ABD, Taliban'a Karşı Destek Aldığı Afganları Sınır Dışı Edebilir
15 Temmuz 2025

ABD, Taliban'a Karşı Destek Aldığı Afganları Sınır Dışı Edebilir

Köklü Değişim Medya

ABD'de yaklaşık 12 bin Afgan'ın çalışma izni almasını ve sınır dışı edilmekten korunmasını sağlayan geçici önlemler pazartesi günü sona eriyor.

ABD İç Güvenlik Bakanlığı tarafından mayıs ayında yapılan açıklamaya göre, Afganistan’dan gelen 11 bin 700 kişiye tanınan Geçici Koruma Statüsü’nün (TPS) 60 gün içinde sona ereceği duyurulmuştu. Bu statü, söz konusu kişilere yasal çalışma izni tanırken, sınır dışı edilmelerini engelliyordu.

ABD’nin yaşadığı hezimet sonrası 2021'de Taliban Afganistan'ın kontrolünü ele geçirdiğinden bu yana yaklaşık 180 bin Afgan ABD'ye gelmişti. Havalimanında uçağı binmek için koşanların ve uçaktan düşenlerin görüntüleri ikonik birer görüntü olarak zihinlerde kalırken ABD’nin işgalinde kendisine yardım edenlerin akıbeti de çokça konuşulmuştu.

ABD'nin Afganistan’daki 20 yıllık askeri varlığı sırasında Amerikan güçlerine yardım eden bu Afganların şu an durumu belirsiz.

Ulusal Göç Forumu Başkanı ve CEO’su Jennie Murray, pazartesi günü yaptığı açıklamada çağrıda bulundu:

“Korumasını kaybedenlerin çoğu ABD güçleriyle birlikte görev yaptı. Bu hizmeti onurlandırmak ve onlara burada güvende, başarılı bir yaşam kurma fırsatı tanımak bizim sözümüzdü. Kongre’yi, Afganlara daimi statü sağlayarak bu sözü yerine getirmeye çağırıyoruz — bu zaten çoktan yapılması gereken bir şeydi.”

Mayıs ayındaki duyuruda şu ifadeler yer almıştı:

“Bakan, genel olarak, Afganistan’daki güvenlik ve ekonomik durumun kayda değer ölçüde iyileştiğini ve bu nedenle Afganların ülkelerine geri dönmesinin, silahlı çatışma ya da olağanüstü ve geçici koşullar nedeniyle kişisel güvenliklerine tehdit oluşturmadığını belirledi.”

Geçici Koruma Statüsü, İç Güvenlik Bakanı tarafından çeşitli ülkelerden gelen kişilere tanınabiliyor. Bu statüye sahip kişiler sınır dışı edilemiyor ve yasal olarak çalışabiliyor, ancak bu durum onlara vatandaşlığa giden bir yol sunmuyor.

TPS doğası gereği geçici; genellikle her 18 ayda bir yenilenmesi gerekiyor ve bu tamamen İç Güvenlik Bakanı’nın takdirine bağlı. İlk Trump yönetimi döneminde, birçok ülke için TPS'yi sona erdirme girişimleri mahkemeler tarafından engellenmişti.

Ancak bu kez, Trump yönetimi korumaları kaldırmak için daha agresif adımlar atıyor. Hedef, daha fazla kişiyi sınır dışı edilebilir duruma getirmek. Bu kapsamda, Venezuela ve Haiti başta olmak üzere yedi ülkeden gelen yüz binlerce kişi korumasını kaybetme riskiyle karşı karşıya.

Eleştirmenlere göre, geçici olması gereken bu statüler önceki yönetimler tarafından neredeyse otomatik olarak yenilendiği için insanlar bu yolla yıllarca ABD’de kalabiliyor.

Göçmen hakları savunucusu CASA adlı sivil toplum kuruluşu, Afganlar ve 4 Ağustos’ta koruması bitecek Kamerunlular için TPS’nin kaldırılmasına karşı dava açtı. Bir federal yargıç geçen cuma, davanın görülmesine izin verdi ancak dava süresince korumanın devam etmesi yönündeki talebi kabul etmedi.