"Sınır Kapıları Tiyatrosu" İş İşten Geçtikten Sonra Sona Erdiriliyor!
14 Şubat 2023

"Sınır Kapıları Tiyatrosu" İş İşten Geçtikten Sonra Sona Erdiriliyor!

Köklü Değişim Medya

Suriye’de muhalefetin yoğunluktan kuzey bölgelerini vuran Kahramanmaraş’ta meydana gelen 7,7 büyüklüğündeki depremin 9. gününde Türkiye-Suriye arasındaki 2 sınır kapısının açılacağı duyuruldu.

Sahada hiçbir etkisi bulunmayan ve karada İran’ın havada Rusya’nın, kuzeyde ise ABD’nin teçhiz ettiği ihtiyati kuvvet PYD/PKK terör örgütünün desteği ile ayakta duran vahşi Esed rejimine meşruiyet kazandırmak için Türkiye-Suriye arasındaki 2 sınır kapısı iş işten geçtikten sonra açılmaya karar verildi.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Suriye halkının katili Esed'in depremden sonra insani yardımları Türkiye'den geçirmek üzere Suriye'ye Bab es-Seleme ve er-Rai noktalarını açma kararını memnuniyetle karşıladığını duyurdu.

BM Genel Sekreteri’nin İnsani İşler ve Acil Yardım Koordinatörü Yardımcısı Martin Griffiths, Esed’in kararı hakkında BM Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) kapalı bir toplantı düzenledi.

Griffiths, Türkiye ve Suriye’yi vuran ve 37 binden fazla insanı öldüren yıkıcı depremden bir hafta sonra, Pazartesi günü Şam’da Esed ile bir araya geldi.

ABD, Esed’in BM’ye verdiği sözler konusunda ‘ciddi’ olması durumunda iki sınır kapısı daha açmanın Suriye için olumlu bir şey olacağını vurguladı.

Rusya’nın Esed rejimine meşruiyet kazandırmak için izin alınması baskısına boyun eğilmesi üzerine enkaz altındaki binlerce Suriyeli Müslüman yaşamını yitirdi. Esed rejimi ise Şam Havalimanı’na inen düzinlerce uçakla gelen yardımları yakınlarına, yandaşlarına dağıttı. Şam sokaklarında yardımların parayla satıldığı medyaya yansımıştı.

Bu kararın ABD’nin çağrısında sonra alınması dikkat çekiyor. Sahayı perde arkasında kontrol eden ve Baba Esed’den Suriye’ye egemen olan Washington’dan yapılan açıklamada, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü, “Tüm insani yardımların tüm sınır kapılarından geçmesine izin verilmeli ve yardım gecikmeden etkilenen tüm bölgelere dağıtılmalıdır” demişti.

Genel Sekreter Guterres, yaptığı yazılı açıklamada "Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın bugün Türkiye'den Suriye'nin kuzeybatısına Bab es-Seleme ve er-Rai geçiş noktalarını, insani yardımların zamanında ulaştırılabilmesi amacıyla ilk etapta 3 ay süreyle açma kararını memnuniyetle karşılıyorum" dedi.

Guterres, depremin bilançosunun ağırlaşmaya devam ettiğini ve 'depremden etkilenen milyonlarca insana gıda, sağlık, beslenme, korunma, barınma, kışlık malzeme ve diğer hayat kurtarıcı malzemelerin ulaştırılmasının son derece acil olduğuna' işaret etti.

Guterres, "Bu geçiş noktalarının açılması - insani erişimin kolaylaştırılması, vize onaylarının hızlandırılması ve merkezler arasında seyahatin kolaylaştırılmasıyla birlikte - daha fazla yardımın daha hızlı bir şekilde ulaşmasını sağlayacaktır" detayını paylaştı.

Geçen hafta Kahramanmaraş merkez üslü 7.7 ve 7.6 büyüklüklerindeki depremler Suriye'nin kuzeyindeki kentleri de etkilemiş, 3 bin 500’den fazla insan hayatını kaybetmişti.

Deprem sonrası Rusya, BM, Türkiye ve Esed rejimi arasında yılan hikayesine dönen ve son dakikalarda top çevirip zaman kazanmaya çalışan takımlar gibi hareket edilmesi dikkatlerden kaçmadı. Binlerce insan ağır iş makinaları ve gerekli malzemeler olmadığı için can verirken, sağ kalanlar ise soğukta yaşam savaşı veriyor. BM ise Suriye halkının iyiliğinin düşündüğü havasını verirken, kahraman rolüne bürünen ABD, bir anda ortaya çıkıp, Esed rejimine yaptığı çağrı sonrası sınır kapılarının açılmasına karar veriliyor. ABD, muhalefetin yanında olduğu algısı oluştururken bir taraftan da Esed rejimine çağrıda bulunarak meşruiyet kazandırıyor.

Esed rejimine meşruiyet kazandırmayı hedefleyen BM’nin 2254 sayılı kararı çerçevesinde hareket eden sahadaki tüm aktörlerin Suriye halkının akan kanı üzerinden oynadığı bu son oyunda da binlerce Müslüman hayatını kaybetti. Milyonlarca masum insan ise evsiz yurtsuz kaldı.