Ticaret Bakanlığı, Zincir Marketlere Ürün Bilgilendirme Zorunluluğu Getirdi
07 Aralık 2022

Ticaret Bakanlığı, Zincir Marketlere Ürün Bilgilendirme Zorunluluğu Getirdi

Köklü Değişim Medya

Son günlerde gündemin ilk sırasında yer alan ve pahallılığın sebebi olarak hedef gösterilen zincir marketler için yeni karar alındı. Ticaret Bakanlığı zincir marketlere satışa sundukları ürünler için bilgilendirme zorunluluğu getirdi.

Ticaret Bakanlığı, perakende ticarette uygulanacak ilke ve kurallar hakkında yönetmelikte değişikliğe gitti. Buna göre şube sayısı 200’ün üzerinde olan gıda zincir mağazalarına, satışa sundukları ürünler ve şubelerine ilişkin verileri Bakanlıkça belirlenen sisteme aktarma zorunluluğu getirildi.

7 Aralık 2023 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Perakende ticarette uygulanacak ilke kurallar hakkında yapılan yönetmelik değişikliğine göre, perakende ticaretin etkin ve sürdürülebilir rekabet şartlarına göre yapılmasına yönelik politikaların geliştirilmesi, kamuoyunun aydınlatılması ve tüketicinin fiyat karşılaştırması yapabilmesine olanak sağlanması amaçlandığı ifade edildi.

Yapılan değişikliğe göre gıda perakende sektöründe hızlı tüketim mallarının satışıyla iştigal eden ve şube sayısı iki yüzden fazla olan zincir mağazalara, satışa sundukları ürünler ile şubelerine ilişkin verileri bakanlıkça belirlenen sisteme aktarma zorunluluğu getirildi.

Yayımlanan maddede bu verilerin ilgili kurum, kuruluş ve kamuoyuyla paylaşılabileceği ve veri aktarımının usul ve esaslarının bakanlıkça belirlenerek ilgili zincir mağazalara bildirileceği belirtildi.

Uzmanlar bu kararın ekonomik krizden kaynaklı fiyat artışının önüne geçemeyeceği ve sadece zincir marketlere karşı oluşturulan kamuoyuna yönelik bir açıklama olduğunu ifade ediyor.

Son günlerde zamların sebebi olarak enflasyon değil de zincir marketlerin uyguladığı fiyat politikası olduğu algısı nedeniyle ciddi kamuoyu oluşturulmuştu. Bazı illerde zincir marketler saldırıya maruz kalmıştı.

MHP lideri Devlet Bahçeli TBMM'deki grup toplantısında, enflasyon etkisiyle oluşan fahiş fiyatlardan zincir marketleri sorumlu tutmuş ve sattığı ürünlere zam yapan zincir marketlerin 'FETÖ'yle bağlarının araştırılmasını istemişti.

BİM'in İcra Kurulu Üyesi Galip Aykaç, Bahçeli'nin fahiş fiyatlarla ilgili söz konusu ifadelerine atıfta bulunarak açıklama yapmıştı. Aykaç, "FETÖ örgütüyle bizi tehdit eden parti liderlerine söyleyeceklerimiz var. Bu ülkenin güzel insanları sizlerin yalanlarına hiçbir şekilde itibar etmediler. Bu süreçte o bahsedilen zincir marketleri diye altını çizerek söylenen üç harfliler diye bizleri farklı yere koyan ve bunları koymaya çalışan ve Müslüman olduğunu iddia eden bu insanlara söyleyeceklerimiz var. Lütfen aynaya baksınlar. Kendilerini göreceklerdir. Bunların hepsinde bir art niyet vardır. Bir algı yönetimi vardır. Bunlara tüketicimiz hiçbir zaman karşılık vermemiştir" demişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan da, zincir marketlerdeki ürünlerin fiyatlarına ilişkin düzenleme yapılacağını bildirmiş, basını da hedef alarak, "Medya yatıyor, kalkıyor belli isimleri ekrana çıkararak market de market yaptıkları iş bu. Marketlerle ilgili gerek zincir gerek diğer marketlerle alakalı fiyatlar böyle. Kabine'de arkadaşlarıma söyledim. Başta Ticaret Bakanlığımız olmak üzere kontrolleri sıkılaştıracağız. Bütün mesele bu fiyat farklılıklarını gidermenin yollarını arayacağız. Birçok birimlerde ekonomide farklılıklar var, Fiyat İstikrar Komitesi'ni kurarak takibini yapacağız. Zincir marketlerle ilgili kontrolleri sıkılaştıracağız, fiyat farklılıklarını gidermenin yollarını bulacağız, takibini yapacağız" demişti.

Daha sonra tehdit ve baskıların artması üzerine BİM İcra Kurulu Üyesi ve Gıda Perakendecileri Derneği Başkanı Galip Aykaç görevinden istifa etmişti. Aykaç istifasında Devlet Bahçeli’den de özür dilemişti. BU süreçte ŞOK Marketler grubu da Aykaç’ın istifasını isteyen cephede yer almıştı.

Ekonomideki bozuk gidişat ve yüksek enflasyon nedeniyle her hafta değişen fiyatlar yüzünden huzursuzluk yaşanırken zincir marketler bu sorunun müsebbibi olarak hedef tahtasına koyulmuştu. Önceki seçimlerde de patates ve soğan toptancıları hedefe koyulmuş ve depolar basılarak stokçuluk yapıldığı için fiyatların arttığı ileri sürülmüştü. Şehirlerin belli bölgelerine açılan seyyar satış araçlarıyla sebze satışı yapılmış ve seçimden sonra bu satış noktaları kapatılmıştı.

Daha sonra kurulan Tarım Kredi Marketler (TKK) ile fiyatların aşağı çekileceği iddia edilse de zincir marketler ile TKK arasında fiyat farkı ya çok cüzi ya da hiç bulunmuyor. Bu da fiyatların bozuk ekonomik gidişat ve enflasyon kaynaklı olduğunu ortaya koyuyor. TL’nin alım gücü düşerken eskiden 100 TL’ye dolan bir sepet artık 200 TL’ye dolmuyor.