Terör Devleti Rusya Bahçesaraylı Müslümanları Tutukladı
13 Ekim 2017

Terör Devleti Rusya Bahçesaraylı Müslümanları Tutukladı

Ajanslar

Köklü Değişim Medya

Kırım Bahçesaray’da terör bahanesiyle Müslümanların evlerine baskınlar yapan işgalci Rusya, gözaltına aldığı gençlerin kafasına çuval geçirerek mahkemeye çıkardı. Sözde mahkeme 6 Kırım Müslümanı hakkında tutuklama kararı verdi.

Avukat Edem Semedlâyev, Bahçesaray’da gözaltına alınan gençlerin hepsinin kafasına çuval geçirilerek mahkemeye getirildiğini belirtti.

Terör Devleti Rusya tarafından işgal edilen Kırım’ın başkenti Akmescit’teki sözde Kievskiy Bölge Mahkemesi, Bahçesaray şehrinde 11 Ekim tarihinde evlerine baskın düzenlenerek gözaltına alınan 6 Kırım Müslümanı hakkında tutuklama kararı verdi.

12 Ekim tarihinde, gece saatlerine kadar devam eden sözde mahkemenin duruşmaları ile ilgili açıklama yapan avukat Edem Semedlâyev, “Tüm gençler kelepçeli bir şekilde kafes içinde bulunuyordu. Gençlerin kafalarına çuval geçirip getirdiler.” diye kaydetti.

Tutuklanan Kırımlı Müslümanların mahkeme belgelerinin Kırım Tatarcaya tercüme edilmesi hakkının reddedildiğini belirten Edem Semedlâyev, “Söz konusu kişiler sadece kendi fikrini bildirdi ve şimdi onlar terör örgütüne üye olmakla suçlanıyor. Herhangi bir kanıt sunulmadı, her şey sıradan sözlere dayanıyor” diye vurguladı.

Avukat Cemil Temişev de, Kırım Tatarlarının tutuklanmasının, onların Kırım’daki yeni düzeni ve yarımadanın Rusya tarafından işgalini kabul etmeyi reddettiğinden kaynaklandığı belirtti. Temişev, Kırım Tatarlarının “Rusya’nın ulusal güvenliği, Anayasa düzeni ve toprak bütünlüğü temellerine karşı suç işlemekle” suçlandığını ifade etti.

İşgalcilerin kontrolündeki mahkemede, ilgili davaların “planlanıp işlenmiş bir şemaya” göre incelendiğini dile getiren Cemil Temişev, “Bu en aktif gençlere baskı yapma çabası” diye kaydetti.

Ayrıca, Bahçesaray’da gözaltına alınan 6 Kırım Tatarından 3’ünün, sadece yakınlarının sığabileceği küçük bir duruşma salonunda yargılandığı aktarıldı.

Bilindiği gibi terör devleti Rusya tarafından işgal edilen Kırım’ın Bahçesaray şehrinde, 11 Ekim tarihinde işgalci kolluk kuvvetleri, Kırım Tatar aktivistler Timur İbragimov, Süleyman (Marlen) Asanov, Memet Belalov, Server Zekeryayev, Ernest Ametov ve Seyran Saliyev’in evlerinde arama düzenledi.

Evlerinde arama yapılan 6 Kırım Müslümanı Akmescit'te FSB binasına götürülürken, onlara destek vermek için gelen ve gözaltına alınan soydaşları Bahçesaray polis şubesine götürüldü. Aramalar sırasında işgalci kolluk kuvvetleri görevlilerin her zamankinden daha da sert davrandığı belirtildi. Avukatların olay yerlerine geçmesine izin verilmediği, internet, telefon bağlantısının bloke edildiği, tüm şehrin kuşatıldığı aktarıldı.

Toplam olarak Bahçesaray’da 15 Kırım Tatarı gözaltına alındı. Evlerinde arama yapılan Kırım Tatarlarına desteklerini gösterdiklerinden dolayı gözaltına alınan 9 Kırım Tatar aktivist, terör devleti Rusya İdari Hukuku’nun 20.2.2. maddesinin 1. Fıkrasına göre “vatandaşların kamuya açık yerlerde kamu düzeninin bozulmasına neden olarak toplu şekilde bulunmalarını ve/veya hareket etmelerini organize etmekle suçlanıyor.

Gözaltıların ardından İşgalci Rus propaganda medyaları, işgal edilen Kırım’da güya Rusya’da yasak olan Hizb-ut Tahrir’in faaliyetlerinin engellendiğine dair bilgiler yayınladı.

Bahçesaray’daki sözde mahkeme, evinde arama yapılan soydaşlarını desteklediği için gözaltına alınan 9 Kırım Tatar aktiviste 10-20 bin ruble (175-350 dolar) tutarında para cezaları verdi. Verilen para cezalarının toplam tutarının 100 bin ruble (1750 dolar) olduğu belirtildi.