Suriye’nin Dünü, Bugünü Ve Yarını Mercek Altına Alındı
20 Eylül 2010

Suriye’nin Dünü, Bugünü Ve Yarını Mercek Altına Alındı

2.09.2012 Pazar günü KöklüDeğişim Dergisi İstanbul Temsilciliği/Genç Değişim Kitabevinin Sultanbeyli de gerçekleştirdiği “Şam Kıyamının Dünü Bugünü ve Yarını” konulu panelde Suriye mercek altına alındı.

Programa Haksöz yazarlarından Bahadır Kurbanoğlu “Şam Kıyamının geldiği nokta ve yaklaşım faklılıkları” başlığında, KöklüDeğişim Dergisi yazarlarından Osman Yıldız ise “Şam Kıyamının Dayandığı Temel ve Ümmetin beklentileri” başlığında sunumlarını gerçekleştirdiler.

Kur’an-ı Kerim Tilaveti ile başlayan program Panel Yöneticisi Musa Bayoğlu’nun giriş konuşması ile devam etti. Konuşmasına Allah Rasulü (s.a.v)’in Şam beldesinden ve halkından övgü ile bahsettiği bir hadis ile başlayan Bayoğlu, dini ve Kur’anı yeniden dünyada yaşanılır kılmak için direniş gösteren ve çalışan tüm Suriyeli Müslümanların ümmete umut olduklarını söyledi. Birinci konuşmacı olarak söz alan Bahadır Kurbanoğlu konuşmasında daha çok Suriye devriminde Türkiye de Baas yanlısı tutum sergileyen İslamcı yazar ve kurumlara serzenişte bulundu.

Suriye devrimini dezenformasyon çalışması ile sekteye uğratmak isteyen bu çevrenin fütursuzca ve vicdansızca devrimi destekleyenlere yüklendiklerini vurgulayan Kurbanoğlu devrimi bu şekilde karalamak için çalışanların öne sürdükleri argümanların basit ve tutarsız olduğuna dikkat çekti.

Suriye devriminde geldiğimiz noktada son durumla ilgili de güncel bilgileri katılımcılarla paylaşan Kurbanoğlu devrimin er yada geç müslümanların lehinde sonuçlanacağını söyledi.

İkinci konuşmacı olarak söz alan Osman Yıldız ise konuşmasına Suriye deki ayaklanmalardan önce Türkiye de gerçekleştirilen Değişim Liderleri Zirvesinden bazı anektotlar paylaşarak başladı.

Bu zirvede hem Ahmet Davutoğlu hem de Başbakan Erdoğan’ın Beşşar Esed’e reform yapması için telkinlerde bulunduklarını ancak Esed’in buna kulak asmayarak Ayaklanmaların Suriye ye sıçramayacağını söylediğini ifade etti. Yıldız Suriye devrim sürecinin ABD eli ile hem Türkiye hem de bölge ülkeleri tarafından uzatılması için gayretler yapıldığını ve bunun Esed’e zaman kazandırma siyaseti olduğunu söyleyerek Esed’in bu zaman zarfında katliamlara hız verdiğini ifade etti.

Osman Yıldız Devrimin İslami temellere dayalı bir devrim olduğunu ve İslami bir devlet ile de neticeleneceğini umduğunu ifade ederek bunun için her bir müslümanın gayret göstermesi gerektiğini söyledi.

Program soru cevap bölümü ile son buldu.