Tarım Bakanlığı’ndan Nişasta Bazlı Şeker Kotası Hakkında Açıklama
07 Haziran 2021

Tarım Bakanlığı’ndan Nişasta Bazlı Şeker Kotası Hakkında Açıklama

Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

Tarım ve Orman Bakanlığı, nişasta bazlı şeker kotası hakkında yaptığı açıklamada, “5 Haziran'da yayımlanan yönetmelik ile bu kotalara ilişkin yeni bir düzenleme getirilmedi” bilgisini paylaştı.

Tarım ve Orman Bakanlığı, bazı basın yayın organlarında iddia edildiği gibi nişasta bazlı şeker (NBŞ) kotasının yüzde 5'e çıkarılmasının söz konusu olmadığını, yüzde 2,5'lik kota uygulamasının devam ettiğini duyurdu.

Nişasta bazlı şeker (NBŞ) kotalarının ne kadar olacağının 4634 sayılı Şeker Kanunu ile düzenlendiğinin hatırlatıldığı açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Cumhurbaşkanı kararıyla NBŞ kotaları yüzde 50 artırılabilmekte ve azaltılabilmektedir. NBŞ kotaları, 20 Mart 2021 tarihli Cumhurbaşkanı Kararı ile ülke toplam kotasının yüzde 2,5'i olarak belirlenerek yüzde 50 azaltılmıştır. Ayrıca tahsis edilen kotaların en az yüzde 50'sinin glukoz olarak kullanılması hükme bağlanmıştır. 5 Haziran'da yayımlanan yönetmelik ile bu kotalara ilişkin yeni bir düzenleme getirilmemiştir. Netice itibarıyla basın yayın organlarında iddia edildiği gibi NBŞ kotasının yüzde 5'e çıkarılması söz konusu değildir. NBŞ kotalarındaki yüzde 2,5'lik kota uygulaması devam etmektedir.”