Seçim Öncesi Bıden’dan Suriye’de İran’a Saldırı Şovu
24 Ağustos 2022

Seçim Öncesi Bıden’dan Suriye’de İran’a Saldırı Şovu

Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

ABD’de Kasım 2022’de düzenlenecek ara seçimlere aylar kala ABD Başkanı Biden’ın emriyle Suriye'de İran destekli gruplara hava saldırıları düzenlendi. 2015 yılındaki nükleer anlaşma sonrası İran’ın Suriye’ye girişini ve Esed rejimine destek vermesini sağlayan Washington, 6 yıldır Tahran’la koordinasyon içinde hareket ediyor ve hedef almıyordu.

ABD ordusu, bugün erken saatlerde Suriye'nin doğusunda Biden'ın emriyle İran Devrim Muhafızları destekli milislerin kullandığı bölgeleri hedef alan isabetli hava saldırıları düzenlediğini duyurdu. Saldırı emri, 15 Ağustos'ta ABD güçlerinin Suriye'deki üslerine roket ve İHA saldırılarına misilleme olarak Başkan Biden tarafından verildi. ABD, Afganistan ve Irak işgalinin yanı sıra Suriye’de Esed rejimini ayakta tutmak için “Astana Üçlüsü” içinde rol verdiği İran’ı bu tip saldırılarla da zaman zaman aşağılıyor. ABD, Suriye’de Müslümanları katletmekle görevli Şii grupları komuta eden General Kasım Süleymani’yi de suikastle öldürmüştü. Washington ile İran arasında cereyan eden karşılıklı ufak çaplı saldırılar perde arkasındaki iş birliğini örtmek için kullanılıyor. Ayrıca açıklamada 'saldırı emrinin Biden tarafından verildi' ifadesi kullanılmasa da dikkat çekiyor. ABD'de Kasım 2022'de yapılacak seçimler öncesi düzenlenen operasyon ve suikastlerle Biden'ın puan toplama çabası içinde olduğu yorumları yapılıyor.

CENTCOM: “Altyapı Tesislerine İsabetli Hava Saldırıları Düzenlendi”

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) Sözcüsü Albay Joe Buccino'dan Suriye'nin doğusundaki Deyr ez Zor'da İran Devrim Muhafızları bağlantılı grupların altyapı tesislerine isabetli hava saldırıları düzenlendiği açıklaması geldi.

Suriye ve İran'dan doğrulama gelmezken, Suriyeli muhalifler, ABD hava saldırılarının Afganistan'dan Şii savaşçılardan oluşan Fatimiyyun Tugayı tarafından yönetilen Ayaş Kampı'nı hedef aldığını ve en az 6 Suriyeli ve yabancı savaşçının öldürüldüğünü açıkladı.

CENTCOM’un açıklamasında kimin hedef alındığı ve can kayıplarına açıklık getirilmedi. ABD ordusunun Başkan Joe Biden'ın emriyle tırmanma riskini sınırlamayı ve zayiat riskini en aza indirmeyi amaçlayan orantılı, kasıtlı eylemde bulunduğu dile getirilen açıklamada, “Bugünkü saldırılar ABD personelini korumak ve savunmak için gerekliydi” denildi.

“Saldırıda Can Kaybı Yok”

Albay Joe Buccino, ayrıca CNN'e verdiği demeçte, hava saldırılarının mühimmat depolama ve lojistik için kullanılan bir tesisteki 9 depoyu vurduğunu, ABD ordusunun başlangıçta 13 depodan 11'ini vurmayı planladığını, ancak etrafta insan grupları görüldükten sonra 2 hava saldırısını iptal ettiğini açıkladı. Buccino, ilk değerlendirmelerin kimsenin öldürülmediğine işaret ettiğini söyledi.

CENTCOM'un misillemede bulunulduğunu söylediği ABD güçlerine yönelik 15 Ağustos saldırısında İran destekli milislerin Yeşilköy üssünü roket ve el Tanf üssünü insansız hava araçlarıyla hedef aldığı ileri sürülmüştü. ABD öncülüğündeki koalisyon ve CENTCOM, saldırılarla ilgili “Sıfır can kaybı ve hasar" açıklaması yapmıştı. İran, Irak’taki ABD üslerine de düzenlediği saldırılarda boş arazileri bombalamıştı. Bu saldırıları İran, Süleymani suikasti sonrası halkı teskin etmek için gerçekleştirmişti.

Irak'a sınırı olan ve petrol yatakları bulunan stratejik Deyr ez Zor'daki İran destekli milis grupları daha önceki sık sık “İsrail” savaş uçaklarının saldırılarına da maruz kaldı. “İsrail” Suriye’de gerçekleştirdiği saldırılarda Esed rejimini değil, İran karargah ve güçlerini hedef alıyor.