Tarım Ülkesi Türkiye, Rusya’dan Buğday İthal Ediyor
09 Kasım 2017

Tarım Ülkesi Türkiye, Rusya’dan Buğday İthal Ediyor

Ajanslar

Köklü Değişim Medya

Rusya Tarım Bakan Yardımcısı Cambulat Hatuov, tahıl ihracatçılarının başkent Moskova'daki bir konferansında, Türkiye'ye tahıl ihracatıyla ilgili tüm sorunların çözüldüğünü söyledi. Türkiye, Rusya'dan en çok tahıl ithal eden ikinci ülke oldu.

Hatuov'un verdiği istatistiklere göre; tarım yılının başlangıcı kabul edilen Temmuz 2017'den beri Türkiye, önceki yıllarda olduğu gibi, Rusya'dan en çok tahıl ithal eden ikinci ülke oldu. İlk sıradaysa geleneksel olarak Mısır yer aldı.

Türkiye ekim ayında Rusya'dan tahıl ithalatı için bu ürünlerin Türk resmi kurumları tarafından onaylanması için ekstra belgeler talep etmeye başlamıştı. Nitekim o dönemde pek çok kişi Türkiye'nin bu kararını, Rusya'nın bu ülkeye yönelik domates alım yasağını kaldırmamış olmasıyla ilişkilendirmişti.

Ancak Türkiye'ye yönelik domates yasağı 1 Kasım'da son buldu. Eskiden Türk domates üreticileri için en büyük pazar olan Rusya, Türkiye'den dört şirketin Rusya'ya 50.000 ton domates ihraç etmesine izin verdi.

Rusya Kısıtlamaları Kaldırdı

Rusya Tarım Bakanı Aleksandr Tkaçev, Türkiye'nin Rus buğdayı ithalatına yönelik kısıtlamaları kaldırdığını açıkladı.

Tkaçev, "Türk tahıl pazarı bizim için öncelikler arasında. Türkiye'ye 3 milyon tondan fazla tahıl ürünü satıyoruz. Bunlar iyi rakamlar" dedi.

Türkiye, Avrupa’dan 230 Bin Ton Buğday Alımı İçin İhale Açtı

Toprak Mahsülleri Ofisi (TMO) yaklaşık 230,000 ton Avrupa menşei ekmeklik buğday alımı için bir dizi uluslararası ihale açtı. İhaleler 17 Kasım'da sona erecek.

Ticaret kaynaklarının dün verdiği bilgiye göre TMO Kasım sonu ve Aralık başı arasında yapılacak sevkiyata yönelik olarak her biri 10,000 ton tutarında ekmeklik buğday alımı için toplam 23 ayrı ihale açtı.

Türkiye, Eylül Ayında Yurt Dışından 150 Bin Ton Buğday Alımı İhalesi Açmıştı

Avrupalı ticaret kaynaklarının verdiği bilgilere göre, TMO Eylül ayında, her biri 10 bin ton tutarında kırmızı ekmeklik buğday alımı için 15 ayrı ihale açtı. Kurum alımların belirtilen miktarın yüzde 20 altında veya üzerinde olabileceğini belirtti.