Suriye ve Irak Tezkeresi Meclis'te
23 Eylül 2017

Suriye ve Irak Tezkeresi Meclis'te

Ajanslar

Köklü Değişim Medya

TBMM, Kuzey Irak gündemiyle olağanüstü toplanıyor. Hükümete Suriye ve Irak'a asker gönderme yetkisi veren tezkerenin süresinin uzatılması görüşülecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan da Meclis'te olacak.

Meclis bugün Irak ve Suriye'ye asker gönderilmesine olanak sağlayan tezkereyi görüşecek. Meclisteki oturuma Cumhurbaşkanı Erdoğan da katılacak. Tezkere metninde, öncekine göre dikkat çeken bazı değişiklikler var.

Hükümetin 30 Ekim'e kadar süresi vardı ancak tezkerenin 25 Eylül'deki referandumdan önce uzatılması Kuzey Irak yönetimine verilen bir mesaj olacak.

Tezkere metnine de referanduma yönelik ifadeler eklendi. Irak ve Suriye'nin toprak bütünlüğünü bozmaya ve sahada gayrimeşru oldubittiler oluşturmaya yönelik her türlü risk milli güvenliğimiz için hayati önemdedir denildi.

"Türkiye'nin güney kara sınırlarına mücavir bölgelerde yaşanan ve hiçbir meşruiyeti olmayan tek taraflı bölücü girişimler" ifadesi de tezkere metnine girdi.

Tezkerede bu nedenlerle, TSK’nın Suriye ve Irak'a gönderilmesi konusunda hükümete bir yıl daha yetki veriliyor. MHP'nin ardından CHP de tezkereye destek vereceğini açıkladı.

İngiltere’nin desteklediği Irak Kürdistan Özerk Bölgesel Yönetimi lideri Mesut Barzani, 25 Eylül’de yapılmasını istediği referanduma, ABD yönetimi karşı olduğunu açıkladı. Orta doğuda ABD politikaları ekseninde hareket eden bölge ülkeleri Türkiye, Irak ve İran da bu referanduma karşı olduğunu bildirdiler.

Bu arada Irak Genelkurmay Başkanı Osman Ganimi Türkiye'ye geldi. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Akar, mevkidaşı Ganimi ile Genelkurmay Karargahı'nda görüşecek.