TCMB Politika Faizini Sabit Tuttu
15 Nisan 2021

TCMB Politika Faizini Sabit Tuttu

Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

Merkez Bankası, politika faizini yüzde 19 seviyesinde sabit tuttu, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda eldeki tüm araçların kararlılıkla kullanılmaya devam edeceğini duyurdu. Bir önceki toplantıda faizler 200 baz puan artırılmıştı.

TCMB Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısından sonra yapılan açıklamada, “politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 19 düzeyinde sabit tutulmasına karar verilmiştir” bilgisi paylaşıldı.

“Talep ve maliyet unsurları, bazı sektörlerdeki arz kısıtları ve enflasyon beklentilerindeki yüksek seviyeler, fiyatlama davranışları ve enflasyon görünümü üzerinde risk oluşturmaya devam etmektedir” uyarısına yer verilen metinde, şu ifadelere yer verildi:

Mevcut parasal duruşun krediler ve iç talep yavaşlatıcı etkilerinin önümüzdeki dönemde belirginleşeceği öngörüsü aktarıldı. Bu doğrultuda Kurul, politika faizini sabit tutarak sıkı parasal duruşun korunmasına karar vermiştir

PPK açıklamasında ayrıca Merkez Bankası’nın, “fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanmaya devam edeceği, enflasyonda kalıcı düşüşe işaret eden güçlü göstergeler oluşana ve orta vadeli yüzde 5 hedefine ulaşıncaya kadar politika faizi, güçlü dezenflasyonist etkiyi muhafaza edecek şekilde, enflasyonun üzerinde bir düzeyde oluşturulmaya devam edilecektir” denildi.

4,5 ayda yapılan ikinci Merkez Bankası Başkanlığı değişikliği sonrası göreve gelen Şahap Kavcıoğlu, 15 Nisan'da ilk kez bir Para Politikası Kurulu'na başkanlık etti.

2015-2018 yılları arasında Maliye Bakanlığı yapan Naci Ağbal, 6 Kasım 2020 Cuma gününü cumartesiye bağlayan gece yayımlanan Resmi Gazete kararıyla Murat Uysal'ın yerine getirilmişti.

6 Temmuz 2019'da aniden görevden alınan Murat Çetinkaya döneminde yüzde 24 seviyesine kadar çıkan politika faizi, Murat Uysal'ın 16 aylık görevinde yüzde 10,25'e kadar geri çekilmişti.

Ağbal'ın göreve geldikten sonraki ilk PPK toplantısında politika faizi yüzde 10,25'ten yüzde 15'e yükseltildi. Aralık sonundaki ikinci toplantıda yüzde 15'ten yüzde 17'ye yükselen faiz, ocak ve şubat aylarında sabit tutulmuştu.

Ağbal'ın son olarak 18 Mart'ta başkanlık ettiği Para Politikası Kurulu'ndan 200 baz puan faiz artırımı kararı alınmış ve politika faizi yüzde 19'a kadar yükseltilmişti. Böylelikle Ağbal'ın göreve gelmesinden bu yana gerçekleşen beş toplantıda toplam 875 baz puan faiz artırımı gerçekleşti.

Kargaşanın yaşandığı günlerde TL, bir ayda yüzde 12 değer kaybetmişti. Dolar/TL 6 Kasım'da 8 lira 51 kuruş ile tarihi rekorunu kırmıştı. Faizi sabit tutma kararının ardından dolar günü 8 TL’nin üzerinde bitirdi.