Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), kur korumalı mevduatlarda (KKM) yeni bir düzenlemeye gitti.
TCMB, yeni yaptığı değişiklikle, Türk lirası dönüşümlü kur korumalı hesaplarda asgari faiz zorunluluğunu kaldırdı. Böylece bankaların Türk lirası dönüşümlü kur korumalı hesaplara politika faizinin altında faiz verebilmesinin önü açılmış oldu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın atadığı ekonomi yönetimi, KKM'den çıkış için birçok düzenlemeyi de hayata geçirmişti.
Ağustos ayında menkul kıymet ve zorunlu karşılık uygulamalarında kur korumalı hesapların TL mevduata dahil olduğu TL payı rasyosunu yürürlükten kaldırılarak, yerine kur korumalı hesapları TL mevduat olarak dikkate almayan ve standart yerel para olan TL mevduatın toplam mevduat içindeki payını artırmayı hedefleyen yeni bir TL payı rasyosu yürürlüğe girmişti.
Eylül ayında ise, TL'ye geçişlerin hızlandığını gösteren veriler doğrultusunda gerçek kişiler için aylık yüzde 2 olan TL payı artış hedefi, yüzde 2,5'e yükseltilmişti. Ayrıca, TL'ye geçiş ve yenileme ile TL payı hesaplamalarında revizyona gidilmişti.
Eylül ayının ortasında Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, 6 aya kadar vadeli kur korumalı mevduat (KKM) hesapları için zorunlu karşılık oranı yüzde 15’ten yüzde 25’e yükseltilmişti.
Kısa süre önce yapılan düzenlemeyle ise kur korumalı hesapların TL mevduat sayıldığı komisyon uygulaması sona erdi.
Bu düzenlemelerin etkisiyle KKM'lerde gerileyiş yaşanmıştı.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, kur korumalı mevduat toplamı geçen hafta 26 milyar TL düşüşle 3,31 trilyon TL oldu. Dolar cinsi karşılığı ise 123 milyar doların altına geldi. KKM'de son bir ayda 101,4 milyar TL'lik düşüş gerçekleşti.
Eylül 2021’de uygulamaya konulan "Yeni Ekonomi Modeli"nin enstrümanlarından olan ve dönemin Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun “bir taşla beş kuş vuracağız” diyerek tanıttığı KKM’den çıkış aranıyor. Para sahiplerinin elindeki döviz mevduatının TL’ye çevrilip, faiz ve dövizdeki farkın ödenmesini esas alarak dövizi kontrol altında tutmayı amaçlayan KKM’de biriken tutar Ağustos ayı itibari ile 3,35 trilyon TL'ye yükselmişti. Bu büyüklük dolar cinsinden ise 124,3 milyar dolar olarak kaydedildi. Yılın ilk 7 ayında toplam KKM gideri 59,5 milyar TL olarak açıklanmıştı.