Sömürgeci Kafirlerden Lübnan Çıkarması
07 Ağustos 2020

Sömürgeci Kafirlerden Lübnan Çıkarması

Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

Yolsuzluk ve kötü yönetim yüzünden sefalet içinde yaşayan Lübnan, son patlama ile sömürgeci kafirlerin hedefinde. Yardım bahanesi ile Lübnan’da söz sahibi olup çıkar gütmek isteyen sömürgeci kafirler Lübnan’a çıkarma yapıyor.

Çin’in liman projesi, Rusya’nın hastane kurarak bölgede kendini göstermesini Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un ziyareti izledi. Menfaat olmadan kıllarını bile kıpırdatmayan kapitalist devletler önerilerini yozlaşmış Lübnan devlet yetkililerine iletiyor.

Macron’dan Lübnan’a ‘Yeni Bir Siyasi Anlaşma’ Önerisi

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron Lübnan’ın başkenti Beyrut limanında yaşanan patlamanın ardından bugün gerçekleştirdiği ziyaret sırasında rejim değişikliği için ‘yeni siyasi bir anlaşma’ teklif edeceğini duyurdu.

Macron en az 137 kişinin ölümüne yol açan, beş bin kişinin de yaralanmasına sebep olan patlamanın ardından Lübnan’a ziyaret gerçekleştiren ilk devlet lideri oldu.

Fransa Cumhurbaşkanı patlamadan ciddi şekilde etkilenen Beyrut'tun doğusundaki Gemmayzeh Caddesi'nde açıklamalarda bulunurken, bir grup vatandaş ‘halk rejimin düşmesini istiyor’ gibi sloganlara tanıklık etti.

Macron açıklamasında, “Yeni bir siyasi girişim başlatmak için buradayım. Bugün Lübnan için yeni bir siyasi anlaşma teklif edeceğim” ifadelerini kullandı.

Fransa Cumhurbaşkanı, Lübnan’ın başkenti Beyrut’a yaptığı ziyaret sırasında, Lübnan’ın ekonomik çöküş döngüsünden kurtulması için uluslararası toplum tarafından destek almaması halinde batmaya devam edeceği konusunda uyarıda bulundu.

AFP’nin haberine göre Macron, Beyrut havalimanından yaptığı açıklamada, “Reformlar uygulanmazsa Lübnan batmaya devam edecek. Bu yapacağımız başka bir diyalog” diyerek önümüzdeki günlerde Lübnan’a destek sağlanması için yardımcı olacaklarını ve uluslararası işbirliği için toplantı düzenlemek istediğini bildirdi.

2 bin 750 ton amonyum nitratın depolandığı limanda yaşanan patlamanın ardından Fransa dahil bir çok ülke Lübnan’a yardım gönderdi.

Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn, Fransız mevkidaşını Refik Hariri Uluslararası Havaalanında karşıladı. Macron'un Avn ile bir toplantı yapması bekleniyor.

Öte yandan Lübnanlı siyasetçi Velid Canbolat, bugün yaptığı açıklamada, Beyrut limanındaki patlamayla ilgili uluslararası bir soruşturma başlatılması çağrısında bulundu.

Gerçeğin açığa çıkması konusunda Lübnan’ın mevcut hükümetine güvenmediğini söyleyen Canbolat, “Bu iktidar çetesine kesinlikle güvenmiyorum” ifadelerini kullandı.

Canbolat’ın lideri olduğu (Dürzi) İlerici Sosyalist Parti’nin (İSP) parlamentoda milletvekilleri bulunuyor. Ancak Ocak ayında (Şii) Hizbullah ve müttefiklerinin desteğiyle iktidara gelen hükümette İSP’den kimse bulunmuyor.

Lübnan'ın uluslararası toplum ve Arap ülkelerinin desteği olmadan ‘yitip gidebileceğini’ vurgulayan Canbolat tarafsız bir hükümet kurulması çağrısı yaptı.

Bugünkü Lübnan ve Suriye toprakları Osmanlı İslam Devleti’nin Suriye cephesinde ordu komutanlarından Mustafa Kemal’in başarısız yönetimi ve anlam verilemeyen geri çekilişiyle birlikte İngiltere ve Fransa arasındaki anlaşma sonucunda 1920-1945 yılları arasında Fransız mandası altında yönetilmiş ve Fransız yönetimi uzun süren halk direnişi ile karşılaşmıştı.