Tacikistan’da ‘Laiklik’ Devrede ‘Tesettür’ Yasaklanıyor!
02 Ağustos 2017

Tacikistan’da ‘Laiklik’ Devrede ‘Tesettür’ Yasaklanıyor!

Ajanslar

Köklü Değişim Medya

Tacikistan Devlet Başkanı İmamali Rahman, hem erkekler hem de kadınlar için "uygun" bir kıyafet kuralı koyarak bunu denetlemek için özel bir komisyon oluşturulması emrini verdi. Çoğunluğunu Müslümanların oluşturduğu halka "uygun" kıyafet tanımlamak, Tacikistan otoriter rejiminin, ülkede yaşayan Müslümanları baskı altına almanın bir başka yolu.

Yaklaşık 8 milyon nüfusa sahip eski Sovyet Cumhuriyeti olan Tacikistan, ağırlıklı olarak Müslüman bir nüfusa sahip. Kendisini laik olarak tanımlayan Cumhurbaşkanı, dindarlığı aşırılık ile ilişkilendirerek dini hayatı kısıtlamaya çalışıyor.

1992'den beri iktidarda olan Cumhurbaşkanı Rahman, yıllar boyunca giderek daha otoriter hale geldi ve ülkesinde özel hayat ve siyasi ifadeleri sınırladı.

Yeni kıyafet düzenlemesi ve denetleme komisyonu, "yabancı kültür" olarak adlandırılan “İslami Hicab” ile savaşmakla görevli.

İslami giysileri yabancı olarak değerlendiren Kültür Bakanı Shamsuddin Omurbekzoda, giysileri "Tacik geleneklerini" ve "modern" yaşamı göz önüne alarak tasarlayacağını söyledi. Bakanlık "yabancı giysilerin giyilmesini önlemek için, ulusal kadın giyim örnekleri hazırlanıyor " dedi.

Yeni kıyafet kuralının politik mesajı oldukça açık. Bu, insanların özel hayatlarının önemli bir unsurunu kontrol etmek ve kitlelere merkezi olarak tasarlanmış üniforma sınırı koymak olarak yorumlanıyor.

Ayrıca, cumhurbaşkanı ve kültür bakanı tarafından yapılan resmi konuşmalarda kullanılan terimler çelişkili, tartışmalı ve kimi zaman hakarete varan ifadeler içeriyor.

Örneğin; Kültür ve İslami Rehberlik Bakanlığı tarafından tespit edilen kıyafet kurallarında kadınların önceden belirlenmiş uzunluk ve renkte eşarp dahil tam İslami örtü giymeleri emri verilirken, Tacikistan'daki kıyafet yasası tüm bunları kaldırıp yerine "Geleneksel bir üniforma" koymak istiyor.

Tacikistan'daki kıyafet kuralları, laik görünüşleri dayatmak için uzun süredir alınan tedbirlerin en sonuncusu. Yeni komisyon; çıplaklığı ve Batı tarzı "modern" Tacik moda giysilerini Müslüman halka zorla dikta ediyor.