'ın kararından onur duyarken, Trump da, “Bu arada Gina'yı yakından tanıyorum, kendisiyle yakından çalıştığım Gina, CIA'nin ilk kadın yöneticisi olacak. Kendisinin öne çıkan bir kişi olduğunu çok iyi biliyorum” dedi.