Türkiye-Suriye Sınırındaki İşkence Olayına Karışan 3 Subay Tutuklandı
20 Mart 2023

Türkiye-Suriye Sınırındaki İşkence Olayına Karışan 3 Subay Tutuklandı

Köklü Değişim Medya

Türkiye-Suriye sınırında bulunan Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde 2 Suriyelinin işkence sonucu hayatını kaybetmesi üzerine ikisi teğmen biri üsteğmen olmak üzere 3 TSK (Türk Silahlı Kuvvetleri) mensubu subay tutuklandı.

Suriye’den Türkiye’ye kaçak yollarla giriş yapan 8 Suriyeliye, askerlerin resmi prosedürü uygulamak yerine ağır işkenceden geçirmesi üzerine 2 kişi hayatını kaybetmişti.

Bu olayla ilgili Reyhanlı Cumhuriyet Başsavcılığınca “İnsan öldürme” suçlamasıyla açılan soruşturma kapsamında üçü adli gözetimde, 10’u tutuksuz olmak üzere 16 sanık bulunduğu ve üç rütbeli askerin tutuklandığı öğrenildi.

11 Mart tarihinde sınırdan geçerek Hatay’a giren 8 Suriyeli, asker tarafından alıkonulmuş; şiddetli bir şekilde darp edilenlerden ikisi hayatını kaybetmişti. Yaralıların ikisi de İdlib’deki hastanede yoğun bakım altıında tutuluyor.

Bianet’in haberinde, hudut karakolunda görevli askerlerden biri, ifadesinde, araca bindirilip karakola götürülen Suriyelilerin, araçta darp edildiğine dair seslerini bizzat duyduğunu ifade etmişti.

Şikâyetçi olan Suriyeliler ifadelerinde, ağır işkence gördüklerini, para ve telefonlarının alındığı, kendilerine mazot içirildiğini belirtmiş ve olaya 10 askerin katıldığını ifade etmişlerdi.

Olay sonrası Bab el-Hava Sınır Kapısı yönetimi, jandarmanın şiddet politikasının kendini iyice hissettirdiği son zamanlarda bu şekilde ağır bir işkencenin yaşanmasından duydukları kaygıyı dile getirirken, olayın soruşturulmasını istedi ve yaşanan insani hak ihlallerine son verilmesi gerektiğini vurgulamıştı.