Sırbistan’da Protestolar ‘Hükümet Karşıtı’ Gösterilere Dönüştü
13 Temmuz 2020

Sırbistan’da Protestolar ‘Hükümet Karşıtı’ Gösterilere Dönüştü

Ajanslar

Köklü Değişim Mmedya

Sırbistan’da 7 Temmuz tarihinde korona virüs salgınına karşı hafta sonu sokağa çıkma yasağı uygulanacağının açıklanması ile başlayan protestolar 4. gününde devam ediyor. Protestolar hükümet karşıtı gösterilere dönüştü.

Sırbistan’da korona virüs salgınında vaka sayısının artışa geçmesi üzerine 7 Temmuz’da Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic hafta sonu sokağa çıkma yasağının yeniden başlatılacağını duyurmuştu. Bunun üzerine başkent Belgrad’da gece saatlerinde binlerce kişi, hafta sonu uygulanacak olan sokağa çıkma yasağını protesto etmişti.

Hükümet, protestoların artması ile hafta sonu sokağa çıkma yasağı uygulamasını iptal ettiğini duyurmuştu. Ardından kısıtlama karşıtı protestolar ülke geneline yayılarak, hükümet karşıtı protestolara dönüşmüştü. Gösterilerde sık sık tansiyon yükselirken, polis protestoculara sert şekilde müdahale etti. Çıkan olaylarda sokaklar savaş alanına dönerken, çok sayıda kişi gözaltına alındı.

Gösterilerin 4. gününde ise başkentteki ulusal meclis önünde toplanan binlerce gösterici, polis ile çatıştı. Sırp polisi, başkent Belgrad'da hükümetin korona virüs salgını yönetimini protesto eden en az 71 göstericiyi gözaltına aldığı belirtildi.

Protestocular meclis binasına girmeye çalışırken, binayı koruyan polislere şişe ve taş ile saldırdılar. Polis ise göstericilere göz yaşartıcı bomba ile karşılık verdi. Çıkan olaylarda çok sayıda kişi gözaltına alınırken, 1 kişi ise bacağından bıçakla yaralandı.

Sırbistan'daki Protestolar Nasıl Başladı?

Sırbistan'da Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, protestocular ve muhalefet tarafından Covid-19 salgınında ikinci dalganın ortaya çıkışının sorumlusu olarak görülüyor.

Vucic'in Covid-19 kısıtlamalarını 21 Haziran genel seçimlerinin yapılabilmesi için erkenden kaldırdığı ve böylelikle ikinci dalgaya sebebiyet verdiği düşünülüyor. Hükümetin, Vucic'in Sırp İlerleme Partisi'nin (SNS) zaferiyle sonuçlanan genel seçimler öncesi Covid-19 yasaklarını hızla kaldırmasıyla ülke normalleşme sürecine girmişti.

Öte yandan seçimler sonrası vaka sayılarının artmasıyla ülkede Covid-19 salgınında ikinci dalga endişeleri patlak verdi.

Başkent Belgrad'da sağlık sistemi ve hastanelerin çökme noktasına gelmesinin ardından hükümet salı günü, hafta sonu boyunca sokağa çıkma yasağı uygulamasına geri dönüleceğini açıkladı.

Sokağa çıkma yasağı açıklamasının ardından halk salı günü sokaklara döküldü.

Hükümet sokağa çıkma yasağı kararını geri çekti ancak protestolar sonraki günlerde de devam etti ve ülke geneline yayıldı.