Trump, BM Genel Kurulu Konuşmasında Tehdit Etti
20 Eylül 2017

Trump, BM Genel Kurulu Konuşmasında Tehdit Etti

Ajanslar

Köklü Değişim Medya

ABD Başkanı Donald Trump, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulunda yaptığı konuşmada tehdit etti. Bu konuşma bazı ülkelerin tepkisine yol açtı.

İsveç Dışişeri Bakanı Margot Wallstrom, BCC televizyonuna yaptığı açıklamada, "(Trump) Yanlış zamanda, yanlış izleyiciye yanlış bir konuşma yaptı.” ifadesini kullandı.

Venezuela Dışişleri Bakanı Jorge Arreaza da BM Genel Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında, ülkesine eleştiriler yönelten Trump'a tepki gösterdi.

"Liderlere Çalışanı Gibi Hitap Etti"

Trump'ın BM Genel Kurulu'nda yaptığı ilk konuşmada savaştan, ülkeleri yok etmekten, ambargolardan bahsettiğine dikkati çeken Arreaza, "Trump, BM Genel Kurulu'ndaki liderlere çalışanı gibi hitap etti. Bugün burada duyduklarımız dünya için üzücü." diye konuştu.

Trump'ın tehditlerini kabul etmediklerini ve ırkçı söylemlerinin Soğuk Savaş'ı yeniden canlandıracağını savunan Arreaza, "Trump uluslararası hukuku ihlal ediyor. Dünyayı yönettiğini sanıyor ama daha kendi ülkesini yönetemiyor." değerlendirmesinde bulundu.

Arakanlı Müslümanlara Yönelik Şiddete Hiç Değinmedi

Trump'ın konuşmasında, Myanmar'da Arakanlı Müslümanlara yönelik şiddete hiç değinmemesi de sosyal medyada eleştirildi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Trump'ın konuşmasına övgüde bulunarak, "BM ile olan 30 yıllık tecrübemde daha önce bu kadar cesur bir konuşma duymamıştım." ifadesini kullandı.

Trump: Mecbur Bırakılırsak Kuzey Kore'yi Yok Etmekten Başka Seçeneğimiz Kalmaz

BM Genel Kurulu'na ilk kez hitap eden ABD Başkanı Trump, 'Önce Amerika' mesajıyla başladığı sözlerini 'haydut devletlerle' sürdürdü. Konuşmasını '5 ülkeye bölen' Trump, Kuzey Kore'yi uyardı, İran ve Suriye'yi teröre destekle suçladı, Venezüella ve Küba'nın 'başını' ise sosyalizm 'yaktı.' Trump**,** Rusya ve Türkiye'ye de teşekkür etti.

ABD Başkanı olarak BM Genel Kurulu'na ilk kez hitap eden Donald Trump hedef tahtasına yine Kuzey Kore, İran ve Venezüella'yı oturttu. "BM'de temsil edilen haydut rejimler teröre destek vermekle kalmıyor, insanlığın gördüğü en yıkıcı silahlarla diğer ulusları ve kendi halklarını tehdit ediyor" diyen Trump, konuya Kuzey Kore ile giriş yaptı.

'Roket Adam İntihar Görevinde'

"ABD güçlü ve sabırlıdır ama kendini korumak zorunda bırakılırsak Kuzey Kore'yi yok etmekten başka seçeneğimiz kalmaz" diyen Trump, "Roket Adam kendisi ve rejim için intihar görevinde. ABD hazır, istekli ve muktedir ama buna gerek kalmamasını umuyoruz" ifadelerini kullandı.

" Türkiye'ye Teşekkür Ediyoruz"

ABD Başkanı,"Terörle mücadele kararı aldığım 50 kadar ülkeyle ortak aldığımız birlikte mücadele etme kararı sonrası kendi uluslarımızın dışında bunları tutmalıyız. Onlara finansal kaynaklar sağlayanlara engel olmalıyız. Afganistan'daki şeytanlar için askeri operasyonlarımızı yeniden şekillendirilecek. Tekrar şekilde Taliban ile mücadelemizle ilgili planlarımız şekillendirilecek. IŞİD'i yıkmak için son 8 ayda çok fazla adım atıldı. Suriye'deki krizin arttığını gördük. Siyasi bir kriz var. Yasaklanmış olan kimyasal silahların kullanılması durumunda hiçbir ülke güvende olmayacak. Suriye'de diktatör Beşşar Esed rejimi bu saldırılarına son vermeli. ABD, hava sahasında gerekli müdahaleyi gerçekleştirmiştir. Türkiye, Ürdün ve Lübnan'a destekleri için teşekkür ediyoruz. Suriye'den kaçanları karşıladıkları için de teşekkür ediyoruz. " ifadelerini kullandı.

ABD Başkanı konuşmasında," BM'nin sergilemiş olduğu çabalara mülteci konusunda teşekkür etmek istiyorum. BM Arap Birliği de krizleri ve çatışmaları istikrara sokmaya çalışmıştır. BM Genel Kurulu'nda 193 ülke var fakat biz bütçenin yüzde 23'ünü ödüyoruz. Çok büyük bir finansal yük sırtlamış oluyoruz. Barış hedefine ulaşmış olsaydık bu yatırıma değerdi. Dünyadaki birçok ülkede çatışmalar devam ediyor. ABD vatandaşları bir gün BM'nin çok daha fazla etkin ülke olmasını dilemektedir. Hiçbir devletin orantısız olarak bu yükü yüklenmesini düşünmüyoruz. ABD, Küba'daki yolsuzluğa batmış olan rejim ile de mücadelesine devam ediyor." ifadelerine yer verdi.

Trump Venezuela ile ilgili ise, "Venezuela'daki sosyalist diktatörlük kabul edilemez." ifadelerini kullandı.