Suud’dan Yeni Senaryo: ”Kaşıkçı, Arbedede Öldü”
20 Ekim 2018

Suud’dan Yeni Senaryo: ”Kaşıkçı, Arbedede Öldü”

Ajanslar

Köklü Değişim Medya

Kaşıkçı olayı ile alakalı ilk önce konsolosluk binasından çıktı bizim haberimiz yok diyen Suudi yetkililer, şimdi de Cemal Kaşıkçı’nın konsolosluk binasında yaşanan tartışma sonucu çıkan arbedede öldüğünü açıkladı.

Olaya karıştığı bildirilen 18 kişi gözaltında. Suudi Arabistan Genel İstihbarat Başkan Yardımcısı Ahmed Asiri de görevden alındı.

Suudi Arabistan resmi haber ajansı SPA'nın haberine göre, Suudi Arabistan Başsavcılığının yürüttüğü soruşturma sonucunda, Kaşıkçı'nın İstanbul Başkonsolosluğu'na geldiği sırada binada bulunan "Suudi vatandaşlarıyla tartışmaya başladığı, çıkan arbedede Kaşıkçı'nın hayatını kaybettiği" açıklandı.

Konsoloslukta Öldü Ama Ceset Ortada Yok

Çıkan arbedede öldüğü açıklanan Cemal Kaşıkçı’nın cesedi hakkında Suudi yetkililer açıklamada bulunmadı.

Olayla alakalı 18 Suudi Arabistan vatandaşının gözaltına alındığı açıklandı.

Suudi Arabistan’dan Türkiye’ye Teşekkür

Riyad, gazeteci Cemal Kaşıkçı olayında parmağı olan sorumluları ve hatalı olanları cezalandıracağını, buna benzer başka bir olayın tekrar meydana gelmemesi için gerekli tedbirlerin ve düzenlemelerin hayata geçirileceğini beyan etti.

Suudi Arabistan, "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yönetiminde Kaşıkçı olayı soruşturma sürecinde ortaya koyduğu üstün dayanışmayı değerli bulduğunu" açıkladı.

5 Üst Düzey Çalışan Görevden Alındı

Kral Selman bin Abdulaziz, Cemal Kaşıkçı'nın İstanbul'daki konsolosluk binasında öldürülmesi olayı üzerine üst düzey 5 kişiyi görevden aldı.

Bu isimlerden en önemlileri, Veliaht Prens Muhammet bin Selman'ın önceden danışmanlığını yapan Suud Kahtani ve Yemen'de Husilere karşı meşru hükümeti desteklemek amacıyla Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyonunun sözcülüğünü yapan Ahmed Asiri.

Görevden alınan diğer isimler ise: Genel İstihbarat Başkan Yardımcısı Pilot Muhammed bin Salih er-Rumeyh, Genel İstihbarat Başkanlığını Koruma İdaresi Müdürü Refad bin Hamid el-Mihmadi ve İnsan Kaynaklarından Sorumlu Genel İstihbarat Başkan Yardımcısı Abdullah bin Halif eş-Şayi.

Prens Selman İş Başında

Görevden alınanların yerine yeni atamalar yapılması ve Genel İstihbarat Başkanlığının yeniden yapılandırılması için Veliaht Prens Muhammed bin Selman başkanlığında bakanlık komitesi kurulması kararlaştırıldı.

Suudi Arabistan Başsavcılığın yürüttüğü soruşturmada, şüphelilerin (15 kişilik ekip) İstanbul'daki başkonsolosluğa Cemal Kaşıkçı'yı geri getirmek amacıyla gittiği ancak buradaki görüşmeler sırasında "işlerin planlananın aksinde seyrettiği ve tartışma çıktığı" belirtildi. Tartışma neticesinde "yaşanan arbede sonucunda Kaşıkçı'nın hayatını kaybettiği" ve şüphelilerin olayın üstünü örtme çabasına giriştiği paylaşıldı ancak haberde, olayın üstünü örtmek için nasıl bir yol izlediklerine dair detay verilmedi.

Abd Açıklamadan Memnun

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, "Bay Kaşıkçı'nın öldüğünün teyit edildiğini duymaktan üzgünüz. Kaşıkçı'nın ailesine, nişanlısına ve sevenlerine başsağlığı diliyoruz. Suudi yönetiminin yaptığı açıklamayı olumlu buluyoruz. Uluslararası soruşturmaları yakından takip edeceğiz" denildi.

Suudi Arabistan’ın başlattığı soruşturma ve aldığı tedbirlerin ABD tarafından kabul edildiğini açıklayan Sarah Sanders şu ifadeleri kullandı:

"Bay Kaşıkçı'nın öldüğünün teyit edildiğini duymaktan üzgünüz. Kaşıkçı'nın ailesine, nişanlısına ve sevenlerine başsağlığı diliyoruz. Bu trajik olaya yönelik uluslararası soruşturmaları yakından takip etmeyi sürdüreceğiz; zamanında, şeffaf ve hukuka uygun gerçekleşecek adaleti savunacağız."