Soylu'dan Erdoğan’ın “Dost ve Müttefiği” ABD’ye Sert Sözler
04 Şubat 2023

Soylu'dan Erdoğan’ın “Dost ve Müttefiği” ABD’ye Sert Sözler

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın her fırsatta “dost ve müttefik” olarak nitelediği ve dünya çapında koordineli operasyonlar yürüttüğü ABD’yi darbe planlamakla suçlayıp, “pis ellerini Türkiye'nin üzerinden çek!” çıkışında bulundu.

Ankara, özellikle seçim dönemlerinde ABD’ye karşı sert sözlerle eleştiriler yöneltse de, dünya çapında koordineli olarak çalıştığı biliniyor. Washington, terör örgütlerini her türlü desteği sağlasa da, Türkiye’ye yaptırımlar uygulasa da “dost ve müttefik” olarak niteleniyor ve siyasi ekseninde hareket ediyor. Son olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-ABD İş Konseyi Toplantısı’nda, Türkiye ile ABD'nin köklü bağlara sahip iki dost ülke, müttefik ve stratejik ortak olduğunu ifade etmişti.

Son olarak Süleyman Soylu, Türkiye’deki konsoloslukların güvenlik gerekçesiyle kapatılmasının ardından ABD Büyükelçisini hedef alarak darbe planladığını söyleyip, bu oyunu da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bozduğunu söyledi.

Köklü-Değişim,Soylu’dan,-Erdoğan’ın-“Dost-ve-Müttefik”-Dediği-ABD’ye-Sert-Sözler2.jpg

Soylu: "Pis Ellerini Türkiye'nin Üzerinden Çek"

Soylu, Türkiye'ye gelen her ABD Büyükelçisinin Türkiye'ye zarar vermeye çalıştığını ifade ederek, "Amerikan Büyükelçisi'ne buradan söylüyorum, hangi gazetecilere yazı yazdırdığını biliyorum, pis ellerini Türkiye'nin üzerinden çek, çok net söylüyorum, pis ellerini Türkiye'nin üzerinden çek. Neleri yaptırdığınızı, hangi adımları attırdığınızı, Türkiye'yi nasıl karıştırmak istediğinizi net bir şekilde biliyorum." dedi.

Türkiye'ye gelen her Amerikan Büyükelçisinin 'Ben Türkiye'de nasıl darbe yaparım, yaptırırım' telaşı içerisinde olduğunu söyleyen Soylu, şöyle devam etti:

"Türkiye'nin yıllardan beri en önemli talihsizliklerinden bir tanesi budur, hep de bu olmuştur. Diğer büyükelçilerini toplar, fıs fıs fıs, onlara akıl vermeye çalışır. Avrupa'da da aynısını yapıyorlar ya, onlar idare ediyorlar Avrupa'yı Amerikan büyükelçiliği. Avrupalılar üzülmez bu söze merak etmeyin. Onlar gerçeklerin ne olduğunu biliyorlar. Hakikaten biliyorlar, otururlar dizayn ederler, Türkiye'yi de dizayn edebileceklerini zannediyorlardı ama bir adam oyunlarını bozdu, Recep Tayyip Erdoğan"

Süleyman Soylu’nun bu ifadeleri seçim öncesi söylenmiş popülist ifadeler olarak değerlendiriliyor. Daha önce de Soylu, “BAE (Birleşik Arap Emirlikleri), ABD ile birlikte 15 Temmuz darbesinin failidir. 15 Temmuz’u yapanları ABD’de saklıyorlar, ortakları da Birleşik Arap Emirlikleri’nde” ifadelerini kullanmış, yaklaşık bir ay önce ise BAE'nin 51'inci milli günü nedeniyle düzenlenen etkinliğe katılmak üzere Abu Dabi’ye giderek BAE'de Başbakan Yardımcısı ve İçişleri Bakanı Al Nahyan ile görüşmüş ve dostluk mesajı vermişti. Bu görüşmenin organize suç örgütü lideri Sedat Peker ile alakalı olduğu da iddia edilmişti.

Köklü-Değişim,Soylu'nun-BAE-Ziyareti.jpg (İçişleri Bakanı Süleyman Soylu-BAE Başbakan Yardımcısı ve İçişleri Bakanı Al Nahyan)

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan Açıklama: “Her Türlü İma Yanlıştır”

ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun Amerikan Büyükelçisi Jeff Flake'e yönelik sarfettiği ifadelerle yanıt verdi. Bakanlık sözcüleri "ABD hükümetinin Türkiye'yi istikrarsızlaştırma çabalarının suç ortağı ya da destekçisi olduğu yönündeki her türlü ima yanlıştır." denildi.

Türkiye'nin ABD'nin uzun süreli ve değerli bir NATO müttefiki ve güvenlik ortağı olduğu belirtilen açıklamada, yurt dışında yaşayan ABD vatandaşlarının emniyet ve güvenliğinin öncelikli olduğu belirtildi.

Açıklamada ayrıca yurt dışındaki ABD büyükelçilikleri ve konsoloslukların ABD vatandaşlarını belirli olaylardan ve değişikliklerden haberdar etmek için uyarılar yayınladığı ifade edildi.

ABD ile ortak hareket edip de ABD karşıtlığı söylemlerle halkı teskin etme ve hamasetle oy toplama geleneği İran’da da yaygın olarak kullanılıyor. Başta ABD ve İngiltere olmak üzere diğer Batılı büyükelçiliklerin istihbarat çalışmaları yürüttüğü yerel iş birlikçileri STK, ordu ve akademisyenlerle darbe planları yaptığı, terörü destekledikleri ve bombalı eylemler gerçekleştirildiği bilindiği halde kapatılıp, büyükelçiler sınır dışı edilmiyor. Seçim zamanları popülist nutuklarda ABD ve Batı karşıtı söylemler kullanılıp oylar konsolide ediliyor. Öte yandan “dost ve müttefik” olarak nitelenip, dünya çapında gerçekleştirilen operasyonlarda koordinasyon içinde hareket ediliyor. ABD'ye karşı söylemlerle eylemler çelişki içeriyor. Seçim zamanları ABD karşıtı söylemler yükselişe geçse de perde arkasında ortak hareket ediliyor.

Köklü-Değişim,ABD'den-Soylu'ya-yanıt.jpg

(ABD Büyükelçisi John Flake-Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan)