"İSRAİL" SORUNU VE
FİLİSTİN'İN KURTULUŞU- 10 Maddede Çözümler -

Sömürgeci ABD ve Avrupa Sudan’da Anlaşamadı: Başbakan Hamduk İstifa Etti
03 Ocak 2022Köklü Değişim Medya

Sömürgeci ABD ve Avrupa Sudan’da Anlaşamadı: Başbakan Hamduk İstifa Etti

Köklü Değişim Medya

Amerika destekli El Burhan ve Hamideti liderliğindeki Sudan ordusu ile Avrupa ve özellikle İngiltere’nin desteklediği Sudan Başbakanı Hamduk ve ekibi arasında süren çıkar paylaşımı sonuçsuz kaldı. Uydusu oldukları ülkeleri razı edemeyen yerli işbirlikçilerin görüşmelerinden sonra Sudan Başbakanı Abdullah Hamduk istifa etti.

Ülkesinde tüm çabalara rağmen bir uzlaşıya varılamadığını belirten Sudan Başbakanı Abdullah Hamduk, görevinden istifa ettiğini duyurdu.

Devlet televizyonunda açıklamalarda bulunan Hamduk, "Sudan halkına yol açmak için emaneti teslim ederek istifamı sunmaya karar verdim." dedi.

Ülkenin felakete sürüklenmemesi için elinden geleni yaptığını ileri süren Hamduk, "Sudan devrimi hedeflerine doğru ilerliyor" ifadelerini kullandı.

Ülkenin, kısa sürede düzeltilmezse varlığını tehdit eden tehlikeli bir dönüm noktasından geçtiğini belirten Hamduk, siyasi krize bir çözüm bulmak için siyasi, askeri tüm taraflarla görüştüğünü ancak netice alamadığını ifade etti.

Hizb-ut Tahrir’in 30 Ekim 2021 tarihinde yayımladığı “Sudan’da Sivil Geçiş Yönetimine Darbe” başlıklı siyasi analizde şu ifadelere yer vermişti:

Amerikan ajanları (askeri konsey) ile Avrupa ajanları (Çekirdeği Sudan Profesyoneller Birliği olan Özgürlük ve Değişim Güçleri liderleri, yandaş partiler ve silahlı gruplar), Sudan’ı 21 Ağustos 2019’da imzalanan “Anayasal Bildiri”ye göre yönetiyorlar. Egemenlik konseyine 21 ay boyunca askerlerin, 2021 Mayıs ayı itibariyle 18 ay boyunca da sivillerin başkanlık etmesi kararlaştırılmıştı. Yani geçiş dönemi toplam 39 ay olacaktı. Fakat 03 Ekim 2020’de imzalanan Juba anlaşması sonrası gerçekleşen revizyonun ardından geçiş dönemi 53 aya çıktı. Buna göre siviller, önümüzdeki Kasım ayında egemenlik konseyine başkanlık edeceklerdi. Belli ki 2019’da Özgürlük ve Değişim Güçleri’ndeki siviller ile askeri konsey arasında imzalanan anlaşma, bir tuzaktı. Askeri konsey ve arkasındaki Amerika, bu güçlere tuzak kurdular. Egemenlik konseyinin birinci dönem başkanlığını askerlere, ikinci dönem başkanlığını da sivillere verdiler. Dolayısıyla Özgürlük ve Değişim Güçleri, askeri konseyin başkanlığını, diğer bir deyişle Sudan’daki yönetimi 21 ay sonra teslim alacakları hayaline kapıldılar. Eğer başkanlığı teslim alsalardı, o zaman İngiliz ve Avrupa ajanları, geniş çaplı değişiklikler yapabileceklerdi Ordu komutanlığına ve finansmanına uzanacak bu değişiklikler, Sudan’da Amerikan nüfuzunu tehlikeye atabilirdi.”

ABD ve Avrupa arasında güreş arenasına dönen zengin Sudan topraklarında yaşayan Müslümanlar yokluk ve sefalet içinde yaşıyor.

Sudan’da sömürgeci Batılı devletlerin yerli işbirlikçileri vasıtasıyla sürdürdüğü vesayet savaşının detaylarını okumak için burayı tıklayınız…