ABD Başkanı Donald Trump, Pazartesi günü Washington'da NATO Genel Sekreteri Mark Rutte ile bir araya geldiği görüşmede, Ukrayna'ya gönderilecek silahların satın alınması için NATO ile bir anlaşma yaptıklarını açıkladı.
Trump, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'da bir barış anlaşmasına varma konusunda isteksiz olduğunu ileri sürmüş, rahatsızlığı açıkça dile getirip, Rus lideri Washington'la 'dalga geçmekle' suçlamıştı.
Trump Beyaz Saray'da düzenlediği basın toplantısında, "(Ukrayna'ya) silah göndereceğimiz ve parasını NATO'nun ödeyeceği bir anlaşma yaptık" bilgisini paylaştı.
Trump ayrıca ABD’nin, Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'daki savaşı sona erdirmeye yanaşmamasına karşılık olarak Rusya'ya yüzde 100 gümrük vergisi uygulamaya hazır olduğunu ve bu uygulamanın 50 gün içinde başlayabileceğini söyleyerek tehditte bulundu.
Trump’ın açıklamaları şöyle:
"Rusya'dan çok mutsuzuz ve çok ciddi gümrük vergileri uygulayacağız...yaklaşık yüzde 100
Bu savaş için 250 milyar dolar harcadık...ve bunun sona erdiğini görmek istiyoruz. Putin beni hayal kırıklığına uğrattı çünkü iki ay önce bir anlaşma yapacağımızı sanıyordum."
Onun söylediklerinin arkasında olacağını düşünmüştüm. Çok güzel konuşuyor ama sonra geceleri insanları bombalıyor. Bundan hoşlanmıyoruz."
Geçtiğimiz haftaki duruşundan dönen Trump, Washington'un NATO aracılığıyla Ukrayna'ya Patriot hava savunma sistemleri de dahil olmak üzere sofistike silahlar göndereceğini de taahhüt etti.
Perşembe günü Roma'da düzenlenen Ukrayna'yı Kurtarma Konferansı'nda konuşan Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Almanya'nın sistemlerden ikisinin parasını ödeyeceğini, Norveç'in ise bir tanesini tedarik etmeyi kabul ettiğini duyurmuştu.
Zelenskyy, diğer Avrupalı ortakların da yardım etmeye hazır olduklarını ifade etmişti.
ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio Cuma günü yaptığı açıklamada Ukrayna'nın ihtiyaç duyduğu ve istediği ABD yapımı silahların bir kısmının Avrupa'daki NATO müttefiklerinde konuşlandırılmış durumda olduğunu söyledi.
Rubio, Avrupa ülkelerinin ABD'den yedek silah satın almasıyla bu silahların Ukrayna'ya hızlı bir şekilde transfer edilebileceğini de söyledi.
Kuala Lumpur'daki ASEAN zirvesine yaptığı ziyaret sırasında gazetecilere konuşan Rubio, "Örneğin Almanya'dan Ukrayna'ya bir şey taşımak, (ABD) fabrikasından sipariş edip oraya götürmekten çok daha hızlıdır" açıklamasında bulunmuştu.
Avrupa ve Ukrayna’yı saf dışı bırakarak Rusya ile hızlı bir şekilde görüşmelere başlayan Trump, bu görüşmelerin “çok iyi gittiğini”, savaşın bitmesi için zamanın daraldığını açıklamıştı. Kapitalist Batı’nın askeri gücü NATO’nun lideri olan ABD, Ukrayna’nın NATO’ya üyelik tehdidini sürekli canlı tutarak başlattığı savaşta büyük bir zafer elde etti. Batı eksenli statükoya meydan okuyan Rusya, sahada bataklığa çekilirken, Finlandiya ve İsveç’in birliğe katılması sağlandı. Ayrıca Rusya korkusu öne çıkarılarak NATO’ya yeniden önem kazandırmış oldu. Hatırlanacağı üzere Ukrayna savaşı öncesi Fransa, “NATO’nun beyin ölümü gerçekleşti” ifadesini kullanmış ve bir öneminin de kalmadığını vurgulamak istemişti.
24 Şubat 2022’de başlayan üç yılı aşkın zamandır devam eden savaş her ne kadar sahada Rusya ve Ukrayna arasında cereyan etse de asıl tarafların ABD liderliğindeki Batı ve Rusya olduğu biliniyor.
Uzmanlar, Rusya ile el sıkışan Washington’ın masrafları da Kiev’e yükleyerek bu cepheyi kapatmak ve Ortadoğu’da da sükuneti sağladıktan sonra rakibi Çin’e odaklanacağını düşünüyor.
Ancak Trump yaptığı son açıklamalara göre barış süreci umulduğu gibi devam etmiyor.