Şi’den Biden’a Tehdit: “Ateşle Oynayan Kendini Yakar”
29 Temmuz 2022

Şi’den Biden’a Tehdit: “Ateşle Oynayan Kendini Yakar”

Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

ABD Başkanı Biden ile Çin Devlet Başkanı Şi Cinping görüşmesine Tayvan gerilimi damgasını vurdu. Şi, Biden’ı “Ateşle oynayan kendini yakar” ifadesiyle tehdit etti. ABD, birinci devlet konumunu korumak ve Çin'i yalnızlaştırma siyasetinde Tayvan, Hong Kong ve Doğu Türkistan'daki zulümleri menfaatleri doğrultusunda kullanıyor.

ABD Başkanı Joe Biden ile Çin Devlet Başkanı Şi Cinping 2 saat 17 dakika süren telefon görüşmesi yaptı. ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin Tayvan ziyaret planı nedeniyle iki ülke arasında gerginlik sürerken Çin tarafı görüşmeye ilişkin açıklamalarda bulundu.

Pekin yönetimi Devlet Başkanı Şi'nin bu yıl beşinci kez konuştuğu Biden'a Tayvan konusunda "Ateşle oynayan, kendini" yakar dediği belirtildi. Açıklamada Biden'a, Tayvan konusunda yabancı müdahalesinin kabul edilmeyeceğinin vurgulandığı kaydedildi.

Görüşmeden öne çıkanlar şöyle:

Ulusal basında yer alan haberlere göre, Şi, Çin'in, Tayvan bağımsızlığına yönelik hareketlere ve her ne şekilde olursa olsun her türlü dış müdahaleye karşı çıkacağını belirtti.

Şi, "Çin hükümeti ve halkının Tayvan konusundaki tavrı tutarlıdır; ulusal egemenliği ve toprak bütünlüğünü korumak, 1,4 milyardan fazla Çinlinin ortak iradesidir. Halkın iradesi çiğnenemez. Ateşle oynayan kendisini yakar." dedi.

Çin Devlet Başkanı, ABD'ye "tek Çin" ilkesine ve ABD-Çin diplomatik ilişkilerinin temelini oluşturan Üç Ortak Bildiri'deki taahhütlerine, hem sözde hem de eylemde bağlı kalma çağrısında bulundu.

Çin-ABD ilişkilerini "stratejik rekabet" kavramıyla tanımlamanın ve Çin'i "en büyük rakip" ve "uzun vadeli en büyük tehdit" olarak yorumlamanın, Çin-ABD ilişkilerini yanlış anlamak ve Çin'in kalkınmasını yanlış okumak anlamına geleceğini vurgulayan Şi, "Değişim ve düzensizlikle karşı karşıya olan dünyada, uluslararası toplum ve dünya halkları Çin ve ABD'den, dünya barışını ve istikrarını korumayı, küresel kalkınmayı ve refahı teşvik etmesini bekliyor. Çin ve ABD'nin iki büyük güç olarak sorumluluğu bu olmalı” çağrısında bulundu.

Çin ve ABD'nin; makro ekonomi politikalarının eş güdümü, küresel sanayi ve tedarik zincirlerinin istikrarının sağlanması ve küresel enerji ile gıda güvenliğinin korunması gibi önemli konularda iletişimi sürdürmesi gerektiğine dikkati çeken Şi, "Tedarik zincirlerini kesmek ve ekonomik bağları koparmak gibi ekonominin yasalarına aykırı hareketler, ABD ekonomisini güçlendirmeyeceği gibi dünya ekonomisini daha kırılgan hale getirecektir" uyarırısında bulundu.

Beyazsaray: “Biden ile Şi, Yüz Yüze Görüşecek”

Beyaz Saray, ABD Başkanı Joe Biden ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in yüz yüze görüşmenin önemi konusunda aynı fikirde olduğunu ve görüşmenin zamanının belirlenmesi konusunda her iki tarafın da ekiplerinin çalışacağını bildirdi.

Şi'nin, Biden'a Tayvan konusunda yabancı müdahalesinin kabul edilmeyeceğini belirtmesi ve "Ateşle oynayan kendini yakar." ifadelerinin sorulması üzerine Beyazsaray yetkilisi, bu görüşmede Çin tarafının kullandığı ifadeler hakkında yorum yapamayacağını söyledi.Yetkili, "Şunu söyleyebilirim ki iki lider, Tayvan konusunda doğrudan ve samimi bir konuşma gerçekleştirdi." dedi.

Görüşmede iki ülke arasındaki iletişimin sürdürülmesinin önemine de vurgu yapıldığını kaydeden yetkili, "İki lider, yüz yüze görüşmenin önemine işaret etti ve her iki tarafın da görüşmenin zamanı konusunda çalışacağını belirtti." bilgisini paylaştı.

Yetkili, Biden'ın Çin'e gümrük vergilerinin kaldırılması konusunu görüşmede gündeme getirmediğini de belirtti.

Beyaz Saray'dan görüşmeye ilişkin yapılan açıklamada ayrıca ABD Başkanı Biden'ın, Tayvan'a yönelik politikalarının değişmediğini ve Tayvan Boğazı'nda statükonun tek taraflı değiştirilmesine ya da buradaki barış ve istikrarı baltalamaya yönelik adımlara şiddetle karşı çıktıklarını söylediği belirtildi.

Görüşmede ikili, bölgesel ve küresel konuların ele alındığına işaret edilen açıklamada, Biden ve Şi'nin, özellikle iklim değişikliğiyle mücadele ve sağlık güvenliği konusundaki meselelerin takibi konusunda ekiplerini görevlendirdiği aktarıldı.