Taliban Resmen “İşgalci Güç” Diyor, AK Parti “İletişim Kazası”
15 Temmuz 2021

Taliban Resmen “İşgalci Güç” Diyor, AK Parti “İletişim Kazası”

Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Taliban'ın Afganistan'dan çekilmemesi durumunda Türkiye'yi "işgalci güç" sayacakları şeklindeki açıklamasını "iletişim kazası" olarak değerlendirdiklerini söyledi. Taliban, Türkiye’nin NATO’nun bir parçası olduğunu ve Afganistan’da kaldığı sürece işgalci muamelesi göreceğini defalarca ifade etmesine rağmen Ankara, ısrarla ABD’nin verdiği Kabil görevini üstlenmek için yoğun çaba sarf ediyor.

AK Parti'nin Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısı sırasında akşam saatlerinde Ankara'da bir basın toplantısını düzenleyen AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Taliban'ın Türk askerinin Afganistan'daki varlığı üzerine yaptığı açıklamaya ilişkin, "Taliban'ın açıklamasında olumsuz ifadeler var. Bunun bir iletişim kazası olduğunu değerlendiriyoruz. Türkiye orada işgalci güç değildir" dedi.

Çelik’in açıklaması şöyle:

Afganistan meselesini tartışıyoruz. Bugün gelinen nokta burada hâlâ bir çözümün ortaya çıkmaması şeklindedir. Suriye Akdeniz'de yeni bir Afganistan olmasın. Afganistan'a yeni gitmiyoruz, zaten oradayız. Afganistan bağımsızlığını kazandığında ilk diplomatik misyonu Türkiye açmıştı. TBMM'yi tanıyan ikinci ülke Afganistan'dır. NATO oradan çekiliyor. Kabil Havalimanı korunmazsa büyük sıkıntılar ortaya çıkar. Türkiye bütün taraflarla görüşüyor. Taliban'ın açıklamasında olumsuz ifadeler var. Bunun bir iletişim kazası olduğunu değerlendiriyoruz. Türkiye orada işgalci güç değildir. Biz Afgan halkının yararına da bir faaliyet yürüteceğiz. Şimdiye dek yürüttüğümüz faaliyetten farklı değil. Türkiye'nin terör, yasadışı göç ve uyuşturucuyla mücadelesi açısından değerlendirilmesi gereken bir konu bu.”

Brüksel’de gerçekleştirilen NATO zirvesinde Bide-Erdoğan görüşmesinin ardından gündeme oturan Türkiye’nin Kabil görevi hakkında Erdoğan şu açıklamayı yapmıştı:

Afganistan konusundaki düşüncelerimizi açık bir şekilde Biden’a ifade ettim. Eğer Afganistan’dan çıkmamız istenmiyorsa, özellikle orada belirli bir desteğin verilmesi isteniyorsa, diplomatik, lojistik, bunun yanında mali konularda Amerika’nın bize vereceği destek büyük önem arz ediyor.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu açıklamasıyla Kabil görevinin bizzat Washington tarafından verildiğini teyit etmiş oldu.

ABD’nin Afganistan’daki mağlubiyeti sonrası Taliban ile Doha’da imzaladığı çekilme anlaşmasına uymayıp Türkiye’yi devreye sokması, Taliban tarafından sert bir şekilde eleştirilmişti.

Taliban, Türkiye’nin NATO’nun bir parçası olduğunu ve Afganistan’da kaldığı sürece işgalci muamelesi göreceğini defalarca ifade etmesine rağmen Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nun “Afganistan yönetimi kalmamızı istiyor” açıklaması, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın ABD ile yürütülen görüşmelere devam edip, olumlu geçtiğini açıklaması, Washington’ın verdiği Kabil Havalimanı’nı koruma görevini üstlenme isteğini ısrarla beyan etmeye devam ediyor.

Taliban, “Türk yetkililer kararlarını bir kez daha gözden geçirip ülkemizin işgaline devam ederse, İslâm Emirliği ve Afgan milleti dinî, vicdani ve vatani görevi gereği yirmi yıllık işgale karşı olduğu gibi onlara karşı da tavır alacaktır. Bu durumda, tüm sonuçların sorumluluğu, başkalarının işlerine karışan ve bu tür uygunsuz kararlar verenlerin omuzlarına düşer.” diyerek defalarca uyarmasına rağmen Türkiye’nin ABD’nin verdiği bu görevden vazgeçmemesini sert bir şekilde eleştirmişti.

Ayrıca Taliban yetkilileri “Müslüman Türk halkını ve onun zeki politikacılarını bu karara karşı seslerini yükseltmeye çağırıyoruz, çünkü bu karar ne Türkiye’ye ne de Afganistan’a fayda sağlıyor, aksine sadece iki Müslüman ülke arasında sorunlara neden oluyor.” ifadesiyle de sürdürülen politikanın zekice bir iş olmadığına dikkat çekmişti.

Afganistan'da ilerleyişini sürdüren ve ülkenin yüzde 85'ini kontrolü altına alan Taliban'ın Afganistan ve Pakistan sınırında stratejik önem taşıyan bir bölgeyi daha ele geçirdiği rapor ediliyor.

Taliban sözcüsü bugün "Boldak, Çaman ve Kandahar arasındaki önemli yol mücahitlerin kontrolünde" açıklamasını yaptı. Taliban'ın kontrolüne geçen bu sınır bölgesi, Pakistan limanlarına erişimi sağlıyor.