Suriye'nin Başkenti Şam’ın eski şehir semtinde çok sayıda mahallede çıkan şüpheli yangınlarda Osmanlı yadigârı tarihî bina ve dükkanlar küle döndü. Süleymanşah Türbesi için harekete geçen Ankara, Esed rejiminin kontrolündeki kundaklama şüphesi olan yangın için sessizliğini koruyor.
Ankara’nın bu sessizliğinin konjonktürel olduğu, başta cani Esad rejimi ile yürütülen normalleşme görüşmeleri olmak üzere 2002 yılında Mekke’deki 350 yıllık Osmanlı eseri Ecyad Kalesi’ni yıkan Suudi Arabistan gibi despot rejimlerin Türkiye’ye olan yatırım beklentisinden kaynaklandığı düşünülüyor.
GZT’de yer alan habere göre Şam'ın Selçuklu Mahallesi ve içinde pek çok Osmanlı eseri barındıran Saruca Mahallesi'nde bilinmeyen bir sebeple yangın çıktı.
Saruca pazarındaki Al-Thawra Caddesi'ni kasıp kavuran yangın büyük çaplı hasara yol açtı.
İnternette paylaşılan görüntü ve videolarda yanmış evler, dükkanlar ve tarihi binalar görülüyor.
Yangının henüz nasıl çıktığı bilinmezken, Suriye rejimi bu tür yangınlarda elektrik kontağını sebep olarak gösteriyor.
Yangın Şam İtfaiyesi tarafından söndürüldü ve itfaiye araçları, dört su tankı ve üç sivil savunma aracı kullandı.
Yerel kaynaklar, Saruca'daki birçok kişinin yangınları İran ajanlarının çıkardığını ileri sürüyor. İranlı ajanların aktif olarak bölgede mülk satın almak istediği ancak mal sahiplerinin satmayı reddettiği için kundaklamadan şüpheleniliyor. Suriye devrimine karşı Esad rejimine destek vererek on binlerce Müslümanı katleden İran, bölge halkı tarafından çoğunluğu Sünni olan Suriye'nin demografik karakterini değiştirmeye çalışmakla suçlanıyor.
Yangın yaklaşık bir hafta önce meydana gelmesine rağmen henüz Türkiye’den ne iktidardan ne de muhalefet partilerinden konuyla ilgili bir açıklama yapılmadı.