Suriye’de Genel Seçim: Diktatör Esed, Kendi Çalıp Kendi Oynuyor
15 Temmuz 2024

Suriye’de Genel Seçim: Diktatör Esed, Kendi Çalıp Kendi Oynuyor

Köklü Değişim Medya

Nüfusun çoğunluğunun yerinden edildiği ve sandıklara gitmediği Suriye’de, Şam kasabı destekçileriyle beraber parlemento için genel seçim düzenliyor.

Devrimin başladığı 2011 yılından beri 4. kez düzenlenen genel seçimlerle oluşacak yeni parlamentonun diktatör Beşar Esad'ın görev süresini uzatmasına imkan tanıyacak anayasa değişikliğini parlamentodan geçirmesi bekleniyor.

13 yıldır süren katliamlar nedeniyle milyonlarca Müslümanın yerinden edildiği Suriye’de Beşar Esad rejiminin kontrolü altındaki bölgelerde, 250 sandalyeli parlamentoyu seçmek için sandıklar kuruldu.

Esed rejiminin kontrolü altındaki 15 seçim bölgesinde kurulan 8.151 sandıkta Pazartesi sabahı sandıklarda oy verme işlemi başladı.

Köklü Değişim,Suriye’de Genel Seçim, Diktatör Esed, Kendi Çalıp Kendi Oynuyor2,jpeg.webp

250 sandalyeli Halk Meclisi (Suriye parlamentosu) için “hükümetin onayladığı” 1.516 aday yarışıyor.

Suriyeli muhaliflerin kontrolündeki bölgelerde yapılmayan seçimler, belirli noktalarda da boykot ediliyor.

Şam yönetimi karşıtı protestoların yaklaşık bir yıldır düzenli olarak gerçekleştiği Dürzi yoğunluklu güney kenti Süveyda'da seçimlerin boykot edilmesi çağrısında bulunuldu.

2011 yılında Esed rejiminin başlattığı katliamlar nedeniyle Suriye’den ayrılmak zorunda kalan milyonlarca vatandaş oy kullanma hakkından mahrum kalırken, Şam yönetimi seçimlerde sandığa gidecek vatandaş sayısına ilişkin veri paylaşmadı.

2011 yılında başlayan iç savaşın ardından Suriye’de 2012, 2016 ve 2020 yıllarında 3 kez genel seçim yapılsa da seçimler meşru olarak görülmüyor.

2020 yılında yapılan parlamento seçimlerinde Beşar Esad başında olduğu Baas Partisi 166 sandalye kazanmıştı. Baas müttefiki partiler 17 sandalyenin sahibi olmuş, 67 bağımsız aday da parlamentoya girmişti.

Uluslararası Göç Örgütü’nün (International Organization for Migration - IOM) verilerine göre, katliamlar nedeniyle 6.8 milyon Suriyeli komşu ülkelere sığınmak durumunda kalırken, 6.6 milyon insan ülke içinde yerinden edildi. Yaklaşık bir milyon Suriyeli ise katledildi.

İç savaş öncesi ülke nüfusunun 22 ila 23 milyon civarında olduğu biliniyor. Bu da seçime katılımın çok düşük bir katılımla gerçekleştiğini gösteriyor.

13 Kasım 1970 tarihinde askerî darbeyle Suriye’de iktidarı ele geçiren Baba Hafız Esed’den bu yana 54 yıldır Esed rejimi Suriye’da zorbalıkla ülkeyi yönetiyor.

ABD’nin çıkarlarını ve ‘İsrail’in güvenliğini sağlayan Esed rejimine bugünlerde meşruyiet kazandırma çabaları artmış durumda. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Şam kasabı Esed’le görüşmek üzere davet üzerine davette bulunuyor.

Suriye'de başkanlık seçimleri ise en son 2021 yılında yapılmıştı.