Siyasi Mahkum Primov’un Annesinden Açlık Grevi Açıklaması
25 Haziran 2018

Siyasi Mahkum Primov’un Annesinden Açlık Grevi Açıklaması

Ajanslar

Köklü Değişim Medya

Kırımlı Nuri Primov’un annesi Raime Primova, oğlunun siyasi tutsaklar değişim listesine dahil edilmesi talebiyle açlık grevi başlattı.

Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da Müslümanlara baskı uygulanması ve Hizb-ut Tahrir davası kapsamında tutuklanarak hapis cezasına mahkum edilen Nuri Primov’un annesi Raime Primova, oğlunun siyasi tutsaklar değişim listesine dahil edilmesi talebiyle açlık grevi başlattı.

Kırım Dayanışması sivil toplum teşkilatından yapılan açıklamaya göre açlık grevine başlamasıyla ilgili konuşan Raime Primova, oğlunun hayatı için endişelendiğinden dolayı açlık grevi başlatmaya karar verdiğini ifade etti.

FSB’ye Başvurdu

Raime Primova, Rusya Federal Güvenlik Servisinin (FSB) Kremlin’in kontrolü altındaki sözde Kırım Müdürlüğüne konuyla ilgili başvuruda bulundu. Ancak işgalci kurum, başvurusuna ancak bir ay içinde cevap verileceğini ileri sürdü.

Bunun yorumlayan Primova, “Bir ay dayanamam, ikinci derecede engelliyim, bir dizi hastalığım var, zaten zor yürüyorum” dedi.

“Oğlumun Hayatı İçin Çok Korkuyorum”

Raime Primova, “Açlık grevinin nasıl etkisi olacağını bilmiyorum, çok korkuyorum ama oğlumun hayatı için daha fazla korktuğum için bu adımı atmaya karar verdim” diye kaydetti.

Daha önce Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da işgalciler tarafından Hizb-ut Tahrir davası kapsamında tutuklanarak hapis cezasına mahkum edilen Nuri Primov’un annesi Raime Primova’nın oğlunun siyasi tutsaklar değişim listesine dahil edilmesi talebiyle 21 Haziran’da açlık grevi başlattığı öğrenilmişti.

Akyar Dörtlüsü

Rusya’da “Hizb-ut Tahrir Davası” kapsamında hapse mahkum edilen Ruslan Zeytullayev, Rüstem Vaitov, Nuri Primov ve Ferrat Sayfullayev 2015 yılının Ocak ayında gözaltına alındı.

Rusya’nın Rostov-Na-Donu şehrinde bulunan Kuzey Kafkasya Askeri Mahkemesi’nin 7 Eylül 2016 tarihinde, Rusya tarafından işgal edilen Akyar'da (Sivastopol) Hizb-ut Tahrir Davası kapsamında gözaltına alınmasının ardından 2 yıldır tutuklu bulunan ve Rusya’da yargılanan Ruslan Zeytullayev, Rüstem Vaitov, Nuri Primov ve Ferrat Sayfullayev olmak üzere 4 Kırımlı Müslüman hakkında hüküm verdiği bildirilmişti. Rus mahkemesi tarafından, “Hizb-ut Tahrir üyesi olmakla suçlanan Akyarlı Ruslan Zeytullayev’e 7 yıl hapis cezası, Rüstem Vaitov, Nuri Primov ve Ferrat Sayfullayev’e ise beşer yıl hapis cezası verildi.

Zeytullayev Hakkında Hüküm Temyiz Edildi

Ardından Rus işgali altında bulunan Kırım’daki sözde savcı, hakkında 7 yıl hapis cezası kararı çıkarılan Ruslan Zeytullayev ile ilgili mahkeme kararını temyiz etti. Rusya Yüksek Mahkemesi, 27 Aralık tarihinde Zeytullayev hakkında çıkarılan 7 yıl hapis cezasını iptal ederek davayı, yeniden bakılması için Rusya’nın Rostov-Na-Donu şehrinde bulunan Kuzey Kafkasya Askeri Mahkemesine geri gönderdi.

Rus Mahkemelerden Daha Sert Hüküm

Davayı tekrar inceleyen Rusya’nın Rostov-Na-Donu şehrindeki Kuzey Kafkasya Askeri Mahkemesi, Nisan ayında Kırım Tatarı Ruslan Zeytullayev hakkında 12 yıl hapis cezası kararını çıkardı.

27 Temmuz 2017 tarihinde ise Rusya Federasyonu Yüksek Mahkemesi, siyasi tutuklu Kırım Tatarı Ruslan Zeytullayev hakkında 15 yıl hapis cezası ve cezasını çektikten sonra bir yıl süreyle özgürlüğü kısıtlama kararı çıkardı.