Tahran'da ‘8-9 Ağustos'ta Üçlü Zirve
07 Ağustos 2017

Tahran'da ‘8-9 Ağustos'ta Üçlü Zirve

Ajanslar

Köklü Değişim Medya

Türk, Rus ve İranlı yetkililerin 8-9 Ağustos'ta Tahran'da Suriye için bir araya geleceği bildirildi. Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov, İran, Rusya ve Türkiye’nin Suriye konulu üçlü zirvenin tarihini açıkladı.

ASEAN oturumuna katılmak üzere Filipinler’in başkentinde bulunan Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov, İran, Rusya ve Türkiye’nin askeri yetkilileri 8 ve 9 Ağustos’ta İran’ın başkenti Tahran’da Suriye hakkında görüşeceklerini belirtti.

Görüşmenin gündeminde çatışmasızlık bölgeleri yer alacağını belirten Lavrov, üç çatışmasız bölgenin oluşturulduğunu dile getirdi. Lavrov, "Şu an İdlib'te bulunan en büyük ve belki de en zor bölgenin oluşturulması üzerinde çalışmalara devam ediliyor" dedi.

'Çatışmasız Bölge' ABD’nin Planı

Her ne kadar medyaya yansıyan haberlerde ortaya atılan "Çatışmasız Bölgeler" planı Rusya ile beraber zikredilse de, bu planın da, Astana ve Cenevre planlarının da mimarı ABD’dir.

'Çatışmasız Bölge' planı ile İran, Türkiye, Rusya orduları da kullanılarak Suriye genelinde ateşkesi sağlamak, siyasi projeleri de devreye sokarak insanı yardım, hastaların tedavisi, gıda yardımı bahaneleriyle projelere işlerlik kazandırılmaktadır. Ateşkes, aynı zamanda Amerikan siyasi projelerine uygulama kolaylığı sağlamaktadır

Bu sinsi plan “Suriye Devrimi”ni sona erdirme projesidir. Suriye’de “İdlib” kenti, yeni plan ve stratejilerin ana merkezini oluşturuyor. Zira İdlib; muhaliflerin elinde kalan son şehir olma özelliğini taşıyor.

“Çatışmasız Bölgeler” planı ile ABD, diğer şehirler gibi İdlib kentinin de Muhaliflerin elinden düşmesi için Türkiye, Rusya ve İran ile ortak çalışma yürüterek, devrimi başarısız olarak sonlandırmak istiyorlar.

Garantör Ülkeler ve Çatışmasızlık Bölgesi

Kazakistan'ın başkenti Astana'da 3-4 Mayıs'ta düzenlenen Suriye konulu 4. toplantıda garantör ülkeler Türkiye, Rusya ve İran, İdlib ili ve komşu illerin (Lazkiye, Hama ve Halep vilayetleri) bazı bölgeleri, Humus ilinin kuzeyindeki belli bölgeler, başkent Şam'daki Doğu Guta, Suriye’nin güneyinin belli bölgelerini (Deraa ve Kuneytra vilayetleri) "çatışmasızlık bölgesi" ilan etmişti.